Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top momenty prvních Pavlových metálů: Nenadšený Klaus, Batman a záchranka v sále

  • Autor: Mii,amb,ČTK - 
    28. 10. 2023
    23:00

    Prezident Petr Pavel v sobotu udělil svá první státní vyznamenání. Hosté si ceremoniál chválili, hlava státu už předem avizovala, že k němu chce přistoupit tradičně. Přesto se během události několik netradičních momentů odehrálo – to když Pavel během projevu začal citovat známý film se superhrdinou Batmanem. Exprezident Václav Klaus ze slov současného prezidenta příliš nadšen nebyl a znechuceně si otíral obličej. Během předávání vyznamenání pak do sálu dorazila záchranka. Co dalšího Pavlovy první metály přinesly?

  • 1.Prezident citoval Batmana

    Nedílnou součástí ceremoniálu předávání státních vyznamenání je projev hlavy státu. Pavel se rozpovídal o tom, že Česká republika má nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii.

    Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. „K pozitivnímu pohledu do budoucnosti nepřispívá válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko, ani islamistický teror, na který musí reagovat Izrael,“ konstatoval Pavel a připomněl, že naši bezpečnost zajišťuje NATO a EU. Nelze ale podle něj spoléhat jen na vnější záruky spojenců, bezpečnost musí Česko posilovat zejména vlastními silami.

    Vyzdvihl, že EU dává lidem a firmám příležitosti, Unie také podle Pavla investuje nejvíc peněz do vyrovnávání rozdílů mezi chudými a bohatými regiony. „Společný evropský projekt není bez chyb, ale je to projekt, který má ty nejlepší motivace a cíle. My jsme jeho součástí a my také máme právo a všechny možnosti o něm spolurozhodovat,“ poznamenal prezident.

    Během těchto pasáží hosté hlavami lehce klimbali. Jedna část je ale probudila. Pavel v závěru začal mluvit o tom, že bychom měli trochu potlačit naše národně specifické, často zbytečně skeptické myšlení, abychom jako Češi uspěli. Není to tak složité, stačí si říci: chceme - můžeme - konáme.

    „A když to nevyjde napoprvé, zkusíme to znovu a znovu, dokud neuspějeme. A nebo jak říkal otec mladému Bruci Waynovi ve filmu Batman, padáme proto, abychom se naučili znovu vstávat,“ řekl Pavel, čímž citoval známý snímek se superhrdinou.

    Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 2.Nenadšený Klaus

    Jeden host z projevu Pavla rozhodně nadšený nebyl. Exprezident Václav Klaus, který dorazil se svou chotí Livií, lse netají tím, že k současné hlavě státu nedrží příliš velké sympatie. Během ceremoniálu to dal najevo. Když prezident hovořil, Klaus svými gesty vysílal signály, že se slovy Pavla nesouzní. V jeden moment si dokonce otráveně začal otírat obličej, jak zachytily kamery České televize. Následně Pavlovi netleskal, byť od zbytku sálu současný prezident sklidil mohutný potlesk.

    Klaus však nebyl jediný. Do potlesku příliš nebylo ani šéfovi SPD Tomiu Okamurovi.

    Předávání státních vyznamenání: Exprezident Václav Klaus si projev Petra Pavla neužil (28.10.2023). Předávání státních vyznamenání: Exprezident Václav Klaus si projev Petra Pavla neužil (28.10.2023). | reprofoto ČT24

  • 3.Záchranka v sále

    Zatímco Pavel udílel svá vyznamenání a pozornost kamer byla směřována na oceněné hosty, mezi publikum vstoupila záchranná služba. Naprosto nenápadně, nijak ceremoniál nenarušila. Dosud není přesně jasné, co se stalo, podle reportérky Blesk Zpráv, která se nacházela ve Vladislavském sále, záchranáři přišli za jedním z členů hradní stráže. Zřejmě u něj nastaly nespecifikované zdravotní potíže, avšak nijak vážné, protože tento muž nakonec odešel z ceremoniálu po svých.

    Předávání státních vyznamenání: Záchranka v sálu (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Záchranka v sálu (28.10.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

     

  • 4.Metál pro Schwarzenberga převzal syn

    Místo exministra zahraničí Karla Schwarzenberga převzal Řád Bílého lva jeho syn Jan Nepomuk. Kníže už dříve pro Blesk Zprávy uvedl, že se ceremonie nezúčastní kvůli zdravotnímu stavu, stále totiž pobývá v nemocnici. „Nejsem na to připraven,“ uvedl v pátek s tím, že by si ocenění měl vyzvednout jeho syn spolu s manželkou Therese, která měla dorazit z Vídně. Vyznamenání pro Schwarzenberga ocenilo mnoho českých osobností.

    Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

fido2 ( 30. října 2023 14:22 )

Všichni měli rudo před očima....

fido2 ( 30. října 2023 14:21 )

S rudým kaftanem své ženy, trenky nechal přešít.

cervena_sedma ( 30. října 2023 09:33 )

U Klause jste taky byli z toho na nervy?

cervena_sedma ( 30. října 2023 09:31 )

Všichni, co seděli v Prognosťáku byli odchovanci Rusáků a byl s nimi určitý záměr. Takže ti jsou jedni z nejrudějších, ač vytvářeli dojem, že tomu tak není. Celé to tam byla divadelní hra.

cervena_sedma ( 30. října 2023 09:29 )

Všem prezidentům píše proslov někdo další v souznění s jeho myšlenkami. Nebo alespoň dělají nějakou korekci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa