Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kalkulačka ERÚ proti drahým energiím: Chtějí zdražit, a tak radí, kde šetřit

Autor: T. Koníček - 
21. listopadu 2023
05:00

Nejdříve navrhli drsné zdražení elektřiny a plynu, které zřejmě do konce listopadu potvrdí, teď začali lidem radit, jak ušetřit. Energetický regulační úřad (ERÚ) ukazuje, jak lidé mohou zmírnit zdražení regulované části energií.

Zadejte parametry, vyberte si dodavatele a pak k němu přejděte, naznačuje ERÚ. Jen výběrem levného dodavatele totiž lidé mohou vykompenzovat zdražení regulované části elektřiny o 71 procent a plynu o 39 procent pro domácnosti od nového roku. „Jde o nezávislý srovnávač a regulátor kontroluje metodiku, jestli to počítá skutečně správně,“ řekl Blesku Michal Kebort, mluvčí ERÚ. Srovnávač najdete ZDE

Cena elektřiny i plynu se skládá z regulované a neregulované části. Zatímco ERÚ má na starost tu regulovanou (kterou odběratel nemůže ovlivnit), jednotliví dodavatelé tu neregulovanou. A na tu ERÚ upozorňuje. „Kalkulačka může dobře zafungovat pro odběratele, kteří zafixovali cenu nad vládou stanoveným cenovým stropem a zatímco ten s koncem roku skončí, tak fix bude ještě trvat,“ zdůvodnil Kebort.

Porovnávat se podle něj vyplatí, i když dostanete novou cenovou nabídku od jakéhokoliv dodavatele. „Člověk si ale i tak musí spočítat, jestli se mu přechod k jinému dodavateli vyplatí. Tedy podívat se, jaká je případná sankce za odstoupení od fixované smlouvy,“ dodal Kebort.

Kolik obsahuje nabídek?

Podle mluvčího ERÚ srovnávač obsahuje velký vzorek energetického trhu. „Do srovnání jsou zahrnuty produkty a ceníky, které dodavatelé poskytli provozovateli srovnávače,“ vysvětluje Kebort. Konkrétně jde o 20 dodavatelů elektřiny, kteří poskytli 76 ceníků a 20 dodavatelů plynu, kteří dodali 70 nabídek.  

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

Výhoda? Nechtějí kontakt

Na internetu najdete velkou škálu srovnávačů cen energií. Dejte si ale pozor. Ne všechny jsou férové. Některé totiž neukážou skutečně nejvýhodnější nabídky. „Srovnávač regulátora také nevyžaduje kontaktní údaje, jako jiné srovnávače. Nikdo tak nemusí mít strach, že by se stal terčem marketingových akcí,“ dodává mluvčí.

Rozdíl téměř dvojnásobek

Blesk zkusil do srovnávače zadat parametry a získal velkou škálu nabídek. Byly v doslova neskutečném cenovém rozpětí. Za 17 MWh elektřiny v distribuční topenářské sazbě D57d byla nejlevnější nabídka 77 tisíc korun a ta nejdražší 144 tisíc. „To je současná realita trhu. Rozptyl může být u jednotlivých nabídek opravdu velký,“ potvrdil správnost výpočtu Kebort.

 

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Lojza Lojza ( 23. listopadu 2023 10:19 )

Petky do každý rodiny!

Kristýna Bajer ( 22. listopadu 2023 11:47 )

Bohužel, je to přesně obráceně - samotné ERU má oproti jiným kontrolním orgánům velmi malé pravomoce. Proto není úroveň ochrany spotřebitele taková, jako například u finančních služeb - a věřte nebo ne, lidé z ERU by si to moc přáli a mají spoustu podnětů, které by lidem i firmám opravdu pomohly, ale potřebují podporu ze strany MPO a vlády.

verka1 ( 21. listopadu 2023 11:25 )

Šetříme, topime dřevem a dříve životní prostředí kontrolovalo z čím lidé topí kvůli smradu. Teď to smrdí po celém městě a nikdo neřeší 😁
Šetříme, nesvitime.
Na úřadech se šetří 😁😁

verka1 ( 21. listopadu 2023 11:22 )

Na co si máme vzít půjčku 🤔😁

Celebrity-chachacha ( 21. listopadu 2023 08:48 )

Polib si

Zobrazit celou diskusi