Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Situace ve Slovinsku se uklidňuje: Záplavy usmrtily 6 osob. A ČR vysílá na pomoc mostové soupravy

Aktualizováno -
8. srpna 2023
13:20
Autor: ČTK - 
8. srpna 2023
09:38

Situace ve Slovinsku sužovaném povodněmi se pozvolna uklidňuje, začíná úklid zatopených území a sčítání škod. Ke třem vrtulníkům ze zahraničí, které už v pondělí pomáhaly nad ohroženými oblastmi, přibude dnes ještě ukrajinský, španělský a dva rakouské. Počet obětí podle posledních informací slovinských médií stoupl na šest. Tisíce lidí jsou bez pitné vody, na několika místech prasklo vodovodní potrubí. Obtíže činí i výpadky elektrického proudu, informoval dnes zpravodajský server 24ur.. Ve středu do země přijede předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. S rozvodněnými řekami se dál potýkají také v Chorvatsku. A Česko poskytne Slovinsku, které v uplynulých dnech postihly ničivé záplavy, tři těžké mostové soupravy o délce 36 metrů. Přepravu v následujících dnech zajistí záchranný útvar českých hasičů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Martina Götzová. 

„Soupravy, které fungují jako dlouhodobá náhrada za mostní konstrukce, bude nutné přepravit vzhledem k rozměrům během dvou cest. V následujících dnech zajistí Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vyskladnění těžkých mostových souprav a přípravu materiálu na převoz Záchranným útvarem Hasičského záchranného sboru ČR,“ uvedla Götzová.

Těžká mostová souprava je příhradová, rozebíratelná konstrukce vyvinutá v Československu v 50. letech minulého století. Příhrada je dlouhá tři metry, uvedl server Požáry.cz. Konstrukce umožňuje postavit most o délce přes 250 metrů, mostovka je široká čtyři metry a součástí soupravy jsou i oboustranné chodníky.

Situace se zklidňuje

Noc se ve Slovinsku obešla bez vydatných srážek, ráno bylo chladné a lokální přeháňky by odpoledne měly zasáhnout jen sever země, předpovídá podle slovinské agentury STA Agentura životního prostředí Slovinska. Průtok naprosté většiny řek bude podle posledních údajů klesat. V celé zemi ale nadále hrozí sesuvy půdy.

Slovinský premiér Robert Golob zmínil možnost výstavby náhradního ubytování v nejhůře postižených oblastech. Povodně podle něj postihly 147 obcí. „Obec by poskytla pozemky, vybavila je inženýrskými sítěmi a následně by stát postavil zařízení pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl Golob. Stát by postavil panelové domy, podobně jako při rekonstrukci po zemětřesení v bývalé Jugoslávii, napsal server 24ur.

Vláda už v sobotu podle premiéra Goloba převedla prvních deset milionů eur (242 milionů korun) pomoci na Červený kříž a Charitu. Letošní 14. srpen vyhlásil Golob dnem solidarity, kdy mají lidé pomáhat svým sousedům a přátelům, bude nejspíš také dnem volna.

V pondělí vznikla speciální on-line aplikace Poplave 2023, kde mohou lidé nabízet pomoc, jak materiální, tak fyzickou. K dnešní 14. hodině už pomoc nabídlo téměř 14.000 lidí

V poškozených osadách, vesnicích a městech se pomalu daří obnovovat přívod elektřiny, ale obyvatele dál ohrožují sesuvy půdy. Jedno z nejnebezpečnějších míst je v osadě Koroška Bela na severozápadě Slovinska, sesuv ohrožuje 2000 lidí. V Mežici na severu Slovinska bylo zničeno všech osm mostů, pomoc vedle dobrovolníků nabídl i soukromý podnikatel, který má 20 bagrů. V obci Črna na Koroškem pomáhá slovinská armáda, na 200 hasičů z jiných krajů a 20 horských záchranářů, píše server 24ur.

Ve středu do Slovinska přijede předsedkyně Evropské komise von der Leyenová, s místními představiteli chce jednat o možnostech obnovy po povodních a prevenci přírodních katastrof. Setká se s premiérem Golobem, vydá se i přímo do zasažených oblastí. Později během dne pak promluví ke slovinskému parlamentu. Na cestě ji doprovodí evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič, který pochází se Slovinska.

Voda z rozvodněných řek Drávy a Mury, které tečou ze Slovinska do Chorvatska, způsobuje potíže i ve druhé jmenované zemi. Hasičům v noci na dnešek přijelo pomáhat i 160 příslušníků chorvatské armády. V obci Drnje má hladina Drávy přes šest metrů, místní staví hráze z pytlů s pískem v obavách z opakování povodní z roku 2014. Voda už začala mírně klesat. Přes 30 obyvatel místní romské osady bylo kvůli povodním evakuováno do sportovní haly, uvedla dnes chorvatská televize HRT.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi