Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Renta 50 a důchod 23 tisíc: „Budeme z toho muset vyžít,“ říká Zeman. Zaměstná i manželku Ivanu

Autor: for - 
6. března 2023
10:10

Asistentku prezidentovi Miloši Zemanovi bude po konci na Hradě dělat zřejmě manželka Ivana. Řekl to v posledním rozhovoru ve unkci, který poskytl CNN Prima News. Prozradil také, z jakého důchodu bude muset vyžít. Na rozloučenou si hned na začátku neodpustil pořádně rýpnutí do vlády Petra Fialy (ODS) a mluvil o špatném státu i podvodu na voličích. Myslí si, že sám pak nechává jen nudný a provokativní odkaz, který říká, že se mají hájit české zájmy a přirovnal prezidentskou funkci ke kleci, ve které nyní bude Petr Pavel a která by se podle něj měla stát větší i pohodlnější - a tedy, že by si Ústava zasloužila změnu. 

Prezident má po odchodu nárok na rentu 50 tisíc korun, k tomu má 50 tisíc na provoz své kanceláře. Zeman potvrdil, že ve své kanceláři zaměstná manželku Ivanu. „Je to možné, protože ona je teď bez práce a my musíme snižovat nezaměstnanost,“ řekl Zeman.

Sám ke své padesátitisícové rentě bude pobírat i starobní důchod. „Tak budeme z toho muset vyžít. Já mám kromě toho starobní důchod, který po všech valorizacích je dvacet tři tisíc,“ prozradila odcházející hlava státu. Zemana čeká v úterý stěhování do nově postaveného domu v Lánech.

O sněmovních obstrukcích

„Sněmovna není v rozvratu,“ konstatoval prezident na začátku pořadu v návaznosti na pětidenní jednání poslanců kvůli omezení valorizace důchodů. Podle Zemana má opozice svaté právo na obstrukce a strany si navzájem nemají co vyčítat. „Dnešní vládní strana obstruovala rovněž řadu hodin, například při projednávání EET,“ připomněla dosluhující hlava státu na televizi Prima. 

Zeman si myslí, že stát má podporovat ty, kteří se nemohou bránit, a to jsou děti, mladí lidé a důchodci. „Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát a přesně to se dnes děje,“ rýpl si Zeman do vlády a zmínil, že jsou tu námitky právní a také k tomu, že se zákon projednával ve stavu legislativní nouze. 

Moderátorka připomněla, že i prezident v době, kdy byl premiér, některé zákony přes legislativní nouzi protlačoval. Dosluhující hlava státu podotkla, že jsou případy, kdy se legislativní nouze vyhlašuje - a tedy živelná, či třeba hospodářská katastrofa. 

Zeman: Stát je špatný, nedodržuje vlastní zákony a tvoří inflaci

„Stát je špatný proto, že nedodržuje své vlastní zákony. To je kromě legislativní nouze další právní námitka. Právníci správně říkají, že tady od ledna tohoto roku bylo oprávněné očekávání, že podle zákona má proběhnout valorizace v určité výši. Protože už v lednu inflace překročila stanovenou hodnotu. Ministr financí měl tedy do rozpočtu dát prostředky na tuto valorizaci. A fakt je, že je tam nedal,“ rozšířil Zeman svou odpověď.

Sám by radil vládě, aby se vrátila k superhrubé mzdě. „Proti 13 miliardám úspor na valorizaci je tu promarněných 90 miliard po zrušení superhrubé mzdy. To mělo platit jen dva roky,“ připomněl. 

Uvedl také, že nyní stejně lidem klesla mzda o 10 % kvůli inflaci a ta je podle Zemana způsobena státním deficitem. 

Video  Miloš Zeman o důchodech  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

„Podvod na voličích.“

Zeman s úsměvem podotknul, že byl vždycky nezdvořilý člověk a pro něj je jediným důvodem, proč vláda přišla se snížením valorizace tímto způsobem, to, že byly prezidentské volby. „Je to podvod na voličích, co si budeme,“ rýpal Zeman v pořadu Partie do vlády. 

Pokud by pak předseda opozičního hnutí Andrej Babiš (ANO) uspořádal demonstraci, jak sliboval, určitě by jí fandil. „A pokud jde o to zdánlivé připoutání se k řečnickému pultu, tak jednak mělo své důvody, protože se omezovalo i právo mluvit osobám s přednostním právem,“ konstatoval na připomínku, že během pátečního večera se uspořádal menší protest u řečniště. Babiš zde i přes výzvu předsedajicího zůstal stát a přidalo se k němu několik poslanců. 

Zeman si také rýpnul do místopředsedy Jana Bartoška (KDU-ČSL), který v tu chvíli byl předsedajícím. Podle něj to nezvládnul a obává se, že tento „amatérismus“ povede k tomu, že budou znovu velmi dlouhé obstrukce, až se bude prohlasovávat komplexní důchodová reforma. 

Protest ve Sněmovně (3.3.2023) Protest ve Sněmovně (3.3.2023) | Twitter/Tom Philipp

V další části rozhovoru na TV Prima se Zeman jakožto ekonom věnoval inflaci a bankovní radě České národní banky. Jako prezident měl Zeman tu kompetenci, že volí jak radu, tak i guvernéra. „Jsem s tím spokojený,“ odvětil na dotaz, zdali je spokojený s tím, jak zatím rada funguje. 

„Předchozí bankovní rada, včetně předchozího guvernéra, se řídila zásadou, že proti inflaci je třeba bojovat zvýšením úrokových sazeb. Proti tomu stály názory některých ekonomů,“ načal dle svých slov nudné téma Zeman. 

„Bankovní rada včetně nového guvernéra zvolila jiný způsob, jak bojovat s inflací, a to pomocí tzv. devizových intervencí. Česká národní banka má obrovské devizové rezervy a tyto rezervy se asi z 15 % rozpustily tím, že se za koruny nakupovala eura, díky tomu koruna posílila, což je protiinflační, protože když zlevníte dovoz, zlevníte dovozní ceny,“ dovysvětlil Zeman s tím, že si myslí, že nyní se začne inflace zlepšovat. Věří také, že se odstranila hypoteční krize. Jeho vize je prostě zastavit špatnou politiku a že není nutné sazby zvyšovat. 

Zeman okomentoval také patálie s prověrkou, kterou má guvernér ČNB Aleš Michl. „Guvernér má prověrku v režimu tajné, mluvčí ČNB řekla, že je to dostačující, a za třetí, je to chyba Národního bezpečnostního úřadu, který prověrky vydává. Měl říci, že pan guvernér prověrku nedostane z nějakého důvodu, anebo ji měl dát ve stanovené lhůtě,“ uvedl. 

Pavlova vyjádření, že bude prověrku Michla prověřovat, Zeman sepsul tím, že nikde není napsáno, že může prezident guvernéra odvolat. Myslí si také, že tlak na odstupování je způsoben i tím, že máme „mnoho slimáčků a málo kapustiček“ a tedy mnoho nových lidí na lukrativní místa.

Zeman: Mám nudný a provokativní odkaz. A co přátelství s Ruskem?

Zeman dostal otázku, co po něm vlastně za 30 let zůstane, jaký odkaz v politice nechá. Odstupující hlava státu podotkla, že je to nudný a provokativní odkaz o hájení českých zájmů. A uznal, že každý politik se dopouští chyb a některých kroků samozřejmě i lituje. 

Konstatoval, že podporoval export, vyrážel do zahraničí a lobboval za české ekonomické zájmy. Zmínil i to, že podporovat export do Číny, kam dle svých slov posílal firmu PPF a další. 

„Místo toho, aby dělal různé pro tchajwanské provokace, které mají odvetné kroky,“ doplnil s tím, že pořád je pro nás Čína vedle Německa nejvýznamnější obchodní partner. 

Prezident Miloš Zeman na TV Prima v pořadu Partie (5.3.2023) Prezident Miloš Zeman na TV Prima v pořadu Partie (5.3.2023) | Reprofoto Prima

Moderátorka se pozastavila i nad Zemanovým odkazem směrem k jeho politice k Rusku. „Moje politika byla shodou okolností přesně stejná, jako politika Německa. Německá politika se celou dobu orientovala na Rusko z velice prostého důvodu, že potřebovali dodávky relativně levných energetických surovin - proto Němci celou dobu podporovali například i plynovod Nord stream 2 a samozřejmě, že Angela Merkelová mnohokrát navštívila Putina. A já si myslím, že i česká ekonomika potřebovala levné energetické suroviny. Bylo rozumné, aby ekonomická spolupráce s Ruskem tehdy, a zdůrazňuji tehdy, probíhala,“ uvedl Zeman. 

Nyní jsou podle Zemana nadřazeny bezpečnostní zájmy nad těmi ekonomickými, co se týče vztahu s Ruskem. „Pokud jde o Čínu, vzhledem k tomu, že se od Ruska de facto distancovala, no tak nevidím důvod k přerušení ekonomických vztahů,“ dodal. 

Zeman by rozšířil prezidentské pravomoce

Zeman se v pořadu Partie zabýval i tím, co by měl mít prezident za pravomoce. „Vyznávám názor, že přímou volbou prezidenta je zapotřebí legální ústavní cestou rozšířit jeho kompetence, a to minimálně ve dvou oblastech. Za prvé prezident má mít opět právo zákonodárné iniciativy a za druhé, si myslím, že prezidentské veto by mělo být přehlasováno kvalifikovanou většinou,“ uvedla končící hlava státu. 

Podle Zemana Ústava nepočítala s přímou volbou prezidenta, a proto nyní došlo k napětí mezi dosavadním zněním a prezidentskými kompetencemi. 

Poslední týdny, kdy po deseti letech opouští mandát, Zeman strávil loučením se svými protějšky a dalšími politickými špičkami. A také hovořil s nastupujícím Petrem Pavlem. „Mluvil jsem s ním v Lánech a teď opět krátce před inaugurací. Řekl jsem mu, že chápu jakousi euforii po volebním vítězství, která u něj lidsky nastala, ale že přijdou všední dny a těch bude mnohem více, než dnů oslav,“ prozradil Zeman, jakou radu přidal Pavlovi do vínku. 

Video  Zeman o prezidentských pravomocech  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

„Pavel se ptal, jaký je prezidentský úděl. Je to klec.“ 

Prozradil také, že se jej Pavel ptal, jaký je podle něj prezidentský úděl. „Prezidentský úděl spočívá v onom zmírňování napětí mezi přímou volbou na jedné straně a ústavními kompetencemi na straně druhé. Prezident je na jedné straně uzavřen do jakési klece, což je v pořádku, musí existovat nějaká omezení, ale na druhé straně přímá volba legitimitu toho zvířete v kleci zvýšila. Ta klec by se měla rozšířit a měla by být pohodlnější,“ uvedl. 

Zeman rovněž zmínil, kde by mohla být jeho budoucí kancelář, kterou si exprezidenti otevírají. „Má to být v nějaké uličce blízko Hradu,“ zmínil, „ze svého domu nemohu udělat průchozí místo, takže to bude malá kancelář podobná té, jakou má Václav Klaus,“ dodal s tím, že je možné, že asistentkou bude jeho manželka Ivana. 

A vyjádřil se i k událostem posledních dní, kdy na jeho hradního kancléře „prásklo“, že lovil zvěř v lánské oboře. „Lidi, kteří loví zvěř z nějakých prestižních důvodů, příliš nechápu. Na druhé straně, pan kancléř je dlouholetý myslivec, a tak mu to nedalo a propadl pokušení. Nedá se říci, že bych tím byl nadšen, i když mně trdil, že je to legální,“ reagoval na skandál Zeman. Mynáře se pak zastal, že si dokonce i on sám zažádal o prověrku „jako frajer“. 

Na závěr rozhovoru Zeman okomentoval to, jaké jsou jeho nynější vztahy s expremiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Moderátorka se zeptala například na to, jak se jeho vztah k němu změnil z vyjadřování, že se jedná o „nedůvěryhodného podnikatele“, na člověka, kterému opakovaně vyjadřoval podporu. Myslí si také, že nejblíže jeho voličům má hnutí ANO, a až odejde, nejspíše pro ně ANO bude vhodnou cestou. 

„Nedůvěryhodným podnikatelem jsem ho nazýval proto, protože nejdřív podepsal smlouvu na privatizaci Unipetrolu, a pak od této smlouvy odstoupil. Vždycky je dobré uvádět konkrétní důvody, když něco řeknete. Pak jsme se sblížili,“ zmínil s tím, že Babiš se kampaní prostěžoval. „Já novináři pohrdal, většinu z nich pokládám za absolutní pitomce, ale nikdy jsem neříkal, že novináři jsou můj nepřítel, protože bych je povyšoval na zbytečně vysokou úroveň.“ 

Na dotaz moderátorky, zdali občas své výroky směrem k novinářům nepřehnal, uvedl, že například Winston Churchill urážel svoje protivníky takovým způsobem, že on je proti němu žabař. 

Video  Jak relaxoval Miloš Zeman na Vysočině. Tohle není chalupa, ale zámeček!  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 7. března 2023 17:15 )

Jirik-ta ( 7. března 2023 17:13 )

Jirik-ta ( 7. března 2023 17:13 )

Jirik-ta ( 7. března 2023 17:13 )

důchod má teda malej na to jak se snažl

xiioma ( 7. března 2023 10:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa