Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schillerová tepe vládu kvůli EET: Přišli o peníze! Experti: Úplně mimo. Kdy podle nich problém zmizí?

Autor: amb - 
15. července 2023
05:00

Spolu s debatami o úsporách se opět objevilo téma elektronické evidence tržeb. Podle opozice její zrušení vrátilo Česko do dob plateb v hotovosti a stát připravilo o miliardy. Ekonomové se však domnívají, že problém zmizí s příchodem podzimu, až lidé opustí kempy, které elektronické terminály nevedou. 

„Českem se valí tsunami cash only plateb. Také proto v rozpočtu chybí jen za prvních 6 měsíců už 40 mld. Kč příjmů,“ hřímala na twitteru exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Za špatný stav veřejných financí podle ní může rezignace na transparentní výběr daní. Nemluvě o tom, že stornování evidence podle ní vede k návratu do minulého století. „Zatímco u nás se tvoří fronty před bankomaty, uprostřed lidupusté rezervace Monument Valley v Utahu bez karty nezaplatíte. Co je lepší? Těžko říct. U mě vede možnost volby. Jedno ale platí všude na světě: Povinností vlády je zajistit řádný výběr daní. Pokud to nedokáže, selhala,“ napsala také poslankyně.

„Cash Only. Podpora šedé ekonomiky, znechucení poctivých podnikatelů, odčerpání miliard ze státního rozpočtu a otrávení zákazníků českých provozoven. Tolik výsledek zrušení EET vládou Petra Fialy,“ tweetoval Karel Havlíček (ANO). 

Spolu s příchodem prázdnin se vrátila debata kolem elektronické evidence tržeb a jejího zrušení. ANO už se nechalo slyšet, že EET znovu zavede, pokud se zase dostane k moci. Podle nynější opozice měla přinést do státní kasy až přes deset miliard korun za rok, podle výpočtů ministerstva financí současné vlády už méně.

Ve čtvrtečním Ptám se, pane premiére na Blesku promluvil na toto téma i Petr Fiala (ODS). „EET se nerovná placení kartou. Navíc ho vypnula sama vláda Andreje Babiše. Chtěli jsme ho zrušit, ale vypnuli ho sami v době covidu s odůvodněním, že to zatěžuje podnikatele. A i když EET fungovalo, výběr byl velmi malý a něco to stálo.“

„Před covidem tvrdili, že EET přidá do kasy 15 miliard ročně. Současná vláda to stejnou metodikou vypočetla na 4 miliardy,“ připomněl Blesk Zprávám ekonom Petr Bartoň. Pokud by velkou část ze 40 miliard, které podle Schillerové státní kase za posledních šest měsíců chybí, tvořilo zrušené EET, je to podle Bartoně „úplně mimo“.

„Lidé změnili své chování, víc lidí platilo kartou, ale platební karty automaticky přínos elektronické evidence tržeb zmenšují. Zdvojnásobil se daňový paušál pro podnikatele, takže dneska už by jich ani tolik EET nepoužívalo, kdyby se systém obnovil. A daň z příjmů fyzických osob je dnes také nižší než za EET, takže i kdybychom připustili ten celkem silný předpoklad, že evidence způsobuje vyšší přiznávání, tak by se i z fyzických osob odvedlo méně,“ dodal Bartoň.

„I kdyby se dnes obnovilo EET, určitě by nepřineslo ani ten vyšší, předcovidový odhad paní ministryně,“ vysvětlil ekonom.

„Kdyby byla pravda, že EET vybrala o 15 miliard ročně více, jak tvrdí paní Schillerová, tak my řešíme její stomiliardová manka. Desítky miliard z nich moc nepomohou. Zvlášť když o ty navíc odvedené peníze všichni zmenší svoji útratu na jiných věcech. A zase se méně vybere na zdanění těch ostatních věcí. Ale to už nikdo nezapočítává,“ zakončil Bartoň.

„K vyhodnocení zavedení EET nikdy nedošlo, takže lze jen těžko říci, kolik to státnímu rozpočtu přineslo. Stejně tak je obtížné vyčíslit její zrušení,“ řekl Blesk Zprávám ekonom Filip Pertold. Odhadem by mohlo jít o nižší desítky miliard ročně.

Ekonom: Řeší se to kvůli létu a kempům 

Rovněž ekonom Lukáš Kovanda uvedl, že se zrušení elektronické evidence projevilo hlavně kvůli letním výletům. „Je zřejmé, že o nějaké částky stát přichází zejména během léta například v kempech. Otázka je, zda to vyvažuje zápory pro podnikatele, kteří museli kupovat elektronické pokladny či vést zbytečnou administrativu,“ zdůraznil. Stát by odmítnutím EET mohl zatím přijít o částku kolem deseti miliard.

„V tuto chvíli nevnímám, že by nějak dramaticky narůstal počet restauračních zařízení nebo gastro podniků, které nepřijímají karty a snaží se být mimo ten elektronický platební spis. Podle mě na tom státu žádné markantní sumy neunikají,“ domnívá se Kovanda. Nejen v Česku navíc lidé v létě kartou nezaplatí, děje se to podle něj i v sousedním Německu a Rakousku.

„Nyní to hodně zvýrazňuje skutečnost, že se lidé rozjeli na dovolené právě do kempů, stravují se ve stáncích, které nejsou otevřené po celý rok. Vrátí se to do normálu s koncem léta, až tyto provozy zase zavřou. Sveze se na tom část restaurací, která bude hotovost přijímat po celý rok, ale podle mě se za covidu bezhotovostní platby natolik rozjížděly, že by takové podniky byly samy proti sobě,“ uvedl ekonom Trinity Bank.

ANO už dříve prohlásilo, že EET narovnala podnikatelské prostředí a podle Andreje Babiše vynesla více než 35 miliard korun. Pro návrat opatření se na sjezdu ČSSD, nyní SOCDEM, vyjádřil také bývalý premiér Vladimír Špidla. Znovu spustit evidenci navrhovalo v květnu i ČMKOS, prý by přinesla až 25 miliard korun.

Podle ČTK se naopak daňoví odborníci shodli, že by zrušení elektronické evidence nemělo stát výrazně poškodit. Evidovat tržby do budoucna by dávalo smysl čím dál tím méně, lidé totiž stále častěji platí bezhotovostně, a údaje tak stát má. EET platilo od roku 2016, v roce 2020 bylo pozastaveno kvůli pandemii koronaviru.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

delphina ( 17. července 2023 05:33 )

Sklapni,megero!

anna1234 ( 16. července 2023 11:13 )

.. tak sis zřejmě sjednával soukromníky jenom poslední dobou, protože tohle existovalo i za minulých vlád, existuje a existovat bude. Pochybuji, že to někdo vymýtí. Lidi totiž téměř vždycky slyší na nižší cenu.

roxin ( 16. července 2023 10:01 )

Copak prodavačka VYSOKOŠKOLSKÝCH DIPLOMŮ se plete do čeho nemá, nebo že by už byla poslankyní.

Jan Reichardt ( 15. července 2023 19:48 )

Víte o tom, že neziskové organizace nemusely používat EET, protože měly výjimku? Když jsem prodával ve stánku v jednom obchoďáku, tak jsem to musel mít. Ale ve stáncích patřící různým neziskovkám je samozřejmě neměli.

dynaty ( 15. července 2023 18:17 )

i to dnešní horko má na svědomí Babiš, viď?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa