Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další škraloup Fremra: Dělníka poslal do basy za urážky komunistů a rozsudek zpětně upravil?

Autor: ČTK - 
13. srpna 2023
18:05

Soudce a kandidát na ústavního soudce Robert Fremr odsoudil v roce 1985 na deset měsíců nepodmíněně skladového dělníka za hanobení republiky a jejího představitele, uvedl dnes server Echo24 s odvoláním na tehdejší rozsudek. Odvolací soud tento rozsudek později zrušil a propustil obžalovaného z vazby, kde si skladový dělník odseděl pět měsíců. Fremrovo jmenování do Ústavního soudu prezident Petr Pavel odložil do doby, než prověří informace historiků o jeho rozhodování v trestních kauzách za minulého režimu.

Dělníka ze skladu Paláce kultury udal podle Echo24 někdo z jeho spolupracovníků za to, že hrubě urážel představitele federální vlády, čímž se podle rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4 dopustil trestného činu hanobení republiky a jejího představitele.

Do případu zásadním způsobem zasáhlo podezření z manipulace, napsal web. „Obžalovaný i prokurátor totiž shodně namítli, že soud při vyhlašování rozsudku neřekl nic o trestném činu hanobení republiky a jejího představitele. Přesto se to objevilo v písemném rozsudku z 6. listopadu 1985 podepsaném soudcem Fremrem,“ napsalo dnes Echo24.

Městský soud v Praze toto podezření ověřil a rozsudek zrušil. Odvolací senát dokonce zjistil, že byl zpětně upraven protokol senátu soudce Fremra - v původním textu psaném přes průklepový papír byl uveden jen jeden paragraf, kdežto později bez průklepu byl dopsán přísnější paragraf hanobení republiky a jejího představitele, se kterým se pojil až dvojnásobný trest, uvedl server.

Druhý rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4 ze dne 27. února 1986 znovu shledal obžalovaného dělníka vinným, ale nově mu uložil mírnější trest, pouze jeden rok s podmíněným odkladem. Na žádost odsouzeného byl v lednu 1991 v rámci soudní rehabilitace rozsudek zrušen.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) minulý týden na základě archivních spisů oznámil, že Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Emigraci trestal komunistický režim jako opuštění republiky podle paragrafu 109 tehdejšího trestního zákoníku. Všichni odsouzení byli po revoluci 1989 rehabilitováni a procesy byly označeny za politické.

Fremr, místopředseda Vrchního soudu v Praze a trestní soudce s mezinárodním renomé, sice získal těsný souhlas Senátu pro jmenování ústavním soudcem, pak se ale objevily nové informace o jeho působení v 80. letech. Prezident proto odložil jmenování, dokud vše neprověří. Tým badatelů z Ústavu pro studium totalitních režimů nyní zkoumá Fremrovu profesní minulost na pozadí fungování normalizační justice. Fremr ve čtvrtek v České televizi řekl, že zvažuje vzdání se kandidatury, ale čeká na výsledky prověrky stejně jako prezident.

Výzkumníci se budou zabývat především kauzou Olšanské hřbitovy z roku 1988. Tento případ Fremr rozhodoval, důkazní materiály v něm podle ústavu manipulovala Státní bezpečnost.

Video  Pavel promluvil na Ústavním soudu v Brně o soudci Fremrovi: Zatím ho nejmenuje  - Blesk / Jiří Nováček, Foto: Twitter P. Pavla, ČTK
Video se připravuje ...

JaNat ( 14. srpna 2023 14:36 )

Na něco takového nechci ani myslet, pokud by to měla být pravda, tak je PePa opravdu to poslednói co lidé mohli zvolit. Pokud ne, i tak si ho měl nechat proklepnout hned a ne až po proti ohlasech. Tím jen uklázala, že je slutečně jen razítko. Nelíbí se mi jak Hrad momentálně jede. Není to čisté.

xiioma ( 14. srpna 2023 11:08 )

... chybička se vloudila.

9876543 ( 14. srpna 2023 11:05 )

Ano ti byli v područí m. režimu hlavně, jím šlo o židli.
Dělníci to měli u paty a mohli si říkat co chtěli, kladivo jím z ruky nikdo sebrat nechtěl.

roxin ( 14. srpna 2023 10:50 )

Ty musíš mít tedy v nohavicích když se tak bojíš a napíšeš to 2X

stoura ( 14. srpna 2023 10:48 )

JaNat: K tomuhle se rád přidám, má to jenom jednu vadu. Podívejte se, kolik těch důchodců má svůj důchod a je přisátých na Parlamentu a Senátu a odhodlaných tam vydržet třeba až do smrti!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa