Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fremr vzdal nominaci na ústavního soudce! Zmínil „neúnosný tlak“, Pavel to respektuje

Aktualizováno -
14. srpna 2023
17:24
Autor: ČTK, Mii, vja - 
14. srpna 2023
14:23

Soudce Robert Fremr oznámil, že se vzdává své nominace na ústavního soudce. Fremr, který je trestním soudcem s mezinárodním renomé, získal souhlas Senátu pro jmenování, pak se ale objevily nové informace o jeho působení v 80. letech a prezident Petr Pavel jeho jmenování odložil.

Vzdávám se nominace na ústavního soudce. Dospěl jsem k tomuto rozhodnutí sám, nikdo mne nenutil,“ sdělil Fremr přítomným novinářům. Své rozhodnutí prý již konzultoval s prezidentem Petrem Pavlem, který údajně důvody k odmítnutí nominace pochopil.

Dospěl jsem k tomuto rozhodnutí po déle trvající úvaze. Nevybíravý tlak ze strany některých médií byl již pro mne a mou rodinu nadále neúnosný,“ popsal hlavní důvod odmítnutí nominace Fremr. Výhrady, které proti jeho osobě zazněly v plénu Senátu, podle svého přesvědčení dokázal vysvětlit tak, že většina senátorů mu při hlasování o nominaci dala svou důvěru. Ocenil i podporu „nejrespektovanějších osob české justice a odborné veřejnosti“.

Zároveň si však Fremr je zcela jist, že pokud by se stal ústavním soudcem, padla by část nedůvěry, která je v něj vkládána, i na Ústavní soud jako instituci. „Musím přiznat, že nedůvěru části společnosti v mé předlistopadové působení v české justici jsem přesvědčivě eliminovat nedokázal. Důvěra společnosti pro ústavního soudce je klíčovým předpokladem,“ je přesvědčen.

Za doznání odmítnutí nominace Fremr nepovažuje, převážil podle něj zejména všudypřítomný tlak, který byl neúnosný. „Před listopadem jsem za sebou nechal asi tak 1000 rozhodnutí. Z perspektivy dnešní se některá ta rozhodnutí beze zbytku vysvětlit nedají. Jsem si zcela jist, že nikdy bych to úplně vysvětlit nedokázal,“ uznal.

Dnes odpoledne prezidentův konzultační panel kvůli doporučení Fremra na ústavního soudce nabídl Pavlovi rezignaci. Prezident ji zatím nepřijal, uvedl Český rozhlas plus. Podle členky panelu a soudkyně Ivany Janů členové panelu při doporučení místopředsedy pražského vrchního soudu Fremra nevěděli o kauze Olšanské hřbitovy, za kterou je kritizovaný. 

Prezident: Stále Fremra považuji za odborníka

Pavel na sociálních sítích uvedl, že rozhodnutí Fremra respektuje. Ocenil, že se Fremr snaží v očích veřejnosti předejít jakýmkoli pochybám o hodnověrnosti či morální integritě soudců Ústavního soudu.

Uvedl také, že jej považuje za odborníka s nepopiratelnou profesní pověstí, uznáním v mezinárodním prostředí a za jednoho z nejkvalitnějších trestních soudců v Česku.

Předseda Ústavního soudu Josef Baxa bere na vědomí Fremrovo rozhodnutí. „Zůstává nás tak pouze 14 a pevně věřím, že pan prezident nabídne Senátu jiného kandidáta, který úspěšně projde nominačním procesem,“ uvedl Baxa s tím, že více záležitost komentovat nebude.  

Video  Fremr: O nominaci na ústavního soudce usilovat nebudu  - ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 17. srpna 2023 19:41 )

Při navržení do tak důležité funkce se prezident neseznámil s jeho prací, ubohé. Nezbývá než konstatovat, že předchůdce měl větší přehled a jasnější,
čitelnější názory, i když se v řadě ohledů nebylo možno ztotožnit....Tak snad bude za 5 let lépe,p. Hilšer by byl názorově vyhraněnější, škoda...

Celebrity-chachacha ( 15. srpna 2023 14:31 )

Hahahahaha! Jak si komouši notujou.

Celebrity-chachacha ( 15. srpna 2023 14:30 )

Komouš bez charakteru jak všichni komouši.
A největší komoušská špína jsou ti co si dnes hrajou na demokracii. Hnus špinavej.

Celebrity-chachacha ( 15. srpna 2023 14:28 )

Komouš z.....nej měl už dávno hnít v base!

Celebrity-chachacha ( 15. srpna 2023 14:27 )

Ne ,dávám si ještě kafíčko a cigáro než se uložím a vstanu až se někdy pomaličku probudím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa