Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Silná trojka v boji o Hrad: Co vzkázali Nerudová, Babiš a generál Pavel z Národní třídy?

  • Autor: vja,ČTK,swp,lig - 
    17. 11. 2022
    18:35

    17. listopad na Národní třídě byl letos příležitostí i pro kandidáty v boji o Hrad, aby vyrazili mezi voliče a také před televizní kamery. Ujít si vzpomínkovou akci, navštěvovanou davy lidí, si nenechala jak silná kandidátská trojice Petr Pavel - Andrej Babiš - Danuše Nerudová, tak i kandidáti další včetně Pavla Fischera, Marka Hilšera či Josefa Středuly. Co z Národní třídy vzkazovali favorité blížící se prezidentské volby?

  • 1.Nerudová: Nemusím se stydět a pokládat kytky v noci

    Bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové bylo na počátku Sametové revoluce deset let, tuto stěžejní událost tak zaznamenala dětskýma očima. „Já jsem se na ty události dívala očima desetiletého dítěte. Nicméně po těch samotných událostech, které jsme všichni velmi bouřlivě prožívali, tak se mnou rodiče následně hovořili. A pro mne je to dnes jeden z nejdůležitějších svátků,“ sdělila novinářům. Na Národní třídu dorazila krátce po dvanácté hodině v doprovodu rodiny.

    „Dnes bychom měli vzpomínat i na Ukrajinu a to, jak se statečně a hrdinně brání proti ruské agresi. Měli bychom vzpomínat na to, že i oni vedou svůj boj za svobodu. A já bych si velmi přála, aby byl vítězný a úspěšný,“ vyzvala k podpoře Ukrajinců vzdorujících již přes půl roku ruským útokům.

    17. listopad 2022 na Národní třídě: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová 17. listopad 2022 na Národní třídě: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

    Právě ve stínu konfliktu na území Ukrajiny je podle Nerudové odkaz roku 1989 o to důležitější. „Celá řada z nás si začala více uvědomovat, že je potřeba o těch základních hodnotách hovořit. A je důležité si opakovat, že pravda a láska vždycky zvítězí nad lží a nenávistí,“ dodala.

    Pokud by došlo k jejímu zvolení prezidentkou, objevovala by se prý na Národní třídě s železnou pravidelností. „Já bych chodila každý rok a chodila bych ve dne. Nemusím se totiž stydět a nemusím chodit pokládat kytky v noci,“ rýpla si do expremiéra a svého soka v souboji o Pražský hrad Andreje Babiše (ANO), který v posledních letech nechvalně proslul i tím, že 17. listopad si na Národní třídu chodil připomenout brzy ráno za tmy.

    Video  Kandidáti na prezidenta: Danuše Nerudová  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiš za světla. A kritický ke komunikaci vlády

    Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš letos dorazil se svými spolustraníky Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem na Národní třídu za světla.

    V době prezidentské kampaně tak oproti loňsku, kdy přišel položit květiny a zapálit svíčku časněji, tentokrát nepřišel pod rouškou tmy. „Přišli jsme vzdát úctu všem hrdinům, kteří bojovali proti totalitnímu režimu. Hlavně tedy demonstrantům, kteří tady byli zmláceni komunistickou policií,“ sdělil u pamětní plakety novinářům.

    Uvedl, že pro jeho generaci se v roce 1989 jednalo o zlomový okamžik, jelikož zažili i minulý režim a byli obeznámeni s jeho pokřiveným fungováním. „Samozřejmě na prvním místě je svoboda pohybu, žádná vycestovací doložka. No a svoboda slova samozřejmě a svobodné volby. A potom možnost podnikat,“ vyjmenoval nejdůležitější změny, které přinesla sametová revoluce.

    Pokud by se Babiš stal prezidentem, byl by podle svých slov pro větší míru bezprostřední komunikace veřejnosti a opozičních stran s vládou. „Stávající vláda s námi jako s nejsilnější opoziční stranou nekomunikuje, to nás velmi mrzí. Hlavně ty ekonomické věci by mohli komunikovat, přece jenom jsme tam byli čtyři roky. Kdybych uspěl, tak bych se o tohle snažil,“ postěžoval si expremiér.

    Video  Babiš si postěžoval na Národce: Lidé jsou vyděšení, jako prezident povedu debatu  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
    Video se připravuje ...

    Babiš se rovněž vyjádřil ke své problematické předrevoluční minulosti, nesnaží se ji přitom prý jakkoliv zakrývat. „Já jsem byl řadový člen strany, na to jsem nikdy nebyl pyšný, nebyl jsem aktivní. Co se týče toho STB, tak my jsme tady měli podniky zahraničního obchodu. StB nás hlídala, abychom nekradli, byl nějaký režim. Odmítám, že bych spolupracoval, nikdy jsem nic nepodepsal. Neexistuje žádný dokument, kde by bylo moje jméno,“ shrnul svou činnost za minulého režimu.

  • 3.Pavel: Pozor na drolící se demokracii!

    V pozdějším odpoledni vyrazil v doprovodu své ženy a podporovatelů zapálit svíčku k památeční plaketě generál v záloze Petr Pavel. Většinu odpoledne předtím trávil se svým týmem v Národní kavárně asi 100 metrů od pomníku.

    Generál varoval především před zanedbáváním ochrany demokracie, která je podle něj křehká a může se snadno začít „drolit“. Stojí si za tím, že lidé by se měli dnes snažit poučit z minulosti a chyb, kterých se dopustily předchozí generace. Hlavním cílem by prý mělo být důsledné stmelování společnosti namísto jejího štěpení. „Musíme se snažit, aby demokracie demokracií zůstala,“ shrnul závěrem.

    Video  Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Fischer, Hilšer, Janeček, Zima i Středula na Národce

    K památníku na Národní třídě dorazili zavzpomínat i další prezidentští kandidáti. Těsně před dvanáctou hodinou přišel zapálit svíčku předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ten svůj den začal u Památníku obětem komunismu.

    Tam si myslím, že je ta první cesta zcela logická. Protože i když jsme v roce 1989 vlastně riskovali, tak to byla dobrá cesta,“ sdělil pro Blesk. Kromě pietních akcí a oslav svobody je podle něj 17. listopadu naprosto legitimní i vyjádření určitého nesouhlasu s kroky politiků. „Ten svátek je svátek svobody, a stejně tak svobody slova. Jakmile se budeme bát vyslovit vlastní názor, tak už nemáme svobodu. Za mě i 17. listopadu je správné vyjádřit to, že se obáváme něčeho, co souvisí s životy lidí,“ dodal.

    Důležitost péče o demokracii a zachování svobody vyzdvihl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Zdůraznil rovněž odkaz roku 1939 i 1989, který je podle něj potřeba udržovat v povědomí budoucích generací. Za obrovskou kvalitu u lidí považuje především odvahu. „Je to i vize do budoucna. Svoboda není nikde bez odvahy,“ nechal se slyšet.

    Senátor Pavel Fischer se u památeční plakety vyjádřil pro Blesk v podobném duchu. „17. listopad, to je boj za svobodu, oběť studentů v roce 1939. To je i rok 1989. To je taky odpovědnost za studenty, kteří dneska potřebují získat ochranu a třeba možnost studovat u nás, třeba z Běloruska,“ akcentoval studentský rozměr svátku. Osobně pro něj 17. listopad znamená boj za svobodu bez ohledu na to, jaký je letopočet. Letošní oslavy svobody dle jeho slov nabírají širší význam než v minulosti i vlivem ruské agrese na Ukrajině. „Svoboda není zadarmo, a dneska to vidíme,“ dodal závěrem pro Blesk.

    Video  Fischer: 17. listopad je boj za svobodu nehledě na letopočet  - Blesk - Rostislav Fridrich
    Video se připravuje ...

    Uklonit se před památník přišli i podnikatel Karel Janeček či senátor Marek Hilšer. Oba shodně uvedli, že sváteční den je hlavně o připomínání důležitosti udržení svobody. „Musíme si uvědomit, že svoboda a demokracie není samozřejmost, bude nás stát ještě úsilí, abychom si je zachovali,“ sdělil novinářům Hilšer.

    Janeček zase vyjádřil obavy nad zachováním svobody slova. „V roce 1989 jsme přešli z totalitního režimu do země svobody. Nyní jsme v situaci, kdy nějakým způsobem hrozí opak. Například aktivity ministerstva vnitra ohledně omezování svobody slova jsou strašně nebezpečná věc,“ prohlásil podnikatel.

    18:35
    17. 11. 2022

    Koncertem na Václavském náměstí a karnevalovým průvodem dnešní akce k připomínce výročí, připadajícího na 17. listopad, vrcholí celé dnešní dění. Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu, další informace přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

    Koncert na Václaváku za účasti ruských feministek Pussy Riot a řady tuzemských hudebníků můžete sledovat živě ZDE

    18:09
    17. 11. 2022

    Z řečníků na Václaváku vystoupila na pódium konaného koncertu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „V roce 1989 mi bylo 28. V listopadu a v následujících dnech a týdnech jsem dostala obrovský dar. Dar svobody. Svobody žít, jak chceme, říkat, co chceme. Svobody starat se od sebe. Od té doby žijeme v otevřené, úspěšné tolerantní zemi, která si váží druhých lidí,“ sdělila.

    „Svoboda je ten nejvzácnější dar, který máme. Musíme ho chránit nejen pro sebe, ale i pro ty okolo nás, také pro ty, kteří přijdou po nás. Je naším úkolem udržovat soudržnost, protože bez soudržnosti svobody nebude,“ pověděla za všeobecného aplausu.

    18:00
    17. 11. 2022

    Souhrn: Národní třídu zaplavily opět davy lidí. Dešti navzdory

    • I přes nepříznivé počasí si dnes tisíce lidí našly cestu na pražskou Národní třídu, aby oslavily 33. výročí sametové revoluce. I v dešti, zkrápějícím jejich hlavy od poledne asi do čtvrté hodiny odpolední, lidé zapalovali u pietního místa svíčky a připomínali si studentský protest ze 17. listopadu 1989, který vedl k pádu totalitního komunistického režimu.
    • Na třídě směřující od Vltavy k Václavskému náměstí od rána a hlavně v podvečer panovala poklidná atmosféra. Lidé se zahřívali teplými nápoji a mnoho si připnulo na oblečení trikoloru. České vlajky měli lidé spíš výjimečně, občas se objevila zástava Ukrajiny či Evropské unie.
    • V programu nazvaném Korzo Národní, letos s heslem O svobodu se musíme starat zazněla ve 13:00 státní hymna. Už v tradičním a symbolickém čase 17:11 z Paláce Metro se ulicí nesla Modlitba pro Martu, tentokrát v podání herečky a zpěvačky Bereniky Kohoutové.
    • Největší koncentrace byla jako vždy u pietního místa u Kaňkova paláce. Vedle politiků a prezidentských kandidátů zde zapalovaly svíčky tisíce lidí. Zapálit svíčku bylo možné i na dálku, stačilo napsat a dobrovolníci svíčku zapálili a donesli na místo. I letos se pieta dočkala sokolské a skautské stráže.
    • Mnozí pamětníci vzhledem k nevlídnému počasí vzpomínali, že před 33 lety byla větší zima. Ale tehdy jsme to nevnímali a soustředili se na jiné věci, znělo z hovorů zpod deštníků. Přicházelo i hodně dětí a mladých lidí.
    • Program spolku Díky, že můžem, který akci organizoval, měl 90 bodů. Mimo jiné se po dvou letech vrátily na Národní třídu dvě menší hudební scény. K vidění byly různé instalace, třeba uvnitř vozu Anton VB (Veřejné bezpečnosti, jak se tehdy nazývala policie) zněly autentické výpovědi účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek ze 17. listopadu 1989.
    • Svíčky lidé zapalovali i u Srdce pro Václava Havla na počest prvního českého prezidenta. V Obýváku Václava Havla v podchodu pod Novou scénou Národního divadla se odehrával literární program a četly se úryvky z knih.
    • Připomínky sametové revoluce tentokrát doplňovala aktuální témata, především ruská invaze na Ukrajinu. Kousek od opravovaného obchodního domu Máj poutal zájem například autovrak zničený při bojích na Ukrajině.
    Kompletní online

Jirik-ta ( 23. listopadu 2022 17:40 )

Kandidátka Nerudová: já nic, to druzí! Spousta funkcí, drahé nákupy za státní a nulová odpovědnost. (youtube)
Tady dostaneš tečku, tady se očkuje
Senátorka Hamplová: Rok 2023 bude rokem zúčtování

Jirik-ta ( 23. listopadu 2022 17:39 )

Hm, pěkný. Lepší to být nemohlo.

karmazdarma ( 18. listopadu 2022 16:43 )

Kandidáti by byli, ale tak nějak není z čeho vybírat.

amba ( 18. listopadu 2022 14:51 )

naprostý souhlas, ve skutečně západních zemích existuje hranice pro vstup... u nás ale ne. Stačí nabušená huba a lidi je zvolí a po nich potopa. že paní Nerudová??

bursik ( 18. listopadu 2022 14:48 )

Student Andrejko již v ranních hodinách položil kvítí.Sice netušil že do 89 roku byly nutné výjezdní doložky, 3 emigracky v rodině nevadila pracovat v PZO v Maroku , zajímavé!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa