Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec Řehákové na Hradě: Kteří mluvčí vydrželi jen pár měsíců? Rošáda u Pavla jako za Zemana!

  • Autor: amb - 
    6. 10. 2023
    05:00

    Politolog Lukáš Jelínek pro Blesk Zprávy zhodnotil změny na Pražském hradě, kde nyní skončila mluvčí prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková. „Teď přichází čas pro řád a pořádek,“ uvedl mimo jiné. Pokusil se také odhadnout, kdo by mohl do funkce přijít po Řehákové. A kteří mluvčí se na Hradě vystřídali před ní? 

    Klvaňa, Burianová a nyní i Řeháková. Tito prezidentší mluvčí vydrželi v pozici jen pár měsíců. A nahradil je například Hájek nebo Ovčáček, první z nich dokonce dostal cenu za nejhoršího mluvčího roku. 

    Politolog Jelínek však v něčem vidí u Pavla změnu. „Zatímco Václav Havel či Václav Klaus si mluvčí vybírali tak, aby to byli lidé, se kterými nějak souzní a jsou naladění na stejnou notu, mám takový pocit, že v případě Petra Pavla je možná větší role kancléřky Vohralíkové,“ řekl Blesk Zprávám. 

    Těmito změnami však podle něj v prezidentské kanceláři dochází k profesionalizaci. Jak ale uvedl, minulost už ukázala, že ne vždy výměna mluvčího nebo mluvčí může situaci zlepšit. Jaká žena pozici mluvčí vykonávala před Řehákovou? A proč časté rošády nejsou ideální?

  • 1.Pavel: „V týmu ji budu postrádat.

    O Pavlově mluvčí Markétě Řehákové se mluvilo už po jeho zvolení, kdy byla ještě ve volebním štábu kritizovaná za příliš neformální vedení tiskové konference. „Bylo to pochopitelné, pro mě to nebylo nic, co by překročilo hranici, nemám důvod to vidět kriticky, patřilo to k tomu,“ komentoval to tehdy prezident v Partii na CNN Prima News. A uvedl, že s Řehákovou počítá.

    Více než půl roku po inauguraci však Řeháková ve své funkci skončila. Podle Deníku N nepodala výpověď, odešla dohodou. Prezident podle Deníku N přitom ještě před týdnem dával najevo, že s Řehákovou nadále počítá. A to přesto, že se začátkem září kvůli náročnosti rozdělila funkce šéfky tiskového odboru a tiskové mluvčí. 

    Nyní k tomu řekl: „Kombinace funkce ředitelky odboru s tiskovou mluvčí se ukázala jako časově i obsahově náročná a začala na ni vytvářet velký tlak. Nabídku působit nadále ve funkci tiskové mluvčí nepřijala, protože nenaplnila její představu. V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji."

    „Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ řekla sama Řeháková. 

  • 2.Expert: Přijde někdo zvenčí

    Politolog Lukáš Jelínek pro Blesk Zprávy zhodnotil, co znamená odchod prezidentova mluvčího nebo mluvčí přibližně po půl roce. „Mluvčí ani prezident nedokážou při nástupu do funkce úplně odhadnout celou šíři té práce,“ vysvětlil. „Často je to přísnější než dělat mluvčího nebo vykonávat podobnou pozici v soukromém sektoru. Je to práce pro někoho, kdo je z části úředník, z části se vyzná v diplomacii či protokolu. Podle toho si asi Petr Pavel bude muset nového mluvčí hledat.“

    Podotknul, že najít někoho takového není snadné. „Sám jsem zvědavý, koho nakonec vyberou. Ale myslím si, že to bude asi někdo zvenčí,“ řekl. Odchod Řehákové však Jelínka nepřekvapil.

    „Když po první vlně odchodů skončila ve vedení tiskového odboru, říkal jsem si, že její pobývání na Pražském hradě asi nebude mít dlouhého trvání a v prezidentské kanceláři dojde k nějakým změnám. Ale možná jsem nečekal, že to bude tak rychlé či intenzivní. Pravděpodobně je však lepší ty změny udělat teď, než aby se ti lidé trápili a dopadalo to i na výkon prezidentského mandátu,“ uvedl.

    Jak tyto změny v prezidentské kanceláři vnímá z politologického hlediska? „Já bych to popsal jako profesionalizaci prezidentské kanceláře, už to nebude tolik fungovat na přátelské bázi jako spíš na bázi oficiální,“ sdělil. Umí si tak představit vyšší profesionalitu, disciplínu i čitelnost prezidentské kanceláře. Zároveň však zdůraznil, že ne nutně se situace na „hradním tiskovém“ může zlepšit.

    „Vzpomínám si, že třeba za Václava Klause přišla změna k horšímu. Nakonec v pozici tiskového mluvčího dosluhoval Petr Hájek, což byla dost velká katastrofa vzhledem k jeho způsobu uvažování. Dá se tedy říct, že taková změna nemusí být vždy vést k lepšímu, ale i k horšímu,“ řekl.

    Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve štábu (28.1.2023) Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve štábu (28.1.2023) | Reprofoto stream ČTK

  • 3.Jaká je role kancléřky Vohralíkové?

    Jelínek promluvil také o hradní kancléřce Vohralíkové jako o přísné šéfce. „Teď přichází čas pro řád a pořádek,“ řekl. Zároveň se však nedomnívá, že by Vohralíková do prezidentské kanceláře přiváděla „své lidi“.

    „Není součást takového toho politického patra, kde by měla kontakty a přátele mezi lidmi ze všech možných oborů a věděla, po kom sáhnout. Spíš bude hledat respektované nebo renomované lidi v různých oborech a pokusí se je do té kanceláře poskládat tak, jako to udělala v případě šéfa protokolu či zahraničního nebo vnitropolitického odboru,“ uvedl.

    „Asi nemůžeme říct, že by se nějak přátelila s Tomášem Lebedou, ale věděla, že je to systematický člověk, který se vyzná v politice, tak mu dala šanci a zdá se, že to funguje. Podobně asi bude postupovat při obsazování dalších pozic včetně tiskového odboru,“ vysvětlil.

    „Zajímavá může být úvaha, že zatímco Václav Havel či Václav Klaus si mluvčí vybírali tak, aby to byli lidé, se kterými nějak souznili a byli naladění na stejnou notu, mám takový pocit, že v případě Petra Pavla je možná větší role kancléřky Vohralíkové, která vybírá lidi spíš podle svých než prezidentových kritérií,“ míní Jelínek.

    „Bude zajímavé, zda se dokáže trefit tak, aby to odpovídalo profilu Petra Pavla. Na jednu stranu je docela běžné, že se mluvčí střídají, někdo to nezvládne nebo se s prezidentem názorově rozejde. Avšak je pravda, že u prezidenta je lepší, když k tomu střídání dochází co nejméně, protože někteří vnímají jeho mluvčího nebo mluvčí jako jeho alter ego,“ zakončil politolog.

    Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 4.Rošády za Havla i Klause

    K rošádě mluvčích došlo už za Václava Havla. V letech 1990–1992 na této pozici působil Michael Žantovský. Stál po boku Havla třeba tehdy, když do Česka přijela britská premiérka Margaret Thatcherová. V roce 1992 ho vystřídal Ladislav Špaček, který tuto práci vykonával až do roku 2003. Jak Špaček dříve uvedl v rozhovoru pro Blesk, v té době si začal všímat etikety. „Tam jsem měl možnost večeřet se všemi korunovanými hlavami, takže jsem to vybrané chování viděl,“ sdělil.

    U Václava Klause nejdřív vykonával funkci mluvčího novinář Tomáš Klvaňa. Na tomto postu byl v roce 2003 přibližně půl roku, poté odešel. V následujících letech s Klausem neměli nejlepší vztahy a kritika přicházela z obou stran. Mimo jiné i proto, že se Klvaňa zastával umístění americké radarové stanice v Brdech.

    Na jeho místo pak nastoupil Petr Hájek, který se podílel i na Klausově volební kampani. Jako nejméně oblíbený mluvčí roku v roce 2008 získal anticenu „Němá barikáda“. Ve funkci zůstal 5 let a ve stejném roce ho nahradil bývalý novinář a asistent Mirka Topolánka Radim Ochvat. Funkci měl vykonávat pružněji, jak psal i Blesk.

    Ochvat jako prezidentův mluvčí vydržel až do konce Klausova mandátu v roce 2013 a poté byl oceněn Plaketou prezidenta republiky. Hájek nicméně u Klause zůstal také, na pozici zástupce ředitele prezidentské kanceláře se měl věnovat komunikačním a kulturním strategiím Pražského hradu.

    Ladislav Špaček Ladislav Špaček | Foto: Dana Kolářová

  • 5.Mluvčí na půl roku

    K Miloši Zemanovi jako mluvčí nejdřív nastoupila Hana Burianová poté, co mu pomáhala v první prezidentské kampani. Tuto funkci vykonávala od března do prosince 2013, tedy 9 měsíců. Burianová tehdy komunikovala i Zemanův „výstup“ před korunovačními klenoty: „Prezident má rýmu a teplotu, je to lehká viróza. Předpokládám, že v pondělí už bude zpět v kanceláři,“ sdělila tehdy. Řešila také „pornoskandál“ s údajnou účastí Kateřiny Zemanové na akci v pražském sexklubu. 

    Hrad nadobro opustila v roce 2014 a odjela do Finska. Ani vztahy mezi ní a Zemanem následně nebyly ideální. V roce 2018 totiž Burianová přiznala, že v dalších prezidentských volbách nebude volit svého bývalého šéfa, ale jeho konkurenta Jiřího Drahoše. Uvedla k tomu, že se „radikálně změnil“ Zeman i jeho okolí a úloha prezidenta není šokovat, urážet, vytvářet paniku ani lhát.

    Burianovou nahradil bývalý novinář Jiří Ovčáček, který byl prezidentovým mluvčím až do odchodu Miloše Zemana v roce 2023. I přesto, že se stal Ovčáček mluvčím až po incidentu u korunovačních klenotů, Zemanovu indispozici pevně hájil. „Pan prezident dodržuje dietní režim, který mu byl doporučen. Opilost u klenotů vylučuju. Bylo tam hodně schodů,“ řekl během rozhovoru v DVTV s Martinem Veselovským.

    A proslul i dalšími výroky, například tím, že „Jurečka je prostě prase“. Současný ministr práce a sociálních věcí se tenkrát ohradil proti jednání tehdejší vlády, která odletěla z Číny i přesto, že na palubě vládního speciálu chyběl lékař prezidentovy delegace Petr Halata. Později se zjistilo, že zemřel.

    Video Ovčáček pro Blesk o odstupném a konci Zemana. Co prozradil o vyženěném synovi? - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

pindal ( 9. října 2023 00:12 )

Něco jiného byl Ovčáček,který měl důvod věřit,že Zeman mluví pravdu.

pindal ( 9. října 2023 00:03 )

Řeháková se z toho dobře vykroutila,kdo by taky chtěl dělat mluvčího Pavlovi?

Staroduchodce ( 7. října 2023 21:41 )

Náhrada jednoduchá: veselé informace Holubová s kšiltovkou na hlavě, střídač Dejdar s parukou jako dement, vážné zprávy Svěrák (st.).

nadčasový MP ( 6. října 2023 14:36 )

Už zase? Nedělejte paniku. Proč by si přál frontu u Průhonic, když má firmy na Slovensku i po Evropě ? Možná i na Ukrajině a v Rusku, kdo ví? A nejraději stejně bohatne na dotacích.

Jirik-ta ( 6. října 2023 14:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa