Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ČSSD bojuje o přežití: Jsme připraveni na nový začátek, tvrdí šéf Šmarda. Co přinese sjezd?

Autor: vja - 
9. června 2023
05:00

ČSSD poslední roky zjevně nebyla úplně ve své kůži. Nepříliš přesvědčivé výsledky v posledních sněmovních (4,65 %) i komunálních (ztráta asi poloviny z původních 2000 zastupitelů) volbách spojené se špatnou ekonomickou situací byly historicky jedním z nejhorších období pro sociální demokracii. Podle předsedy ČSSD Michala Šmardy je však již strana z nejhoršího venku a je připravená na nový začátek i návrat do sněmovních lavic. 

Sociální demokraty již v sobotu 10. června čeká 45. sjezd, na kterém si budou volit nové vedení. Zároveň by mělo dojít k výrazné proměně značky včetně uveřejnění nového loga. Do popředí by se také měli dostat mladí komunální politici, kteří spolu s politickými matadory ČSSD posunou stranu zase o krok dále.

Šmarda pro Blesk nastínil, že na sjezdu hodlá v reakci na vládní konsolidační balíček představit i vlastní návrh úspor, které by případně přinesly do státní kasy ještě více financí, ale jsou výrazně sociálně citlivější.

V jaké kondici je podle vás momentálně strana? Výsledky v posledních sněmovních i komunálních volbách přece jen příliš povzbudivé nebyly.

Po tom brutálním propadu, ke kterému došlo v roce 2021, jsme byli ve velmi špatné kondici. Nejenom politicky, ale i ekonomicky, finančně. Musím se přiznat, že snad byla i hodně demoralizovaná. Dneska je to v tomhle mnohem lepší. Podařilo se nám vyřešit největší ekonomické průšvihy. Zaplatili jsme téměř čtvrt miliardy dluhů a dostali jsme stranu z nejhoršího. Organizačně, ale i politicky. Dneska je sociální demokracie připravena na nový začátek a je připravena znovu se vrátit do Poslanecké sněmovny ve volbách 2025.

Ty sněmovní volby jsou ještě celkem daleko. I tak ale již nyní věříte, že máte šanci probojovat se zpět do Poslanecké sněmovny?

Prvním velkým testem budou evropské volby a pak krajské, a ty zas tak daleko nejsou. Věřím, že uspějeme už ve volbách do Evropského parlamentu příští rok. To jsou volby, které jsou velmi náročné, protože tam je jeden volební obvod pro celou Českou republiku. Chce to velmi dobrého lídra, chce to dobrý program a my tohle obojí budeme mít. A lídra voleb do Evropského parlamentu představíme už na konci září.

Dojít by na sjezdu mělo i k určitému rebrandingu ČSSD či změně značky. Půjde o radikální krok? A bude případně ctít tradici ČSSD jako nejstarší stále fungující české politické strany?

Velkou chybou v těch posledních 10 letech, já těm 10 letům vlastně říkám taková léta tápání, bylo to, že tam nebyla úcta k té tradici. Opustili jsme ten tradiční znak růže, střídali jsme barvy, pořád se měnilo logo. Smyslem politiky bylo pořád přemalovávat fasádu. A my tohle chceme ukončit, proto jsme posledního půl roku tvrdě pracovali na tom, abychom připravili jasný signál, že tady máme vizi toho, jak strana má vypadat nejenom teď, ale i v roce 2030, 2040 a v roce 2050. Opíráme se o tradici. Vracíme se k těm nejtradičnějším symbolům, ale zároveň v moderním kabátě.

Máte ve straně nějaké nové tváře či výrazné členy, kteří mají potenciál oslovit voliče a zvednout volební preference?

Konkrétní jména bych chtěl nechat jako překvapení na sjezdu. Ale chceme zapojit komunální politiky z každého kouta České republiky. Ale protože jsou to mladí lidé a nemají třeba tu úplně veřejnou známost, tak se chceme opřít o to, že jsou to kvalitní, často mladí lidé z komunálu, které lidi znají ze svých obcí a měst. Ale zároveň bychom do vedení rádi zapojili i některé z těch tradičních a roky známých tváří, které zas naopak budou garantovat, že i tihle mladí komunální politici se budou držet té tradiční politiky sociální demokracie.

A ještě otázka směrem k vládnímu ozdravnému balíčku. Jaké největší problémy v něm vidíte? Kde byste postupovali třeba jinak, kde byste šetřili jinak? A co vám naopak přijde jako dobrý nápad?

Ta velká změna sociální demokracie bude v tom, že chceme, aby každý viděl, že sociální demokracie je odpovědná strana. To znamená, že odmítáme rušení veřejných služeb, jejich omezování. Jestliže odmítáme placení ve zdravotnictví, placení na vysokých školách a podobně, tak taky máme recept, kde na to vzít peníze. Proto představíme na sjezdu vlastní opatření, vyřešení schodkového hospodaření státu. Připravili jsme změny v daních, ale i úsporách, které by zlepšily dohromady hospodaření České republiky o 200 miliard korun, respektive o 180-200 miliard korun. Takže ten náš návrh je ještě odvážnější než vládní balíček. Liší se ale v tom, že vládní balíček se snaží ty peníze získat zejména od zaměstnanců, drobných živnostníků a rodin s dětmi. My naopak těmhle skupinám peníze chceme nechat, nechceme je zatěžovat. Hodláme zatížit pouze vysokopříjmové zaměstnance a především velké firmy, ať už jsou to banky nebo různé nadnárodní společnosti, které operují v sektorech, které v těch posledních letech v souvislosti s válkou a energetickou krizí vydělávají často mnohonásobně více než předtím.

Konkrétněji to tedy popíšete až na sjezdu?

Konkrétně to popíšu na sjezdu, ale už dneska můžu říct, že je tam navržená například progresivní daň, bankovní daň z aktiv. Je to daň, která tím, že se počítá z aktiv, tak se jí nelze vyhnout tak, jak se to dneska bankám daří v souvislosti s tou nepovedenou vládní windfall tax. Nebo je tam samozřejmě progresivní daň z příjmu fyzických osob. Sociální demokracie si na rozdíl od současné vlády uvědomuje a myslím, že i na rozdíl od opozice, že není možné neustále danit pouze práci a spotřebu, ale objevují se tam i úplně nové majetkové daně, které dosud nebyly, případně daně z kapitálových výnosů, které v České republice vlastně vůbec nejsou využívány.

Celkově se to tedy ponese ve znamení sociálně citlivější politiky…

Že je to sociálně citlivější politika, ale jsou tam i úspory ve veřejném sektoru, například pomocí digitalizace, ale opět zase ta digitalizace musí být promyšlená, stejně jako ty úspory ve státním sektoru. Jestliže chci ušetřit na provozu státu, nemůžu na provozu státu ušetřit tím, že škrtnou peníze úředníkům. Výsledkem toho totiž bude, že ti nejschopnějšími odejdou, a to je něco, co si stát také nemůže dovolit.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 11. června 2023 19:23 )

Se Šmardou se raději připravujte na definitivní konec.

karmazdarma ( 10. června 2023 10:59 )

Socani mají už delší dobu našlápnuto k zániku, něco podobného Věci Veřejné! A nějaký Šmarda jim určitě nepomůže.

hejhej ( 9. června 2023 13:30 )

ČSSD nemají osobnosti- jeden horší jako druhý, počínaje Grossem a konče Hamáčkem.
K Šmardovi je zbytečné se vyjadřovat a je to dobře, že tato strana zanikne.

1pravda1 ( 9. června 2023 09:55 )

čssd a její příšerné chování fakt už nechci, vyhráli volby, chtěli odstranit ten den Sobotku jako premiéra a naistalovat jen tak Haška, pak dělali antibabiše i když ho přemlouvali, aby s nimi do vlády šel, - s ods nemohli, potom Babiše nejlepšího ministra financí, co si mohli socani přát, snižovali dluh atd. vyhodili z funkce prý korunové dluhopisy a potom Chovancova reforma policie s Laubem hrůza, a potom čssd začaly klesat preference z 22% na 7% v dalších volbách... pak to socani zase dorazili tím, že 4 roky mleli - jestli mají být ve vlastní vládě, kde měli 5 ministrů nebo ne... pokles ze 7% na 4% u
Hamáčka už nebyl tak velký, ale zásadní... NA SOCANECH JDE VIDĚT, ŽE KDYŽ SI DVĚ KŘÍDLA VE STRANĚ JDOU LÉTA PO KRKU, TAK JE LEPŠÍ SE ROZDĚLIT NA DVĚ STRANY... ovšem vysmátý šmar*** by si tak mohl založit kabaret...

plusplus ( 9. června 2023 07:37 )

ALE TO BY JE RYCHLE PUZSTIL JETSLIŽE BY ZAŽIL TUHLE VLÁDU,.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa