Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavlovi na Olomoucku: Prezident zamířil do Lesního baru! Dal si pivo, první dáma svařák

Aktualizováno -
30. října 2023
20:20
Autor: ČTK, amb, bel - 
30. října 2023
09:45

Návštěvu Olomouckého kraje Petr Pavel zahájil za mimořádně vysokého zájmu studentů na Filozofické fakultě Univerzity Palackého (FF UP). Aulu se zhruba 200 místy studenti obsadili podle děkana fakulty Jana Stejskala za několik minut po spuštění rezervace. Později odpoledne se Pavel i s první dámou, která měla přes den vlastní program, prošel k  Lesnímu baru nad obcí Horní Lipová. 

Z hrnku se Pavel napil sektu, který rozlil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Kromě toho se posilnil pivem, zatímco Eva Pavlová se zahřála svařákem. K tomu si dali klobásu z udírny, na místě nechal Pavel útratu 240 korun, informoval zpravodaj Blesku z místa. 

Petr Pavel na návštěvě Olomouckého kraje. (30. 10. 2023) Petr Pavel na návštěvě Olomouckého kraje. (30. 10. 2023) | Blesk

Po setkání s patrioty Jesenicka by měl Pavel dnešní program uzavřít večerní debatou s obyvateli Javorníku na Jesenicku. 

Návštěvu Olomouckého kraje Pavel započal na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Podle děkana jde o třetí takto vysokou návštěvu na fakultě – tou první byla návštěva císařovny Marie Terezie a druhou návštěva prezidenta Václava Havla, který zde přebíral čestný doktorát.

„Kapacita auly jsou necelé dvě stovky míst. Prezident navštěvuje FF UP a my větší místnost na fakultě nemáme. Vzhledem k očekávanému zájmu jsme proto spustili rezervační systém. Místa zmizela během několika minut – jistě bychom snadno naplnili mnoho takových prostor naráz,“ řekl dnes ČTK děkan fakulty Jan Stejskal. Doplnil, že fakulta měla ze zařazení do programu radost. „Vnímáme ji nejen jako projevením úcty k UP, ale zvláště k humanitním a sociálním vědám, které na fakultě pěstujeme,“ doplnil.

Prezident po jednání na hejtmanství mluvil o financích pro ohrožené kraje. „Máme celou řadu území, která jsou hospodářsky a sociálně ohrožena, na které se žádné fondy, a zvláště evropské, nevztahují. Přitom tato území mají stejně závažné problémy jako strukturálně postižené kraje,“ řekl Pavel. S vedením kraje hovořil například o dopravní infrastruktuře, která je například na Jesenicku komplikovaná, či o tom, že se dlouhodobě nedostává peněz na údržbu silnic druhé a třetí třídy.

Při debatách s premiérem Petrem Fialou (ODS) či jednotlivými ministry Pavel zdůrazňuje, že je nutné se na problém dívat jinak než optikou tří strukturálně postižených krajů. Například z pozice obcí nebo obcí s rozšířenou působností. „V současné době si kraje, které tyto regiony a území mají, musí poradit samy, a to není rozhodně fér,“ řekl prezident.

„Stejně myslím, že by bylo dobré udělat systém ve větším a lepším využitím daní a výnosů z daní v těchto místech, protože i možné úpravy koeficientů by některým městům a obcím mohly pomoci se se strukturálními problémy lépe vypořádat,“ dodal Pavel.

Hlavním tématem návštěvy Jesenicka bude podle prezidenta problematika zlepšování životních podmínek v tomto okrese, aby z něj lidé neodcházeli, ale naopak zůstávali a zakládali menší a perspektivní firmy. Jesenicko dlouhodobě vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V září tam činil podíl nezaměstnaných osob 4,2 procenta, v celém kraji byl 3,4 procenta.

První dáma otevřela unikátní centrum

Pavlová dnes uvedla, že si práce mediátorů váží, s mediací má osobní zkušenost. „Díky tomu, že jsem v kontaktu s mediací, vím, že zatím není v České republice plně využita a nedostane se vždy k občanům, kteří ji potřebují. Přeji proto tomuto centru, aby dobře sloužilo rozvoji mediace v naší zemi,“ uvedla Eva Pavlová. Ocenila také studenty i jejich pedagogy, že poskytují své mediační dovednosti a techniky potřebným.

Manželka prezidenta Eva Pavlová otevřela Centrum pro řešení konfliktů a mediací v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. (30.10.2023) Manželka prezidenta Eva Pavlová otevřela Centrum pro řešení konfliktů a mediací v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. (30.10.2023) | ČTK / Peřina Luděk

Centrum je podle zástupců fakulty vyústěním deseti let snah zasadit mediaci do její činnosti a rozvíjet ji. „Chceme poskytovat mediační služby v reálných případech, vzdělávat studenty v mediaci a vzdělávat v mediaci odbornou veřejnost. Chceme se věnovat teorii mediace. Rádi bychom ve všem spolupracovali s dalšími odborníky a také studenty, kteří rok od roku projevují větší zájem se na aktivitách mediace podílet,“ řekla dnes odbornice na mediaci Lenka Holá, která byla pověřena vedením centra.

Podle Holé je toto centrum v České republice unikátní. „Jedinečnost je daná šířkou záběru centra, rozsahem jeho plánované činnosti. Taková centra jsou na kvalitních zahraničních univerzitách už téměř samozřejmostí,“ uvedla mediátorka. Metody mimosoudního řešení sporů byly zavedeny do výuky právnické fakulty před deseti lety. „Následováni jsme byli dalšími právnickými fakultami a potvrdili si, že šlo o krok správným směrem. Dnes už si moderní soudnictví bez možnosti řešit spor dohodou nelze představit,“ doplnila Holá.

V úterý navštíví jesenickou firmu, která kromě jiného vyrábí a prodává flanelové košile, poobědvá se starosty Jesenicka a Šumperka a pak ho očekávají v ruční papírně ve Velkých Losinách na Šumpersku.

Stovky lidí na debatě

Zákon zavádějící podporu obnovitelných zdrojů energie byl podle prezidenta Pavla před lety zřejmě záměrně nastaven tak, aby ho mohli obratem zneužít velcí investoři. V důsledku výhodných podmínek postavili velké solární parky a na jejich provoz od té doby každoročně doplácí desítky miliard korun stát, domácnosti a firmy. Zatím se ale nepodařilo najít právně čistou cestu, jak situaci změnit, řekl dnes Pavel v diskusi s místními v Javorníku na Jesenicku.

Debatu s prezidentem si dnes nenechaly ujíst zhruba tři stovky obyvatel Javorníku a okolních obcí, kteří zaplnili místní kulturní dům. „Původně byl zamýšlen tak, že vlastně každému z nás mohl poskytnout právo a možnost vyrábět si část spotřeby své elektrické energie sám a velice rychle si umořit náklady do solárních panelů. Ale to, že tento zákon byl postaven zřejmě záměrně tak, že se toho hned chytili velcí podnikatelé, kteří postavili obrovské solární parky a dodnes je stát, tedy my všichni dotujeme, to je špatně. Právníci se tomu věnovali z mnoha různých úhlů pohledu, ale zatím se nepodařilo najít cestu, jak to zastavit,“ řekl Pavel.

Od roku 2006 bylo na podporované zdroje energie v Česku vyplaceno přes 500 miliard korun. Do loňska dotaci zčásti poskytoval stát a část doplatili ve fakturách za elektřinu spotřebitelé. Pro letošní rok platby kvůli vysokým cenám energií převzal plně stát. V příštím roce letošní výjimka asi skončí.

Ze zákona jsou podporováni provozovatelé obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární, větrné a vodní elektrárny, kterým stát garantuje výši výkupní ceny. Zákon zavádějící podporu byl podle prezidenta okamžitě po nabytí účinnosti zneužit.

Pavel připomněl, že letos kvůli vysokým cenám energií vzal stát platby na sebe. „Teď, když se ekonomická situace vrací do normálu, tak vláda zpětně nastavila opatření, ve kterém se příspěvky na obnovitelné zdroje přenášejí opět na firmy a občany,“ uvedl Pavel, podle kterého za tyto poplatky ale nemůže současná vláda. „Toto opatření sahá do vlád minulých. Musíme hledat cestu, jak právně čistě tento vztah ukončit nebo ho nastavit nějak jinak. Zatím právně čistá cesta jiná není,“ dodal Pavel.

Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 1. listopadu 2023 06:31 )

Tak vlezlého prezidenta jsme ještě nemeli

9876543 ( 31. října 2023 11:50 )

dozimetři šílej...

9876543 ( 31. října 2023 11:49 )

Ale píše jako nešťastný, nepotentní...

9876543 ( 31. října 2023 11:48 )

Následuje havloida kdy bude zblita hradní fasáda...co nás to stojí peněz.

jajas ( 31. října 2023 07:00 )

Ano.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa