Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Putin je agent KGB, Moskva ať shoří.“ Pussy Riot bouřily na Václaváku, kde zazněla i Modlitba pro Martu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. listopadu 2022
22:02
Autor: ČTK, diz, simao - 
17. listopadu 2022
17:10

V podvečer svátku 17. listopadu se na Václavském náměstí rozjel Koncert pro budoucnost, který byl oslavou 33. výročí sametové revoluce. Vystoupila ji ruská feministická skupina Pussy Riot s texty obsahujícími ostrou kritiku prezidenta Putina a současného ruského systému, v průběhu večera plném českých interpretů však zazněla třeba i Modlitba pro Martu.

Na Václavské náměstí v Praze byl svolán Koncert pro budoucnost, který již několik let patří k oslavám výročí událostí 17. listopadu. Pětihodinový program, který je také připomínkou důležitosti demokratických hodnot a občanské sounáležitosti, opět naplánoval desítky hudebních čísel.

Domácí muzikanty letos doplnila ruská punková kapela Pussy Riot, která patří k významným kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina. Už na začátku koncertu se na Václavském náměstí shromáždily tisíce lidí.

Ostré protiputinovské texty

Pussy Riot při vystoupení ve svých testech ruského prezidenta a jeho režim opět nešetřily. „Zbavme se chomoutu bývalé KGB,“ zpívaly. „Žádné další ruské vězně, svobodu politickým vězňům,“ vyzývaly. Ruské Z přirovnaly ke svastice, zopakovaly heslo „ruská váleční lodi, jdi do p*dele“ a v revoluční písní pěly o tom, že se „čub*y p*sírají strachy za rudými zdmi“.

„Mami, tady žádní nacisti nejsou, mami, proč té válce říkají zvláštní operace?“ narážely Pussy Riot na označení ruské invaze na Ukrajinu. „Vše ve jménu Ruské fedrace: chudoba, vražda, tresty, sankce,“ vypočítávaly, Putina označovaly za agenta KGB a vzkazovaly, ať Moskva shoří - předtím, než na pódiu na závěr vystoupení rozbalily ukrajinskou vlajku.

Video  Pronásledované Rusky Pussy Riot na Václaváku: Agent KGB Putin, Z je jako svastika a Moskva ať shoří (celý koncert)  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zazněl i český symbol

Jinak byl však večer plý české produkce. Studentský sbor z DAMU zazpíval českou hymnu a Ondřej Ruml Modlitbu pro Martu, která před 33 lety na Václavském náměstí po dlouhých letech útisku zazněla poprvé znovu veřejně z úst Marty Kubišové. Vystoupili také členové projektu Nevzdám se. Tvoří ho čeští, běloruští a ukrajinští muzikanti vystupující na podporu Ukrajiny. Za české umělce jsou v něm a dnes zazpívali třeba David Koller, Monika Načeva, Michal Pavlíček nebo Lenka Dusilová.

Akcí diváky provázeli Jindřich Šídlo a Linda Bartošová, kteří byli moderátory i loňského koncertu, jehož se zúčastnilo přes 70 000 návštěvníků.

Letošním mottem akce byla otázka Jaká je cena míru? „Mírovou situaci posledních 33 let jsme brali jako samozřejmou. Proto bychom chtěli s občany otevřít debatu, co pro nás mír vlastně znamená a jakou cenu jsme ochotni zaplatit, abychom si ho udrželi. Nejen v kontextu války na Ukrajině je důležité si tuto otázku položit. Společně chceme hledat odpověď, která jistě není jednoduchá,“ uvedl za pořadatele akce Jan Gregar, výkonný ředitel pořádající organizace Nerudný fest.

Ukrajinka Olena: Byl zničen celý náš život

Kromě hudebních čísel na pódiu vystoupila i řada řečníků, jako například farářka Martina Viktorie Kopecká nebo politický geograf Michael Romancov. Přítomné pozdravilo také několik ukrajinských žen, které děkovaly České republice za podporu své země ve válečném konfliktu. Olena Černohousová z Mariupolu přišla s dcerou do Česka po začátku války.

„Je těžké smířit se s tím, že byl zničen celý náš život. Dnes k vašemu svátku vám chci moc poděkovat za pomoc Ukrajině, vaše pomoc ochránila mnoho lidí před smrtí. Ze srdce vám blahopřeji k svátku, každý národ má právo na svobodu a demokracii. Naši obránci Azovstalu bojovali do posledních sil a Ukrajinci i v tuhle chvíli bojují za demokracii,“ řekla.

Lidé mohli podepisovat petici určenou vládě, jejíž obsah shrnutý do tří bodů přednesl herec Rosťa Novák starší. Apel na vládu zahrnuje požadavek na podporu Ukrajiny, výzva k větší pozornosti klimatické krizi a potřebu reformy vzdělávání.

Koncert pro budoucnost se koná od roku 2016. Je součástí platformy Festival svobody, otevřeného uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádajících akce k výročí 17. listopadu. K platformě se každý rok připojují také regionální organizátoři, ať už jako občanské iniciativy nebo jednotlivci.

Svoboda je dar

K davu na Václaváku promluvila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „V roce 1989 mi bylo 28. V listopadu a v následujících dnech a týdnech jsem dostala obrovský dar. Dar svobody. Svobody žít, jak chceme, říkat, co chceme. Svobody starat se od sebe. Od té doby žijeme v otevřené, úspěšné tolerantní zemi, která si váží druhých lidí,“ sdělila.

„Svoboda je ten nejvzácnější dar, který máme. Musíme ho chránit nejen pro sebe, ale i pro ty okolo nás, také pro ty, kteří přijdou po nás. Je naším úkolem udržovat soudržnost, protože bez soudržnosti svobody nebude,“ pověděla za všeobecného aplausu.

Přídavku se na Koncertu pro budoucnost dožadovalo publikum po vystoupení Bena Cristovaa, který se o pódium podělil s Davidem Kollerem. (17. listopad 2022) Přídavku se na Koncertu pro budoucnost dožadovalo publikum po vystoupení Bena Cristovaa, který se o pódium podělil s Davidem Kollerem. (17. listopad 2022) | David Malík

Zdravice Dalajlámy

Zdravici od Dalajlámy přednesly Jenovéfa Boková a Světlana Witovská. „Mé vřelé pozdravy účastníkům letošního koncertu pro budoucnost v České republice. Stále uchovávám milé vzpomínky ze svých návštěv republiky.“

„Stojíte-li za svými hodnotami, jste upřímně pravdomluvní a upřímní. Nenásilí považuji za konaný soucit. Není to slabost, krčení se strachem, ani pouhá nečinnost,“ nechal se slyšet duchovní vůdce Tibetu.

18:35
17. 11. 2022
!

Koncertem na Václavském náměstí a karnevalovým průvodem dnešní akce k připomínce výročí, připadajícího na 17. listopad, vrcholí celé dnešní dění. Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu, další informace přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

Koncert na Václaváku za účasti ruských feministek Pussy Riot a řady tuzemských hudebníků můžete sledovat živě ZDE

17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze
18:09
17. 11. 2022
!

Z řečníků na Václaváku vystoupila na pódium konaného koncertu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „V roce 1989 mi bylo 28. V listopadu a v následujících dnech a týdnech jsem dostala obrovský dar. Dar svobody. Svobody žít, jak chceme, říkat, co chceme. Svobody starat se od sebe. Od té doby žijeme v otevřené, úspěšné tolerantní zemi, která si váží druhých lidí,“ sdělila.

„Svoboda je ten nejvzácnější dar, který máme. Musíme ho chránit nejen pro sebe, ale i pro ty okolo nás, také pro ty, kteří přijdou po nás. Je naším úkolem udržovat soudržnost, protože bez soudržnosti svobody nebude,“ pověděla za všeobecného aplausu.

18:00
17. 11. 2022
!

Souhrn: Národní třídu zaplavily opět davy lidí. Dešti navzdory

  • I přes nepříznivé počasí si dnes tisíce lidí našly cestu na pražskou Národní třídu, aby oslavily 33. výročí sametové revoluce. I v dešti, zkrápějícím jejich hlavy od poledne asi do čtvrté hodiny odpolední, lidé zapalovali u pietního místa svíčky a připomínali si studentský protest ze 17. listopadu 1989, který vedl k pádu totalitního komunistického režimu.
  • Na třídě směřující od Vltavy k Václavskému náměstí od rána a hlavně v podvečer panovala poklidná atmosféra. Lidé se zahřívali teplými nápoji a mnoho si připnulo na oblečení trikoloru. České vlajky měli lidé spíš výjimečně, občas se objevila zástava Ukrajiny či Evropské unie.
  • V programu nazvaném Korzo Národní, letos s heslem O svobodu se musíme starat zazněla ve 13:00 státní hymna. Už v tradičním a symbolickém čase 17:11 z Paláce Metro se ulicí nesla Modlitba pro Martu, tentokrát v podání herečky a zpěvačky Bereniky Kohoutové.
  • Největší koncentrace byla jako vždy u pietního místa u Kaňkova paláce. Vedle politiků a prezidentských kandidátů zde zapalovaly svíčky tisíce lidí. Zapálit svíčku bylo možné i na dálku, stačilo napsat a dobrovolníci svíčku zapálili a donesli na místo. I letos se pieta dočkala sokolské a skautské stráže.
  • Mnozí pamětníci vzhledem k nevlídnému počasí vzpomínali, že před 33 lety byla větší zima. Ale tehdy jsme to nevnímali a soustředili se na jiné věci, znělo z hovorů zpod deštníků. Přicházelo i hodně dětí a mladých lidí.
  • Program spolku Díky, že můžem, který akci organizoval, měl 90 bodů. Mimo jiné se po dvou letech vrátily na Národní třídu dvě menší hudební scény. K vidění byly různé instalace, třeba uvnitř vozu Anton VB (Veřejné bezpečnosti, jak se tehdy nazývala policie) zněly autentické výpovědi účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek ze 17. listopadu 1989.
  • Svíčky lidé zapalovali i u Srdce pro Václava Havla na počest prvního českého prezidenta. V Obýváku Václava Havla v podchodu pod Novou scénou Národního divadla se odehrával literární program a četly se úryvky z knih.
  • Připomínky sametové revoluce tentokrát doplňovala aktuální témata, především ruská invaze na Ukrajinu. Kousek od opravovaného obchodního domu Máj poutal zájem například autovrak zničený při bojích na Ukrajině.
17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze
Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa