Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Měsíc bez Putinova plynu: Česko získalo další kapacity LNG v Německu, oznámil Fiala

Aktualizováno -
23. listopadu 2023
11:35
Autor: vja, swp, ČTK - 
23. listopadu 2023
09:53

Energetické bezpečnosti byla věnována čtvrteční tisková konference, kterou společně s generálním ředitelem společnosti ČEZ Danielem Benešem svolal premiér Petr Fiala (ODS). Ten oznámil zajištění dalších kapacit v jednom z evropských LNG terminálů, tentokrát v německém Stade.

Fiala s Benešem za účasti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) a ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) prezentovali prohlášení týkající se budoucnosti energetické bezpečnosti v České republice.

Jeden ze základních cílů vlády je podle premiéra Fialy, aby byl dostatek energií z diverzifikovaných zdrojů a aby byl dodáván spotřebitelům za dostupné ceny. Zkraje tiskové konference oznámil získání kapacit v LNG terminálu v německém Stade. „Získali jsme kapacitu v LNG terminálu v německém Stade. Výsledkem strategie a koordinovaného přístupu je krok, který tu dnes oznamujeme. Terminál bude fungovat od roku 2027 a ČEZ v něm zajistil 2 miliardy kubických metrů, což je více než čtvrtina roční spotřeby ČR,“ oznámil.

Terminál ve Stade v budoucnu umožní dovážet a zplyňovat zkapalněný zemní plyn. Později bude podle ČEZ možné terminál přeměnit na dovoz a zpracování klimaticky neutrálního amoniaku, ze kterého se může vyrábět zelený vodík. Kapacita v terminálu je pro ČEZ pronajata zatím na 15 let s možností prodloužení až na 25 let právě v souvislosti s budoucím využíváním zeleného vodíku. 

V současnosti má Česko do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.

Velmi rychle se nám podařilo zbavit se závislosti na ruském plynu a dneska prakticky ruský plyn nepotřebujeme,“ připomněl premiér. Rovněž zdůraznil potřebu komunikace a spolupráce s partnery v zahraničí.

Cena plynu klesne

Důležitost nezávislosti na ruském plynu připomněl i ministr obchodu a průmyslu Síkela. „Měli bychom si uvědomit, co jsme dokázali. Vysoké ceny energií trápí celý kontinent, ale zbavit se závislosti na ruském plynu se povedlo jenom nám,“ uvedl.

Dodal, že Česko má momentálně rekordní zásoby plynu, přičemž by i v dalším roce mělo pokračovat jeho zlevňování. „Od začátku roku 2022 cena plynu klesá a podle odhadu Energetického regulačního úřadu bude klesat i nadále. V příštím roce by to měl být pokles až o 25 %. Zemní plyn v budoucnosti bude hrát velkou roli. V rámci vytápění pomůže s nahrazením uhlí a ve výrobě elektřiny přispěje k udržování stability sítě,“ prohlásil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uzavřelo se skupinou ČEZ podobnou zajišťovací smlouvu, jaká platí pro terminál v nizozemském Eemshavenu. „Podíl v terminálu ve Stade nedaleko Hamburku má navíc výhodu v podobě toho, že je blíž než terminál v Nizozemsku. Dodávaný plyn tedy poteče přes méně hranic, což sníží poplatky za jeho dopravu do Česka,“ řekl ministr Síkela.

Německý terminál bude na rozdíl od toho v Nizozemsku, který je plovoucí, na pevnině. Měl by tak mít mít výhodu ve větší kapacitě a možnosti rychlejší vykládky a zplyňování. „Pevninské terminály postupně nahradí ty dočasné plovoucí, a tak jsme od počátku usilovali o získání dlouhodobé kapacity i v některém z připravovaných pevninských terminálů. Ještě před nedávnem jsme se na trhu LNG vůbec nepohybovali, ale za poslední rok a půl jsme získali řadu zkušeností, na které teď navážeme,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Připomněl, že ČEZ má pronajatou kapacitu v terminálu v Eemshavenu do září 2027, získání kapacit v Německu tak umožní v dodávkách LNG plynule pokračovat i poté.

ČEZ bude moci pro Česko z německého terminálu čerpat kapacitu dvou miliardy metrů krychlových ročně. To nyní přesahuje čtvrtinu roční tuzemské spotřeby, která klesla z předloňských 9,4 miliardy metrů krychlových na 7,5 miliardy metrů krychlových plynu v roce 2022. Letos se zatím spotřeba oproti loňsku snížila o dalších deset procent. Do budoucna by ovšem spotřeba plynu měla naopak růst.

Česko má v současnosti k dispozici kapacity LNG v nizozemském Eemshavenu, kde má do roku 2027 asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně. Podle vlády tyto kapacity pomohly výrazně snížit závislost země na dodávkách plynu z Ruska. Letos tato závislost podle údajů MPO klesla na nulu. ČEZ zároveň nedávno odložil plán na zajištění kapacity v terminálu na LNG v Polsku, firmě se nelíbily nabízené podmínky.

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 27. listopadu 2023 07:59 )

Definovat původ dodávaného plynu je obtížné až nemožné. Propojenost soustav plynovodu a dodavatelů je neprůhledné. Jedná věc je neco propagandisticky myslet a pronaset a tvrdit, druhá je realita. Těžko se obe dokazuje.

Peet Roman ( 26. listopadu 2023 19:39 )

Dnes Síkela přiznal, že opět kupujeme plyn z Ruska.

Jirik-ta ( 25. listopadu 2023 09:22 )

Jirik-ta ( 25. listopadu 2023 09:21 )

Jirik-ta ( 25. listopadu 2023 09:20 )

ale ono je všeho dost a na bídu si soudruzi jen hrají.
Máme skvělou vládu: drtivými sankcemi zničila Rusko a Putina, Jourová jásá, jak sankce fungují (skrytapravda.)
Prostě nastal optimistický pesimismus. Stoupáme níž. Sankce fungují.
Technický výklad
Oxymóron, někdy též protimluv, je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – např. „ohlušující ticho“, „svítání na západě“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa