Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Balák neuspěl s dovoláním. Pokuta a zákaz činnosti v kauze nevýhodné těžby kamene v Lánech platí

Aktualizováno -
9. listopadu 2023
14:05
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
13:45

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval dnes ČTK mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870.000 korun a dvouletý zákaz činnosti.

Verdikt Nejvyššího soudu padl už 13. září, výsledek ale bylo možné zveřejnit až poté, co bylo rozhodnutí doručeno všem stranám. "V neveřejném zasedání bylo jeho dovolání odmítnuto jako zjevně neopodstatněné," uvedl Poštolka.

Balák se podle rozhodnutí soudu dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku, když podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej kamene, který prodal výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Svým podpisem nevýhodné smlouvy způsobil Lesní správě Lány škodu, a to zhruba 1,6 milionu korun. V dřívější Balákově kauze mu tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost, týkala se ovlivňování jiné zakázky v Lánské oboře. Balák byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení.

Balák také zažaloval správu lánské obory kvůli výpovědi z pronajaté vily. Soud je zatím odročený na neurčito kvůli Balákovu zdravotnímu stavu. Jednání rakovnického okresního soudu bylo původně naplánováno na 18. října.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa