Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti chtějí hlavu Blažka kvůli setkání s Nejedlým. Politologové: Marně, s ministrem nehnou

Aktualizováno -
19. září 2023
12:45
Autor: ČTK - 
18. září 2023
20:54

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Celkem hlasovalo 545 voličů, tedy téměř polovina, pro vítězný návrh hlasovalo 331 Pirátů. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. To si myslí i vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Piráti již v červnu odhlasovali, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády.

Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace. Premiér Petr Fiala (ODS) následně situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Blažka podpořil.

Nyní Piráti navíc vyzvali Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici.

Fiala: Personální obsazení je naše věc

„Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran,“ uvedl nyní premiér Fiala.

„Už jsme řekli, že ačkoliv schůzka Pavla Blažka s panem Nejedlým je nevhodná, setrvání ministra Blažka ve vládě, případně jeho odchod, jsou odpovědností ODS. Ani my jsme se v případě odchodu našeho ministra neodvolávali na názory koaličních partnerů a udělali to, co jsme považovali za správné,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan pro ČTK. Ministerský post musel loni opustit ministr školství Petr Gazdík (STAN), a to kvůli svým kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a Sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického.

Video  Ministra spravedlnosti vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání.  - Blesk
Video se připravuje ...

Ve druhé polovině srpna informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné.

Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání. I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka.

Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Minulý týden Blažek pro deník Právo připustil, že zvažoval rezignaci.

„Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně od veřejnosti, investigativních médií a protikorupčních organizací,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Bartoš.

Politologové: S Blažkem Piráti nehnou

Piráti podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy sami vědí, že v tuto chvíli s ministrem „nehnou“. „Jde spíše o vnitrostranickou záležitost, o jakousi korekci přílišného pragmatismu, byť zatím bez reálného vlivu,“ sdělil Mlejnek ČTK.

Pokud se však objeví nějaké problémy v řízení ministerstva či v souvislosti s Blažkem obecně, tak by výsledek pirátského hlasování spolu se žlutou kartou od Fialy už mít vliv mohl, míní.

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity není pirátské hlasování něčím, na čem by se rozpadla vláda. Pro vedení Pirátů v čele s Bartošem vzniká manévrovací prostor díky použité formulaci, že mají na Blažkův konec tlačit „v rámci svých možností“, doplnil Kopeček. „Nejde o formulaci, která by Piráty vehnala do situace, kdy by je toto hlasování a premiérovo očekávatelné odmítnutí nutilo z vlády odejít,“ uvedl.

Fiala podle Kopečka svůj názor vyjádřil jasně. „Pokud Blažek neudělá v nejbližší době nějakou další komunikační či jinou velkou chybu ve stylu setkání s Martinem Nejedlým, nenavrhne jeho odvolání,“ dodal Kopeček.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 19. září 2023 19:54 )

jansen urga: Vypadá to, že Nejedlý je patrně člověk, který si dokáže pokecat s každým, pokud to někdo chce. Na jednu stranu mu nemohli přijít na jméno, na druhou jsou asi někteří schopni a ochotni se bavit, bez ohledu, že pracoval pro Zemana. Takže je asi v pohodě....

majka-ot ( 19. září 2023 13:31 )

Petr BAF Ono nejde jen o to, s kým seděl P.Blažek u stolu, ale, že lhal. A to by ministr spravedlnosti rozhodně neměl!!!

Jirik-ta ( 19. září 2023 12:10 )

Jirik-ta ( 19. září 2023 12:08 )

Jirik-ta ( 19. září 2023 12:07 )

a nejen on

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa