Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Škraloup“ předsedy Ústavního soudu Baxy z komunismu: Odsoudil mladíka (17), který chtěl emigrovat

Aktualizováno -
21. srpna 2023
12:40
Autor: ČTK - 
28. srpna 2023
11:59

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa odsoudil v roce 1985 jako soudce plzeňského okresního soudu sedmnáctiletého muže za pokus o emigraci k podmíněnému trestu. Píšou to dnes Novinky.cz, které rozsudek dohledaly v archivu. Z víc než 3000 případů, které Baxa jako předseda plzeňského senátu v letech 1984 až 1989 řešil, měl podle Novinek politický podtext zřejmě pouze tento případ. Baxa vítá, že novináři prostudovali jeho rozsudky před rokem 1989. Neurčitě si vzpomínal na jeden takový případ mladistvého, ale detaily si nevybavoval. Sám zvažoval, že se do archivu vydá, řekl ČTK.

Za přípravu opuštění republiky hrozilo vězení až 2,5 roku, senát v čele s Baxou vyměřil čtyřměsíční trest s dvouletým podmíněným odkladem. „V odůvodnění rozsudku Baxa napsal, že v daném případě ještě postačí pouze pohrůžka trestem bez jeho vlastního výkonu,“ píšou Novinky.

Baxa ČTK řekl, že emigranti tehdy běžně dostávali nepodmíněné tresty, on uložil podmíněný. „Dál jsem těžko jako soudce mohl jít. Neuložit trest, zprostit obžaloby - nebylo možné,“ řekl Baxa. Ani odůvodnění, které publikovaly Novinky.cz, podle Baxy nevypovídá o tom, že by jako soudce používal vyhraněně politickou rétoriku.

Kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici se v polovině srpna vzdal nominace na ústavního soudce místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr. Ústav pro studium totalitních režimů na základě archivních spisů oznámil, že Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Média rozebírala také Fremrovo rozhodování v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988. Trojici mladíků tehdy obžaloba vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. Fremr připustil, že kauzu zmanipulovala komunistická tajná policie StB. Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve nedávno.

Baxa v rozhovoru s ČTK 10. srpna uvedl, že veřejná debata o fungování předlistopadové justice je cenná, ale přichází pozdě. V 90. letech se měla s vlastní minulostí důsledněji vypořádat sama justice. Baxa také varoval před černobílým viděním minulosti, které považuje za nespravedlivé. V trestní justici před rokem 1989 Baxa soudil mladistvé a obecnou kriminalitu.

„Jsem rád, že archiv byl prozkoumán a že to je jediný případ, který jsem soudil a který měl tuto povahu,“ uvedl v reakci na zjištění Novinek.cz. Připomněl, že rozsudek padl v okamžiku, kdy jeho působení v justici bylo na úplném počátku. Zhruba ve stejné době zprostil obžaloby disidenty Heřmana Chromého a Vladimíra Líbala, obviněné z výtržnictví a pobuřování.

Za nedovolené opuštění republiky bylo odsouzeno přes 110.000 lidí, což z nich podle Ústavu pro studium totalitních režimů činí nejvíce pronásledovanou skupinu obyvatel v komunistickém Československu.

verka1 ( 28. srpna 2023 13:19 )

Vykonává takovou státní funkci 😁

Jean Sorbone ( 28. srpna 2023 12:25 )

To nebude jen tenhle případ, Baxa byl za minulého režimu na OS Plzeň-město horlivým kariéristickým soudcem a tak byl brzy povýšen na Krajský soud v Plzni, když se před tím stal kandidátem členství v KSČ. Brzy poté povýšil na náměstka předsedy krajského soudu a po listopadu 1989 rychle odhodil kandidátskou legitimaci KSČ a to krátce před tím, kdy se měl stát řádným členem KSČ. Díly listopadu se nestal řádným členem KSČ.

fetus ( 28. srpna 2023 12:16 )

Plzeňská galerka by mohla vyprávět co to byl za komunistickýho ksindla Baxa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa