Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialova vláda schválila první návrh rozpočtu: Schodek bude 235 miliard. Co další parametry?

Aktualizováno -
21. června 2023
20:04
Autor: ČTK, Mii - 
21. června 2023
09:01

Vláda dnes schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024. Počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Oznámil to na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že dohodnutá výše schodku není konečná. Bude se prý pohybovat mezi dnes schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun. Druhou částku vláda  minulý týden stanovila jako strop pro výši deficitu.

Stanjura také upozornil, že výše příjmů a výdajů se ještě bude měnit po zpracování srpnové makroekonomické prognózy ministerstva financí. O konkrétní podobě rozpočtu se podle něho ještě povede politická debata. Vláda ho schválí do konce září. „Jsou to předběžné návrhy příjmů a výdajů jednotlivých kapitol, jednání teprve začnou,“ řekl Stanjura o schváleném materiálu.

Úředníci nyní podle něj rozpracují schválené mantinely podle rozpočtových kapitol, na jejich základě budou nejprve jednat ekonomičtí náměstci jednotlivých ministerstev a poté i přímo ministři o konečné podobě rozpočtu.

Fiala sdělil, že jednotliví ministři nebudou chodit vyjednávat na ministerstvo financí o penězích pro svou kapitolu, ale vláda bude o podobě rozpočtu jednat jako tým. Podle něj taková debata přispívá k odpovědnému chování všech ministrů.

Pro letošní rok je schválený deficit rozpočtu 295 miliard korun. Národní rozpočtová rada ale vyjádřila pochybnosti o jeho udržení v této výši, podobně se vyjadřují i ekonomičtí analytici nebo pozice. Ke konci května byl schodek 271,4 miliardy korun. Stanjura dnes řekl, že příští týden začne vláda jednat o dodatečných úsporách v letošním roce, které by pomohly k lepšímu rozpočtovému saldu. Dohodu očekává v polovině července.

Vláda chce investovat

Premiér také oznámil vytvoření vládního výboru pro strategické investice. Oznámil, že pro rozvoj země chce investovat do dopravy, bydlení, energetiky, vzdělávání či vědy a výzkumu. „Aby se Česká republika dostala do formy a patřila mezi nejúspěšnější země světa, musíme změnit některé přístupy státu i způsob uvažování," sdělil premiér.

Se vznikem výboru pro strategické investice zanikají Uhelná komise, Rada pro zdraví a životní prostředí a Rada vlády pro veřejné investování. 

Bezpečnostní rada státu schválila bezpečnostní strategii pro letošek, řekl Fiala. Vyhodnocovala také loňskou situaci v oblasti bezpečnosti či migrace. Vláda schválila náklady na bydlení uprchlíků. Na měsíc na osobu činí 2400 Kč,v evidovaném bytě 3000 Kč. Zohlední se při výpočtu humanitární dávky.

Neutrální postoj k rodným číslům 

Další odklad ukončení zapisování rodných čísel do občanských průkazů o čtyři roky, jak to navrhlo opoziční hnutí ANO, vláda nepodpořila, ani neodmítla. Na dnešním zasedání k předloze zaujala neutrální stanovisko, vyplývá z výsledků zasedání. Rodná čísla se měla podle novely objevovat v průkazech vydaných do konce roku 2028 místo do konce roku 2024.

Posun zdůvodňují poslanci ANO vysokými náklady, které by si podle nich vyžádal přechod na jiný identifikátor. "Vláda v obecné rovině považuje prodloužení předmětného přechodného období za vhodné," stálo v předběžném stanovisku kabinetu. Vládní legislativci ale zároveň upozornili, že by bylo nutné upravit i další právní předpisy. Jde například o insolvenční zákon, aby bylo možné vyhledat dlužníka v insolvenčním rejstříku s využitím rodného čísla rovněž až do konce roku 2028.

Istanbulská úmluva

Na dnešním jednání vláda projednávala také Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, tedy Istanbulskou úmluvu. Ministři souhlasili s pokračováním procesu ratifikace, dokument posílají do Sněmovny. Také schválili vyšší ochranu vody a vodních zdrojů skrze konkrétní formulaci v ústavě. Kabinet se měl po týdenním odkladu zabývat i prvním návrhem státního rozpočtu na příští rok.

Ohledně Istanbulské úmluvy vláda rozhodla, že dokument pošle k ratifikaci do Parlamentu. Česko úmluvu podepsalo v roce 2016. K tomu, aby začala platit, ji musí ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident. ČR patří v EU k menšině zemí, které dokument dosud nepřijaly. Členské státy na začátku června odhlasovaly, že se sedmadvacítka k úmluvě připojí. Kabinet předem oznámil, že se ČR při hlasování zdrží.

Vláda se měla zabývat také prvním návrhem státního rozpočtu na příští rok. V materiálu, který ministerstvo financí původně předložilo kabinetu, byly navrhovány snížené výdaje většiny ministerstev a celkový schodek měl být 235 miliard korun. Po jednání vlády minulý týden ale ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) novinářům řekl, že kabinet plánuje deficit 270 miliard korun.

Voda bude chráněná ústavou

Na programu kabinetu byla i připravovaná novela o ústavní ochraně vody. Místo formulace, že stát dbá „o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“, bude Ústava nově obsahovat ustanovení, že stát dbá „o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vody, a o ochranu životního prostředí“. Z pohledu ministerstva životního prostředí (MŽP) jde o důležitý aspekt při tvorbě právních předpisů, strategických materiálů a politik, které přijímá.

Na programu byla i poslanecká novela opozičního hnutí ANO, které navrhuje další odklad ukončení zapisování rodných čísel do občanských průkazů. Rodná čísla by se měla podle novely objevovat v průkazech vydaných do konce roku 2028 místo do konce roku 2024. V další novele navrhuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI).

Mezi materiály na programu kabinetu byla i zpráva ministerstva zahraničních věcí o revizi vztahů s Ruskem, ale i návrh nařízení na zřízení vládního výboru pro strategické investice. 

Video  Lidovecká výměna ministra zemědělství: Od začátku jsem byl kontroverzní, přiznal Nekula  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

karmazdarma ( 25. června 2023 20:56 )

Ty by jsi se měl léčit, jsi totální lečo . Ono se stačí podívat a najít si to ty Vendelíne.

JaNat ( 23. června 2023 23:19 )

Informuj se, bubánku, kopíruji: Vláda včera [14.6.] schválila záměr půjčit si u Evropské komise [EK] 137,4 miliardy korun. O dalších 33,4 miliardy požádá formou grantů. Peníze použije na financování Národního plánu obnovy [NPO]. Žádost o půjčku odeslala do Bruselu.

JaNat ( 23. června 2023 23:08 )

OMG nech toho, to je bída, jak ve školce a ještě mimo. Řepku nezasel Babiš, ale byl to příkaz EU. Nesnáším, když se všechno zbaběle háže na Babiše. To dělají jen srabové jako jsi ty. No nic, dodělala jsem co jsem musela a mizím. A ty už nechlastej. Brou.

JaNat ( 23. června 2023 23:01 )

Nechlastám.

JaNat ( 23. června 2023 22:51 )

ByloNebylo jede jako fretka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa