Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb Schwarzenberga bude organizovat Hrad a pražské arcibiskupství, prozradil Lipavský

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. listopadu 2023
18:10
Autor: ČTK, simao, Mii - 
15. listopadu 2023
06:48

Vládní kabinet - bez nemocného premiéra Petra Fialy (ODS), který zrušil program na tři dny - se měl zabývat i podrobnostmi posledního rozloučení s politikem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o víkendu ve věku 85 let. Nakonec tak neučinil, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) však řekl, že vláda je připravena schválit potřebné usnesení. Kabinet měl dále na programu zrušení nedávno přijatého ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci lékařů, které vyvolalo protesty. Počet maximálních přesčasových hodin se vrátí na 416, schválila nakonec vláda.

Karel Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let.

Jeho rakev bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze. Rodina přijala nabídku ústavních činitelů na možnost pohřbu se státními poctami. Uskuteční se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne.

„Krátce jsme o tom bavili, ta hlavní část organizace půjde za hradní kanceláří a pražským arcibiskupstvím,“ odpověděl Lipavský na otázku, zda vláda pohřeb Schwarzenberga se státními poctami řešila.

„Dá se předpokládat, že pokud bude potřeba, vláda schválí potřebné usnesení,“ dodal ministr s tím, že termín pohřbu je za dlouho, proto není spěch. „Je to záležitost, ke které se všichni staví pozitivně a vstřícně,“ řekl Lipavský.

Zapeklité přesčasy lékařů

Z maximálně 832 dobrovolných přesčasových hodin za rok se maximum vrátí na 416 hodin, což platilo do října, rozhodla vláda. Zhruba 6000 lékařů pohrozilo, že od prosince přestanou sloužit přesčas, pokud se nynější podoba zákoníku nezmění a nenavýší se jejich základní mzdy a platy.

Bez nemocného Fialy

Na jednání kabinetu chyběl podruhé za sebou premiér Petr Fiala (ODS). Minulý týden byl na návštěvě Afriky, v úterý zrušil na tři dny svůj program kvůli nemoci.

Eva Komárková ( 15. listopadu 2023 15:19 )

To má Peťka blbý. Bude čekat dva tři měsíce než mu dorazí nemocenská. Uděláme sbírku ? Potravinovou a budeme sbírat víčka!

krapotkin ( 15. listopadu 2023 12:54 )

Ve stepích je nepotřebují, ale oligarchové v čele se zelenáčem si už nějak poradí - třba si místo obrněnců nakoupí zase nové Mercedesy.

krapotkin ( 15. listopadu 2023 12:51 )

Třeba si od kamarádů z Afriky přivezl ebolu. Jsem zvědav, jestli pro něj dovezou extra dávky penicilínu, když na pracující lid zvysoka kakají.

milan59 ( 15. listopadu 2023 11:04 )

verka1:Kurňa to bude na hóóódně dlouho sedět doma na WC

Jiří Zvěřina ( 15. listopadu 2023 09:31 )

A který vládní obličej ne???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa