Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dukův úlet: Při kritice manželství pro všechny zmínil Ukrajince a nacisty. Schytal to od Pekarové i Halíka

Aktualizováno -
7. září 2023
15:11
Autor: simao - 
7. září 2023
14:49

Děti, které nejsou z tradiční rodiny s otcem a matkou, jsou ve větším ohrožení než ukrajinský voják - s takovým přesvědčením vystoupil kardinál a kritik snah o prosazení manželství pro všechny Dominik Duka. A schytal za to řadu kritických komentářů, které často hovoří o ostudě. Do Duky se pustila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), které je prý z výroků Duky úzko, ačkoliv je sama „šťastně vdaná křesťanka“.

„Je hrozné utrpení těch, kdo jsou vydáni vojenské agresi. Ale nejohroženější na světě není ukrajinský voják, ale dítě, které nemá oporu v matce a otci. Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy,“ uvedl na facebooku kardinál Dominik Duka a vyvolal tím opět pozdvižení. „Vím, že se dostanu do tisku, to mi nevadí,“ poznamenal během svého projevu.

Coby zastánce tradičního manželství a odpůrce manželství pro všechny přitom nevystoupil zdaleka poprvé. „Ano, válka na Ukrajině je hrozná, ale válka na Západě je stejně hrozná,“ vzkázal také Duka a opět lobboval za tradiční manželství.

„Dovedete si představit život bez toho, že mohu říci: mami, maminko? Dovedete si představit život bez toho, že řeknu: táto, tati?“ bouřil Duka. „Dítě bez rodičů nejenom, že nemůže být, ale také nemůže žít. Je hrozné utrpení těch, kteří jsou vydáni vojenské agresi, ale přiznejme si, co se děje v srdci dítěte, které nemá oporu,“ míní Duka a mluvil o „útoku na člověka, který je stvořen jako muž a žena“.

„Pane Duko, jsem šťastně vdaná křesťanka, ale z vašich výroků je mi úzko. Berete si jako rukojmí věřící, abyste zraňoval LGBT+ komunitu a projevil jste neuctivost vůči statečným Ukrajincům, kteří vzdorují ruské agresi. Nemluvte prosím za ty, pro které není tolerance jen slovo,“ vzkázala Dukovi na twitteru šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Pane kardinále Duko, tvrdit, že Židé byli za nacismu a komunismu ′pod tlakem′, protože hájili manželství muže a ženy, je masivní překrucování historie a srovnávat situaci ukrajinského vojáka se situací dětí z neúplných či stejnopohlavních rodin je absolutně nemístné!“ uvedl na síti X rabín David Maxa.

Nad Dukovými slovy se podivuje i katolický kněz Tomáš Halík. „Kardinál Duka si po léta libuje v amatérských politicko-historických spekulacích, které prozrazují jeho afinitu ke krajně pravicovým korporativistickým ideologiím třicátých let, které církev zkompromitovaly spojenectvím s autoritativními režimy,“ uvedl v prohlášení na facebooku. 

„Nejškodlivější na hysterických reakcích určité části křesťanů v debatách, týkajících se sexuální etiky, je to, že kompromitují a diskreditují především to, co chtějí hájit a co je ve veřejné debatě potřebné, totiž klidný a umírněný konzervativní hlas. Absurdní výroky a srovnávání nesrovnatelného jen nahrávají podobnému extrémismu druhé strany,“ dodal Halík.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Nada Panoskova ( 9. září 2023 08:12 )

Nejlíp by Pekarka udělala aby se vrátila k prodeji mobilů

karmazdarma ( 8. září 2023 13:52 )

Jsem Tady :to nechceš vidět, takového "bubáka"jsi ještě neviděl a mít do konce života noční můry, to nestojí za to.

st.rec ( 8. září 2023 11:24 )

Pekárie asi obdivuje hrdinství sv*ast*ikou tetovaných vojáků a jejich velitelů,stejně tak má určitě ráda pokusy na lidech i dětech,to podle vzoru jistého německého "lékaře" JosefaMengele a proto je tolik otevřená novým manželstvím.Díky PaneBože že je jalová.

defakto ( 8. září 2023 10:37 )

... Halík už dávno propadl peklu , jednou v něm skončí !

defakto ( 8. září 2023 10:34 )

... paní Pekarová , mně je úzko z vašich názorů na manželství a rodičovství a nejsem sám !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa