Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Skončí „jaderná baba“ Drábová? Vláda vypíše konkurz na šéfa SÚJB a dalších úřadů

Autor: ČTK - 
29. srpna 2023
15:54

Vláda by ve středu měla vyhlásit výběrové řízení na šéfa Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Jeho dosavadní předsedkyní je od roku 1999 Dana Drábová, která svou případnou účast v řízení nechce komentovat. Kromě toho se bude vláda zabývat také už vyhlášenými výběrovými řízeními na předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR), Českého báňského úřadu (ČBÚ) a Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV), k nimž by měla jmenovat výběrové komise, které následně vyberou nové šéfy těchto úřadů. Vyplývá to z programu středečního jednání vlády.

Vypsání výběrových řízení vychází z nedávné novely služebního zákona, podle níž je nutné nově vybrat vedoucí pracovníky úřadů, kteří jsou ve funkci déle než pět let.

SÚJB vykonává státní správu pro kontrolu bezpečnosti jaderné energie a ionizujícího záření v Česku. Úřad funguje od roku 1993, od roku 1999 ho vede Drábová. „Nebudu to komentovat,“ uvedla na dotaz ČTK, zda se zúčastní nového výběrového řízení.

SSHR spravuje hmotné rezervy státu, které jsou z více než poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty. V jeho čele je od února 2014 bývalý ředitel Státního fondu pro dopravní infrastrukturu (SFDI) Pavel Švagr. Funkční období předsedy je pětileté.

Český báňský úřad vede od roku 2015 někdejší báňský inspektor Martin Štemberka. Úřad provádí dozor nad hornickou činností, nakládáním s výbušninami či zajišťováním bezpečného stavu podzemních objektů. Úřadu sídlícímu v Praze je podřízeno sedm obvodních báňských úřadů. Do působnosti státní báňské správy patří například vydávání povolení k hornické činnosti, stanovování dobývacích prostorů pro těžbu nebo správa úhrad z vytěžených nerostů.

Úřad průmyslového vlastnictví rozhoduje o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví, o poskytování ochrany na vynálezy, průmyslové vzory či užitné vzory a vede příslušné rejstříky. Předsedou úřadu je od roku 2009 Josef Kratochvíl.

Zda se do konkurzů přihlásili nynější předsedové zmíněných úřadů, zatím žádný z nich nekomentoval.

gabreta ( 29. srpna 2023 22:35 )

Třeba to vezme odborník na slovo vzatý, Síkela!!

bozatko77 ( 29. srpna 2023 20:02 )

Muj nazor.

bozatko77 ( 29. srpna 2023 20:02 )

Ona je hlavne odbornice na provolavani slava ukrajine v posledni dobe.

bozatko77 ( 29. srpna 2023 20:00 )

Tato zena si uctu nezaslouzi. Preje si valku.

bozatko77 ( 29. srpna 2023 19:59 )

Presne, ma furt malo i kdyz nema dedice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa