Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pochod tisíců demonstrantů Prahou: Zablokovali magistrálu, útočili na ČT a volali po demisi vlády

Aktualizováno -
17. listopadu 2022
17:33
Autor: ČTK - 
17. listopadu 2022
15:48

Tisíce demonstrantů dnes prošly Prahou k budově České televize. Organizátor dřívějších protivládních protestů Ladislav Vrabel před akcí říkal, že cílem dnešní akce je demonstrovat „za umožnění vystoupení ve vysílání ČT, na shromáždění před budovou ČT ale kromě kritiky obsahu zpravodajství veřejnoprávní televize zazníval hlavně protest proti krokům vlády. Protestní pochod zkomplikoval dopravu v Praze, policie zhruba na dvě hodiny uzavřela magistrálu ve směru z centra na Pankrác a dopravní podnik musel odklonit i náhradní autobusovou dopravu za metro C ve vyloučeném úseku mezi Florencí a Pražského povstání.

Demonstranti se sešli kolem 14:00 v Opletalově ulici nedaleko Hlavního nádraží. Poblíž Státní opery vyšli na magistrálu a přes Nuselský most po zhruba dvou hodinách došli na Kavčí hory, kde navazovala hlavní demonstrace.

Řečníci na demonstraci kritizovali obsah zpravodajství ČT. Podle nich není nestranné, protože v době pandemie covidu-19 příliš kladlo důraz na informace o očkování proti nemoci a v době války na Ukrajině dává málo prostoru ruským názorům.

Demonstranti také kritizovali vládu, která podle nich žene Česko do války. Za největší zlo současnosti řečníci označili členství Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Podle vyjádření České televize na twitteru žádali demonstranti, aby odvysílala desetiminutový projev jejich představitele na ČT1 a ČT24. „Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude,“ uvedli představitelé televize ve středu na twitteru.

Podle zpravodajky ČTK na místě demonstranti měli české vlajky a transparenty s nápisy „ČT patří všem“ nebo „Svoboda končí tam, kde začíná signál ČT“. Při pochodu pokřikovali „už je to tady“, „demisi“ a „hanba vládě“ a hvízdali. Někteří nesli vlajky neparlamentního hnutí Trikolora.

18:35
17. 11. 2022
!

Koncertem na Václavském náměstí a karnevalovým průvodem dnešní akce k připomínce výročí, připadajícího na 17. listopad, vrcholí celé dnešní dění. Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu, další informace přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

Koncert na Václaváku za účasti ruských feministek Pussy Riot a řady tuzemských hudebníků můžete sledovat živě ZDE

18:09
17. 11. 2022
!

Z řečníků na Václaváku vystoupila na pódium konaného koncertu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „V roce 1989 mi bylo 28. V listopadu a v následujících dnech a týdnech jsem dostala obrovský dar. Dar svobody. Svobody žít, jak chceme, říkat, co chceme. Svobody starat se od sebe. Od té doby žijeme v otevřené, úspěšné tolerantní zemi, která si váží druhých lidí,“ sdělila.

„Svoboda je ten nejvzácnější dar, který máme. Musíme ho chránit nejen pro sebe, ale i pro ty okolo nás, také pro ty, kteří přijdou po nás. Je naším úkolem udržovat soudržnost, protože bez soudržnosti svobody nebude,“ pověděla za všeobecného aplausu.

18:00
17. 11. 2022
!

Souhrn: Národní třídu zaplavily opět davy lidí. Dešti navzdory

  • I přes nepříznivé počasí si dnes tisíce lidí našly cestu na pražskou Národní třídu, aby oslavily 33. výročí sametové revoluce. I v dešti, zkrápějícím jejich hlavy od poledne asi do čtvrté hodiny odpolední, lidé zapalovali u pietního místa svíčky a připomínali si studentský protest ze 17. listopadu 1989, který vedl k pádu totalitního komunistického režimu.
  • Na třídě směřující od Vltavy k Václavskému náměstí od rána a hlavně v podvečer panovala poklidná atmosféra. Lidé se zahřívali teplými nápoji a mnoho si připnulo na oblečení trikoloru. České vlajky měli lidé spíš výjimečně, občas se objevila zástava Ukrajiny či Evropské unie.
  • V programu nazvaném Korzo Národní, letos s heslem O svobodu se musíme starat zazněla ve 13:00 státní hymna. Už v tradičním a symbolickém čase 17:11 z Paláce Metro se ulicí nesla Modlitba pro Martu, tentokrát v podání herečky a zpěvačky Bereniky Kohoutové.
  • Největší koncentrace byla jako vždy u pietního místa u Kaňkova paláce. Vedle politiků a prezidentských kandidátů zde zapalovaly svíčky tisíce lidí. Zapálit svíčku bylo možné i na dálku, stačilo napsat a dobrovolníci svíčku zapálili a donesli na místo. I letos se pieta dočkala sokolské a skautské stráže.
  • Mnozí pamětníci vzhledem k nevlídnému počasí vzpomínali, že před 33 lety byla větší zima. Ale tehdy jsme to nevnímali a soustředili se na jiné věci, znělo z hovorů zpod deštníků. Přicházelo i hodně dětí a mladých lidí.
  • Program spolku Díky, že můžem, který akci organizoval, měl 90 bodů. Mimo jiné se po dvou letech vrátily na Národní třídu dvě menší hudební scény. K vidění byly různé instalace, třeba uvnitř vozu Anton VB (Veřejné bezpečnosti, jak se tehdy nazývala policie) zněly autentické výpovědi účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek ze 17. listopadu 1989.
  • Svíčky lidé zapalovali i u Srdce pro Václava Havla na počest prvního českého prezidenta. V Obýváku Václava Havla v podchodu pod Novou scénou Národního divadla se odehrával literární program a četly se úryvky z knih.
  • Připomínky sametové revoluce tentokrát doplňovala aktuální témata, především ruská invaze na Ukrajinu. Kousek od opravovaného obchodního domu Máj poutal zájem například autovrak zničený při bojích na Ukrajině.
Zobrazit celý online

Na protest dohlíželi policisté, až na drobné slovní střety se ale akce obešla bez konfliktů. Pražská policie již ve středu vzkázala, že je připravená udělat maximum pro zajištění veřejného pořádku a ochrany zdraví i majetku.

Demonstrace zkomplikovala dopravu ve městě. Policie na dvě hodiny odkláněla dopravu z magistrály ve směru na Pankrác. Uzavření dopravní tepny zkomplikovalo i náhradní autobusovou dopravu za metro C. Dopravní podnik autobusy ve směru na Pražské povstání odkláněl přes Myslíkovu a Podolské nábřeží. Krátce byla kvůli pochodu zastavena i tramvajová doprava mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova.

Vrabel, který podle médií čelí řadě exekucí, v minulých měsících organizoval několik protivládních demonstrací. Na poslední, pořádané 28. října, se podle odhadů policie sešly nižší desítky tisíc lidí. Na náměstí se při protestu nacházely petiční stánky Svobodných nebo prezidentských kandidátů Josefa Skály (KSČM) a Aleny Vitáskové. Po demonstraci vznikly před Národním muzeem potyčky mezi jejími příznivci a odpůrci. Někteří demonstranti se střetli i s policií.

 

Video  Premiér Petr Fiala (ODS) na Národní třídě během oslav 17. listopadu 2022  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 18. listopadu 2022 08:36 )

dynaty ( 18. listopadu 2022 07:05 )

ČT a vláda nás má na háku, pravdu máš a v tom je ten problém

dynaty ( 18. listopadu 2022 07:01 )

hurryd ( 17. listopadu 2022 19:56 )

To mi moc nepomohlo,protože já ty zařízení mám, dokonce 3×.A musel bych si vygůglit jestli se to vztahuje na počí­tač,ta­blet,t­elefon­,noťas­,nebo­li na internetové vysílání.

hurryd ( 17. listopadu 2022 19:29 )

Protože kdybych neplatil tak by na mě ta banda lživá poslala exekutora!Taková je u nás demokracie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa