Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Válek zachraňoval vodou kolegy při řečnickém maratonu. Jeho priority? Dostatek praktiků i prevence

Autor: ČTK, simao - 
12. května 2023
16:41

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při představování konsolidačního balíčku vlády a důchodové reformy zaujal místo mezi diváky a nikoli řečníky, kteří se na Úřadu vlády pustili do dlouhých projevů. Válkovu pomoc však ocenili v momentě, kdy mnohým vyschlo v hrdle. Umdlévající obecenstvo probudil svým pohotovým vyskočením a doléváním vody. I on však nyní řeší otázku peněz. A rozhodně ne malých. Prioritami ministerstva zdravotnictví pro úhrady zdravotní péče v roce 2024 ze strany zdravotních pojišťoven jsou dostupnost praktických lékařů včetně dětských, jednodenní medicína, podpora screeningových vyšetření a prevence, vedle toho chce také narovnat platby za péči o děti, která je časově náročnější, vzkázal dnes Válek. Systém veřejného zdravotního pojištění bude mít příští rok k dispozici téměř 490 miliard korun.

Jednání pojišťoven se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o rozdělení peněz na péči v příštím roce začala v lednu, dohody by měly být uzavřeny v červnu.

Ministerstvo do jednání oficiálně nezasahuje, své priority prezentuje prostřednictví rady poskytovatelů zdravotní péče. „Moje rada poskytovatelů pak s nimi diskutuje, co jsou ty priority a trendy tak, aby nějaká nátlaková skupina nepřeválcovala ty ostatní,“ řekl v pátek Válek den poté, co Fialova vláda slavnostně prezentovala ozdravný balíček, který má dle vládních představitelů Česko vrátit opět do formy.

Pojišťovny bude Válek žádat o navýšení peněz na péči o duševní zdraví, na zvýšení dostupnosti praktických lékařů pro děti i pro dospělé nebo na preventivní programy a screeningová vyšetření, kam lékaři zvou jinak zdravé lidi ve skupinách, které mají vyšší riziko některého druhu rakoviny, aby ho u nich případně odhalili včas.

Nyní fungují pro rakovinu prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku a u kuřáků k rakovině plic. Válek už dříve avizoval, že od příštího roku bude pilotně zaveden screening rakoviny prostaty. Prioritou budou podle něj také jednodenní medicína a péče ve specializovaných centrech. „Toto jsou systémová rozhodnutí, která já navrhnu jako ministr,“ dodal.

Narovnat chce také špatně nastavenou úhradu za stejné výkony u dětí a u dospělých. Vyšetřit dětského pacienta je podle něj pro lékaře náročnější i časově, proto byl měl podle Válka za takovou péči dostávat více peněz. „Pokud máte nemocnici, kde je většina pacientů dětských, tak ta nemocnice vždycky bude v minusu,“ doplnil.

Podle materiálů z dohodovacího řízení se počítá s příjmy systému veřejného zdravotního pojištění 489,5 miliardy korun, asi o šest procent vyššími než letos. Loni byly náklady na zdravotní služby 420,7 miliardy, meziročně rostly o čtyři procenta. Největší podíl peněz jde do nemocnic akutní péče, loni to bylo 221 miliard korun. Například stomatologická péče stála loni 15 miliard, péče praktických lékařů 25 miliard a ambulantních specialistů 29 miliard.

Systém veřejného zdravotního pojištění má letos plánované příjmy 464 miliard korun, o 7,4 procenta vyšší než loni. Plánované výdaje ale jsou ještě o 12 miliard vyšší než příjmy, pojišťovny proto budou muset čerpat z rezerv z předchozích let. Náklady přímo na zdravotní péči budou 432 miliard korun. Na pojistném by se letos mělo vybrat 306,6 miliard korun, dalších 125,5 miliardy zaplatí stát za státní pojištěnce.

Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 13. května 2023 10:33 )

blbé ovce voliči té hruzy lhářu,­křivá­ku,zlo­děju s tradicí tunelářu ODS TOP i starostu,kvičeli jste,tleskali tak ted držte huby!kulturní pakáž,milion chvi­lek,no­viná­ři,te­levi­ze vy jste tu vebež zvolili i po 33 letech komunistu na hradě! víte proč říkají čechum ve světě xindl! to co jste si zvolili to potvrzuje!

jajas ( 13. května 2023 07:44 )

Fakt? A proč bych měl pít vodu?

jajas ( 13. května 2023 07:42 )

No jo, tak ji tato vládní squadra zdražila potřetí a pořádně......fakt super....

Jirik-ta ( 12. května 2023 22:49 )

jsou to rudoši

Jirik-ta ( 12. května 2023 21:22 )

collection

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa