Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další organizační změny na Hradě: Zrušili Pavlův kabinet! Co vznikne místo něj?

Autor: ČTK - 
7. září 2023
18:53

Kabinet prezidenta republiky Petra Pavla byl s platností k úterý 5. září zrušen. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Na dotaz ČTK to dnes sdělil odbor komunikace Hradu. Na pozici ředitele odboru komunikace zatím nikdo vybrán nebyl. Do úterý jej vedla Markéta Řeháková, která nadále zůstala jen Pavlovou mluvčí.

V pozici ředitelky kabinetu prezidenta tento týden skončila Linda Jozwiak Kopecká. Hrad tehdy uvedl, že se tak stalo v návaznosti na uvažované změny, jež souvisí s jejím pracovním zařazením. „Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ dodal Hrad.

Namísto kabinetu vznikl sekretariát. Obdržálková, která jej vede, s Pavlem spolupracovala už v kampani. Sekretariát podle webu Hradu zajišťuje ve spolupráci s ostatními útvary prezidentské kanceláře denní výkon funkce hlavy státu a plní další úkoly podle jeho přímých pokynů.

Web Seznam Zprávy ve středu uvedl, že šéf poradního týmu prezidenta Tomáš Richter skončí ve funkci. Hrad dnes sdělil, že má smlouvu s prezidentskou kanceláří uzavřenou do konce roku. Obsahuje úkoly, které má splnit, uvedl odbor komunikace. Richter Seznam Zprávám řekl, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu.

Richter se podílel na přípravě Pavlovy kandidatury od konce roku 2019, ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. „Bude mít na starosti nejen koordinaci týmu, ale také stanovení strategie pro práci týmu k naplnění všech priorit,“ řekl v dubnu při informování o jeho nové pozici Pavel.

Podle webu Seznam Zprávy se na Hradě vytvořily dvě skupiny, jež mají odlišné představy o působení. O rozporech mezi kancléřkou Janou Vohralíkovou a některými pracovníky informoval také Deník N. Server také napsal o tom, že tajemník Radko Hokovský nebude mít tak intenzivní přístup k Pavlovi jako dosud.

Video  Pavel: Hluboce jsme se mýlili. A Putin se snaží otrávit Západ.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 12. září 2023 08:03 )

Je zřejmé po několika měsících, že kabinet prezidenta Pavla byl nefunkční. Bylo to usito horkou jehlou, a bylo to odhaleno. Někteří politologove jdou ve své kritice ještě hlouběji, prezident Pavel nemá zkušenosti s politickými stranami v PČR. Spojenectví mezi vládou P. Fialy a Hradem, nebude tak zřejme jak se předpokládalo. Hloubka krize na Slovensku ukázala prezidenta Pavla jako nejlepšího zahraničního představitele, ale jen o prsa pred V. Orbanem, to může být zkreslujícím faktorem minulostí, ale má to vypovídací hodnotu.

zkzkz ( 8. září 2023 13:38 )

Monika Zajacová ( 8. září 2023 11:49 )

JaNat ( 8. září 2023 11:10 )

Takový luxus, jako si držet mluvčí, která řekne za měsíc pár slov, může jen realitě vzdálený prezident Pavel. To snad není pravda.

Tomasj ( 8. září 2023 11:00 )

víc protekčních místeček za peníze daňových poplatníků pro uctivače totalitních elit z dob sovětské okupace, soudruha předsedu ZO KSČ vybraného Moskvou na špióna s alias Pávek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa