Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jsme na jedné lodi.“ Piráty na sjezdu podpořil Fiala, politolog jim radí jít do střetů

Aktualizováno -
29. dubna 2023
16:04
Autor: vja, lig - 
29. dubna 2023
05:30

Členy české pirátské strany čeká poměrně náročný víkend, v Liberci totiž odstartovalo zasedání celostátního fóra strany. Na programu je dle očekávání řešení stanov či prezentace výsledků činnosti strany v rámci komunální politiky, ve vládě i evropské politice. Hostem sjezdu je premiér Petr Fiala (ODS). Blesk Zprávy se na největší výzvy pro Piráty a momentální pozici jejich předsedy Ivana Bartoše dotázaly politologa Lukáše Jelínka.

Někteří ze členů strany v Liberci byli již v pátek večer, kdy je čekaly přípravy sjezdu a tzv. warm-up párty, kde se připravovali na náročný program následujícího dne. V sobotu se pak koná samotné zasedání, které odstartovalo ranním blokem. Kromě diskuze o stanovách se v něm představí i mládežnická organizace Mladé Pirátstvo či hostitelé z Libereckého kraje.

„Když se podíváme na minulý rok, tak Česká republika, ale i svět čelí řadě krizí, které mají vliv na kvalitu života. Nesmírně si vážím práce těch, kteří přispívají tomu, aby se nám tento trend podařilo zvrátit, aby se lidem do života vrátila naděje a prosperita,“ zahájil sjezd předseda strany Ivan Bartoš.

Poté na pódiu vystoupil premiér Petr Fiala (ODS), který je hostem sjezdu. „Jsem rád, že jsem tu osobně, protože Pirátská strana je důležitou součástí vládní koalice. Takové spojení pěti politických stran je mimořádné a měli bychom si toho vážit. Naším stranám se společně podařilo vystavět důvěryhodnou alternativu. Společný program přes všechny problémy společně naplňujeme. Společně jsme překonali koronavirovou epidemii, pomohli jsme lidem zvládnout cenové otřesy a společně jsme zvládli reagovat na válku na Ukrajině. Byla to důsledná reakce na sérii globálních krizi, které jsme předtím dlouho nezažili. Naše vláda neselhala a Piráti byli důležitou součástí naší vlády. Nic z toho by se nepodařilo bez práce, kterou odvádějí vaší ministři,“ uvedl Fiala.

„Tak jako v každém funkčním partnerství si uvědomujeme, že máme i rozdílné pozice. Jsem rád, že se podařilo vybudovat atmosféru důvěry. Naše strany zůstávají spojenci v zásadních vnitřních reformách. Strany koalice taky chápou, že Česká republika není izolovaný ostrov. Především si uvědomujeme, že ČR musí zůstat stabilní demokracií. Populismus a extremismus, který jsme porazili ve volbách totiž nikam nezmizel, ale je stále nebezpečnější. Právě tento spor o podstatu a směřování republiky bude dále pokračovat a na to se musíme připravit. Jsem rád, že v této klíčové věci jsme s Piráty na jedné vlně a dokonce bych řekl, že i na stejné lodi,“ pokračoval Fiala.

Následně zazněla videozdravice od předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové, která poděkovala ze skvěle zvládnuté předsednictví. O tom mluvila ve videovzkazu i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Sjezd českých Pirátů navštívila také předsedkyně Pirátské strany Slovensko Zuzana Šubová. Ta připomněla složitou politickou situaci na Slovensku, zejména co do korupce.

Odpolední program

Odpoledne se dostali ke slovu členové poslaneckého, senátorského i europoslaneckého klubu a vládního týmu, kteří prezentují svou dosavadní činnost. Promluvili i komunální politici.

Programové cíle Pirátů se zatím v jejich stanovách aktualizovat nebudou. K přijetí aspoň jedné ze změn dnes chybělo pět souhlasných hlasů. Prvořadým cílem strany tak i po 14 letech ve stanovách zůstává prosazování práva na svobodné šíření informací a ochrana soukromí.

Největší naději na úspěch měl návrh skupiny kolem předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Podle něj měla by si měla strana ve stanovách zakotvit, že jejím posláním je „svobodná, vzdělaná a spravedlivá společnost“, která dokáže zajistit lidem prosperitu a vysokou kvalitu života. Piráti by měli chtít prosazovat fungující stát, citlivý sociální systém, udržitelnost, řádné hospodaření nebo lidská práva. Návrh podpořilo 242 hlasujících, potřeba ovšem byly tři pětiny hlasů, což aktuálně představovalo 247 hlasů.

 Zasedání by mělo skončit ještě v sobotu večer před 21:00. V neděli na účastníky bude čekat řada workshopů týkajících se různých oblastí politiky.

Politolog: Musí být víc vidět a jít do střetů, za Bartoše teď náhrada není

Podle politologa Lukáše Jelínka se Piráti budou muset zaměřit především na zvýšení své viditelnosti pro veřejnost a vydobytí si pevné pozice v rámci vládní koalice. „V té obecné rovině pro Piráty bude nejdůležitější udržet ve hře svoje programové priority. Obzvláště v situaci, kdy sedí ve vládě, která je orientovaná především konzervativně. Podle průzkumu veřejného mínění je vidět, že jsou vnímáni jako jistá středová nebo liberální alternativa, ať už ke koalici SPOLU, nebo k hnutí ANO. Potřebují tuto svou pozici opřenou o dvouciferné preference utvrdit. Myslím si, že na tom celostátním fóru zazní něco podobného, co zaznívá na internetových fórech. A sice, že mají být víc vidět, chodit výrazněji do politických střetů a snažit se ofenzívně nastolovat ta témata, která jsou považovaná za pirátská, to znamená ochranu svobod, podporu vzdělanosti, boj s korupcí, bydlení, digitalizaci a podobně,“ shrnul pro Blesk Zprávy.

Pozice Ivana Bartoše v čele strany je prý podle všeho stabilní a Piráti by za něj nejspíš jen těžko hledali náhradu. Zaznít však může i drobná kritika. „Spolustraníci i ti, kteří patřili k jeho vnitrostranickým kritikům, jej vnímají jako etablovaného a zkušeného politika, za kterého ve svém čele by asi neměli v tuto chvíli náhradu. Mám pocit, že asi existuje určité rozčarování z jeho schopnosti profilovat Piráty ve vládě. Tam asi možná bude zaznívat kritika toho, že je v některých chvílích až příliš nenápadný a příliš loajální ke koaličním partnerům. Na druhou stranu jeho dosavadní zásluhy a politické zkušenosti nejspíš povedou k tomu, že za ním budou stát i v dalších letech. Minimálně do té doby, než se v Pirátské straně vylíhnou nějaké další výrazné politické osobnosti,“ myslí si Jelínek.

Pokud jde o sílu a vliv Pirátů na vládu, nejde údajně tolik o počty ve Sněmovně, ale spíše o sílu v rámci koalice. „Pokud si koalice váží toho, že jsou její součástí, i když na nich není vysloveně životně závislá, tak v takové situaci by asi měla přistoupit na ty pirátské požadavky, aby byly plněny i jejich programové záměry, nebo aby se přihlíželo i k jejich návrhům v okamžiku, kdy se projednávají takové věci, jako je daňová nebo penzijní reforma,“ doplnil politolog. Pokud prý koalice stojí o to, aby měla v Pirátech jakési liberální či progresivní křídlo, dává vždy tlak Pirátů na zohledňování jejich zájmů smysl.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 1. května 2023 11:15 )

jsme na jedny lodi!fetáci, tupci,blbci,blbější blbky! podle toho vypadá vlád­nuti,­ekono­mika,­život občanu v naší nejvíce za 11 let zadlužené v ukrajině zuavrtané vlády s našimi miliardy na ukor čechu! humus špína dnešní vláda i s komunistickým prezidentem politručkou po 33 letech! ovce voliči těch zrud pěkně s vámi vyjebali.

hejhej ( 30. dubna 2023 21:58 )

Nějaký Bartoš s pidi strany a neschopný, užvaněný premiér se budou navzájem chválit , jak jsou dobří. Opak je pravdou, neschopná, trapná vláda včele s Fialkou.

Stepan Bandera ( 30. dubna 2023 21:20 )

Loď se potápí a upocené koště Fiala už tuší svůj konec. Sláva!

jajas ( 29. dubna 2023 20:52 )

Takže Titanic, jak už tady někdo psal....a narazili místo na ledovec, tak na inflaci.... a stáhnou nás všechny s sebou....

JaNat ( 29. dubna 2023 20:11 )

Já vím, že ho znáš leta, ale má velký kulový, stejně jako ty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa