GIBS podle Lercha incident prověřila. „Nebylo zjištěno porušení zákona ze strany Policie ČR,“ uvedl náměstek policejního prezidenta. Neboť zasahující policisté nespáchali trestný čin, GIBS podle Lercha věc standardně předala pražskému krajskému policejnímu ředitelství. Mašek s tím spokojen nebyl a neúspěšně požadoval, aby policejní prezidium nechalo zásah znovu prověřit GIBS. Výbor naopak na návrh Petra Letochy (STAN) poděkoval bezpečnostním složkám za ochranu Národního muzea a veřejného pořádku.

Video
Video se připravuje ...

Část demonstrantů se snažia vniknout do budovy Národního muzea. Chtěli strhnout Ukrajinskou vlajku policie ČR

Letocha s místopředsedou výboru Martinem Exnerem dávali Maškův zájem o případ do souvislosti s tím, že opoziční poslanec ANO bezprostředně v březnu bez důkazů označil zásah za vyprovokovaný policií a tvrdil, že policisté zranili muže, proti kterému zasahovali. Mašek poukázal na kázeňské řízení se třemi neuniformovanými policisty, kteří loni v srpnu zasáhli proti tehdy patnáctiletému chlapci na mítinku předsedy ANO Andreje Babiše v jihočeských Borovanech. „Já bych chtěl, aby tady bylo řezáno stejným metrem, aby to bylo řádně prošetřeno a věnovala se tomu GIBS,“ uvedl Mašek.

Lerch k incidentu u muzea uvedl, že Maškem prezentovaný videozáznam nebyl jakkoli zmanipulovaný ani upravený, ale na rozdíl od policejních záznamů neobsahoval souvislosti. Muž podle náměstka zasahující policisty napadal, což bylo zřejmé i ze zpomaleného záznamu. Policejní těžkooděnci proti němu použili nejmírnější donucovací prostředky a ke zranění muže zásahem policie nedošlo, ačkoli Mašek tvrdil opak. „Zákrok proti tomu pánovi nebyl dokončen, velitel zásahu povolal policisty zpět. Vyšším zájmem z hlediska zajištění bezpečnosti byla ochrana Národního muzea,“ uvedl Lerch.

Několik stovek účastníků protivládní demonstrace z 11. března se pokusilo vniknout do budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. Výzvy policie k rozchodu protestující neakceptovali, policisté zajistili 20 lidí. Policie se zabývala 16 podněty ohledně zásahu.

Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem uložil podmínečně čtyřměsíční vězení se zkušební dobou na dva roky muži, který před i po březnové demonstraci podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy muzea. Obviněný i státní zástupce proti příkazu podali odpor, případ proto soud projedná v červnu v hlavním líčení.

Fotogalerie
6 fotografií