Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sněmovní volby by vyhrálo ANO, Spolu ztrácí. Výrazně si polepšili Piráti, ukázal průzkum

Autor: ČTK - 
16. dubna 2023
14:35

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo podle modelu agentury Kantar pro Českou televizi hnutí ANO s 29,5 procenta. V případě, že by kandidovala koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), skončila by na druhém místě s 27,5 procenta hlasů, a proti únoru si tak s ANO prohodila místo. Ve stranických preferencích by byla druhá ODS, kterou by volilo 20 procent lidí. Následovali by Piráti a SPD. Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny by skončily STAN a ČSSD. Proti únorovému modelu si pohoršily vládní strany s výjimkou Pirátů. Volební model Kantaru dnes zveřejnila ČT.

Předpokládaný zisk koalice Spolu je proti předchozímu modelu o 3,5 procentního bodu nižší a opoziční ANO si pohoršilo o bod. Třetí místo v modelu s koalicemi by obsadili Piráti s 10,5 procenta a čtvrté hnutí SPD by dostalo osm procent hlasů. Hnutí STAN by mělo 5,5 procenta hlasů a sociální demokraté pět procent. Zda by se tyto strany dostaly do dolní komory, není jisté, protože statistická chyba průzkumu je v rozmezí od 1,1 do 3,5 procentního bodu v obou směrech.

V modelu, který zahrnuje jen jednotlivé strany a hnutí, by za ANO a ODS skončili Piráti s 11 procenty a SPD s osmi procenty. STAN a ČSSD by i v tomto případě měly kolem pěti procent hlasů. TOP 09 a KDU-ČSL by se do dolní komory nedostaly, model jim přisoudil čtyři, respektive tři procenta hlasů, což je v obou případech o bod méně než v únoru. O 1,5 bodu si pohoršila také ODS a STAN a o půl bodu SPD. Naproti tomu Piráti si polepšili o dva procentní body, výsledek ANO se v tomto případě meziměsíčně nezměnil.

Podle modelu by se voleb do Sněmovny, pokud by se konaly v době průzkumu, tedy od 20. března do 6. dubna, zúčastnilo stejně jako v únoru 61,5 procenta občanů.

Video  Takhle vypadalo výjezdní zasedání Fialovy vlády v Jeseníku na jaře 2023  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 18. dubna 2023 13:31 )

Do sněmovných voleb je ještě daleko, ale rozhodně můj hlas nedostane ani jedna strana ze slepenců.

jasnavolba ( 17. dubna 2023 12:41 )

ovce voliči vládních zrud,ukraj živlu,bídy,drahoty org zločinu,mafii,tupcu doufám že jste se probudili jakou verbež jste si zvolili!Máme známé kteří fanaticky volili ODS TOP i stan ted když nám volají jsou pokorní, zvadlý jak salát s tesca,říkají už nikdy takovou bandu tupcu,arogance,org zločinu,proukraj živlu v ukraj ryti s našimi miliardy nebudeme volit!pře volbami mluvili jinak. Jen jsem řekl za blbost se platí!Naše lidi ponižují,honí poli­cie,s­oudí,­vyhoš­tuje s Prahy a ukraj verbež chráni v r 68 jako uprchlík v německu běhat s českou vlajkou provokovat za to že mě němci ubytovali,dali práci,bydlení,teplo ty by mě hnali!ukraj verbež kterou živíme,mají bydlení,teplo,jídlo neplatí energie,poj aut,zdravotnictví 60% nepracuje! válí se po hotelech restau­rací,­borde­lech,b­ande­rovský­ch diskotékách,v drahých autech si jezdí pro podporu někteří ani zde nejsou jen si nechali od Jurečky posílat prachy na ukraj! Pak jdou provokovat s ukraj vlajky na václavák s pytlem hoven Novotným

JaNat ( 17. dubna 2023 09:46 )

A ty jsi tady přeci od toho, aby jsi opravovala, češtinářko. Jedeš po každým jako slepice po flusu, když udělá nejen chybu, ale i překlep. A není den, aby jsi o mně nepsala, závistivá trapko. Ty snad kvůli mně ani nespíš. A pak kdo se do druhého nasírá. Já nemám potřebu se o tobě denně otírat. Závist je svińa, co?

dynaty ( 17. dubna 2023 01:52 )

LuCo ( 16. dubna 2023 19:35 )

Ale Fiala tvrdí, že do voleb stačí vše vymalovat na růžovo!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa