Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko truchlí za Karla Schwarzenberga (†85): Pieta v Praze i na zámcích

Aktualizováno -
12. listopadu 2023
20:43
Autor: ČTK, trm - 
12. listopadu 2023
19:25

Na řadě míst v Česku, se kterými byl spjat rod Schwarzenbergů, si lidé připomínají památku Karla Schwarzenberga, který zemřel v sobotu ve Vídni ve věku 85 let. Pietní místa vznikla například u zámku Orlík nebo u Schwarzenberské hrobky u Třeboně na Jindřichohradecku. Také v Čimelicích na Písecku, kde Karel Schwarzenberg strávil dětství, si chtějí svého bývalého významného obyvatele připomenout. 

Navečer se lidé sešli ve Voršilské ulici v Praze u Schwarzenberského domu a zapalovali svíčky. Uctít památku čestného předsedy TOP 09 sem přišel europoslanec Jiří Pospíšil, který akci na svých sociálních sítích avizoval.

Zazněla také česká hymna. „Pro mě osobně je Karel Schwarzenberg vedle Václava Havla druhou největších osobností našich novodobých dějin,“ řekl Pospíšil. „Je to osobnost, která dnes nemá v české společnosti zastoupení,“ dodal.

Pietní místo vzniklo i u zámku Orlík, který Schwarzenbergům patří. „Pietní místo zde spontánně vytvořili lidé,“ uvedla kastelánka orlického zámku Jana Kratochvílová.

Návštěvníci si na zesnulého aristokrata a politika vzpomněli také u Schwarzenberské hrobky u Třeboně. „Vytvořili zde srdce a v něm jsou zapálené svíčky,“ uvedla správkyně hrobky Lenka Mikuláštíková. Nárok na hrobku si dělala Schwarzenbergova nevlastní sestra Alžběta Pezoldová a obrátila se kvůli tomu před časem na soud. Schwarzenberg a Pezoldová se však ve sporu o hrobku začátkem roku 2021 mimosoudně dohodli. Vložili ji do nadačního fondu, který založili. V prosinci 2020 uzavřeli dohodu o společném postupu, aby ukončili dědické řízení.

Dětství strávil Schwarzenberg také v Čimelicících na Písecku. „Určitě nějakou pietní akci uspořádáme, musíme se o tom poradit. Pan Schwarzenberg zde byl před pár měsíci a prohlížel si zámek, který mu patřil,“ uvedla starostka Čimelic Šárka Hrdličková.

Karel Schwarzenberg patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény. Mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem. Do voleb v roce 2021, před kterými oznámil odchod z politiky, byl nejstarším členem Poslanecké sněmovny. Letos 28. října mu prezident Petr Pavel udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky.

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

stoura ( 13. listopadu 2023 19:20 )

Petr Pyrit: Zeman asi dost a co teď Fiala a jeho parta?

stoura ( 13. listopadu 2023 19:17 )

Už aby ta masáž jaký to byl vlastenec a bůhví co ještě skončila!!!

RASPUTIN ( 13. listopadu 2023 06:27 )

Žil svůj život, dožil se vysokého věku, ale Česko nemá žádný důvod truchlit.

diskutujici ( 13. listopadu 2023 04:47 )

Nechcete z něj rovnou udělat ještě i světce?

Kopyto ( 13. listopadu 2023 03:51 )

A šmejdi co kdysi zvolili Havla měli na hradě co

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa