Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nechceme konflikt, chceme jen bezpečnost! Demonstranti se vydali na pochod Pardubicemi

Autor: ČTK - 
2. července 2023
15:27

Romové, kteří v neděli v Pardubicích protestovali kvůli sobotnímu konfliktu mezi Romy a zřejmě třemi Ukrajinci, se odpoledne vydali od hlavního nádraží na pochod městem. Podle policie se protest dosud obešel bez incidentů. Průvodu centrem města se zúčastnilo 200 až 300 lidí, řekla ČTK policejní mluvčí Markéta Janovská. Protestující doprovázela policie. Nedělní shromáždění je reakcí na dosud neobjasněný sobotní konflikt v Anenské ulici v Pardubicích. Mladý Rom byl při potyčce zraněn, řekli ČTK organizátoři protestu. Podle nich jsou protestující z celé ČR.

Policie odmítla sobotní konflikt blíže komentovat, neuvedla národnost jeho účastníků. Policejní mluvčí v neděli ČTK řekla, že v sobotu večer při potyčce asi 20 lidí jeden člověk utrpěl zranění a tři byli zadrženi. Tři lidi policisté zadrželi, věc vyšetřují. Policie vyzvala opakovaně ke klidu.

Na shromáždění před nádražím vystoupila také mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská. Podle ní policie dosud nikoho neobvinila, případem se zabývá pro podezření ze spáchání výtržnictví. „Probíhají výslechy a další úkony, je možné, že dojde k rozšíření trestního stíhání na jiné trestné činy. V této souvislosti vás chci požádat, aby nedocházelo k eskalaci násilí nebo nějakému jinému protiprávnímu jednání,“ řekla přítomným.

Podle zraněného Roma bitku vyprovokovali Ukrajinci, kteří Romům údajně vyhrožovali již předchozí den. „Bránili jsme se, jeden z Ukrajinců vytáhl nůž a bodl mě,“ řekl ČTK Petr S. Zraněného Roma po incidentu lékaři ošetřili, se dvěma stehy ve tváři je již od sobotního večera doma.

„Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané ČR a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme. Chceme žít poklidně. Jsme tu proto, že situace mezi Romy je napjatá. Tento případ ze soboty není ojedinělý, je teprve druhý medializovaný. Přibývá konfliktů mezi Ukrajinci a Romy, myslím, že je to zbytečné,“ řekl ČTK jeden z účastníků protestu Ferdinand Baník.

Má obavu z toho, že pokud násilí proti Romům bude pokračovat, mohli by se Romové radikalizovat. „Nebereme všechny Ukrajince, že jsou stejní, my víme, co je rasismus, nejsme rasisti. Chceme jen to, aby nechodili ozbrojení a nenapadali nás. V takovém přílivu lidí (z Ukrajiny) mohou být mezi nimi i problémoví lidé,“ řekl Baník.

Připustil i možnost, že může jít o provokatéry, kteří chtějí vyvolat konflikt s Romy. „Nechceme konflikt, chceme jen bezpečnost. Chceme, aby se mezi námi Romy situace uklidnila. Víme, že se situace může obrátit proti nám,“ řekl Baník.

K situaci se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Včerejší (sobotní) incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně. Policie musí denně reagovat a řešit 3,5 až 4 000 relevantních událostí. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace,“ sdělil pro ČTK politik. 

Rakušan dále uvedl, že další postup je věcí především policie ve spolupráci s městem Pardubice. „K vytváření speciálních strategií nad rámec začleňování ukrajinských uprchlíků, které řeší vládní zmocněnkyně (pro lidská práva) Klára Šimáčková Laurenčíková, není v tuto chvíli důvod,“ doplnil ministr vnitra.

Zástupce pardubických Romů a svolavatel dnešního protestu Roman Polák řekl, že Romové žádají pouze o ochranu a vyšší bezpečnost.

Video  Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zavražděného Roma Nikolase.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání