Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

17. listopad: Babiš přišel za světla, s Fialou si vyslechli i urážky. Rakušan tasil líné demokraty

Aktualizováno -
17. listopadu 2022
18:21
Autor: simao, for, vja, ČTK, lig - 
17. listopadu 2022
07:30

Na výročí 17. listopadu 1989 (ale také 1939) připadla v Česku opět řada akcí. Středobodem, kam se vydaly tradičně zástupy politiků, byla Národní třída v Praze. Dorazili i premiér Petr Fiala (ODS) či šéf ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš, který přišel opět mezi prvními, ale tentokrát za světla, a nikoliv pod rouškou tmy. Na Národku však zamířili i jejich kritici, a tak si Babiš vyslechl slova o sektě či narážky na StB, zatímco během Fialova rozhovoru s novináři zazněly i urážky do kolaborantů a zvolání po demisi vládě.

Vzpomínkové akce v Praze probíhaly za poklidné atmosféry. Pouze příchody některých politiků na Národní třídu provázelo pokřikování, premiéra Petra Fialu (ODS) někteří označovali za kolaboranta a další žádali demisi vlády, na předsedu ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše pokřikovali v souvislosti s jeho komunistickou minulostí a údajnou spoluprací s StB.

Fiala na Národní třídě připomněl odpor studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 i sametovou revoluci proti komunistickému režimu v roce 1989. Výročí podle něj ukazuje na nesamozřejmost i křehkost svobody a demokracie a na to, že je třeba o ně pečovat.

Fiala: Jsou tu i nespokojení lidé...

„Hanba vládě, Fiala je kolaborant,“ pokřikoval jeden z odpůrců. „Vidím tady hodně lidí, kteří mají radost z toho, že žijeme ve svobodě a demokracii, jsou tu také lidé, kteří nejsou spokojení se současnou situací. Já jsem přesvědčen, že čelíme výzvám, které si donedávna ještě nikdo nedovedl představit,“ poznamenal k tomu premiér Fiala.

Premiér řekl, že si je naprostá většina mladých lidí vědoma významu svobody a demokracie. To je pro celou českou společnost naděje, že si je zachováme, dodal. Fiala se dnes v poledne setkal také s někdejšími disidenty.

„To, že nedaleko od nás je válka, která má přímý i nepřímý vliv na naši zemi, že lidé čelí vysokým cenám energií, je taky důsledek války a je to Putinova válka s Evropou. Je tu inflace, jakou jsme za posledních desítky let nezažili. To všechno lidi znejisťuje. Samozřejmě působí tu i ruská dezinformační scéna a další a další věci, které se snaží zneužít znejistění lidí. Ale já jsem přesvědčen, že naprostá většina naší společnosti chce žít ve svobodě, v demokracii, chce mít nezávislou ČR, jsou si vědomi toho, jakou hodnotu má naše členství v EU a NATO. Plno lidí si uvědomuje, že bezpečnost, svoboda a demokracie nejsou samozřejmé věci,“ uvedl Fiala.

Video  Premiér Petr Fiala (ODS) na Národní třídě během oslav 17. listopadu 2022  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

Rakušan šil do „líných demokratů“

Vedle Fialy čelil projevům kritiky i vicepremiér Vít Rakušan (STAN), který vyvolal nedávno kontroverze, když na budovu ministerstva vnitra nechal vyvěsit obří plakát s českou a ukrajinskou vlajkou a Vladimirem Putine v pytli na mrtvoly.

„Největším nebezpečím pro demokracii jsou líní demokraté, tzn. lidé, kteří ten systém berou jako samozřejmost, kteří konzumují všechny ty výdobytky, které demokracie přináší, ale ve chvíli, kdy přicházejí nějaké problémy, konfrontace, tak nejsou ochotni se za ni postavit. Já tuhle politiku odmítám. A pokud jsem i v posledních měsících, týdnech vnášel do veřejného prostoru kontroverzní témata, tak si myslím, že je to na místě. Je na místě definovat zlo, je na místě definovat, že tady máme jednoho agresora a je na místě i definovat to, že je potřeba v naší zemi v téhle chvíli právě zaktivizovat ty, kteří by se dali nazvat línými demokraty,“ uvedl na Národce Rakušan.

Také jeho přítomnost doprovázeli někteří přítomní lidé výkřiky: „Hanba vládě“ a „Rakušan fašista“. Podle Rakušana je výdobytkem demokracie i to, že si každý může vykřikovat co chce.

Vystrčil: Důležité je uvědomovat si, v čem jsme žili

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Česko nyní čelí snaze zkreslit vzpomínky na totalitu, je proto třeba připomínat skutečnou tvář komunistického režimu. Česko si musí připomínat minulost, aby nepřišlo o svobodu a demokracii, řekl.

„Důležité je uvědomovat, v čem jsme žili, kdo mohl a nemohl studovat, jestli bylo, nebo nebylo všeho dostatek, jestli jsme mohli někam jít a mluvit, nebo nemohli. A tohle všechno se zkresluje. Doba, kterou jsme prožívali před rokem 1989, byla doba nesvobody, doba, kdy se lidé nemohli realizovat, nemohli cestovat, ani říkat, co si myslí. A to všechno dneska tak není, dneska tyhle možnosti máme a je na nás, jak je využijeme. Jestli se nám dneska nedaří, tak bychom si měli i být schopni uvědomit, že to hodně záleží na nás samotných a že bychom měli pomáhat těm okolo nás, kteří dnes o tu svobodu a demokracii bojují, nebo kterým je dneska kradeno jejich svébytné a suverénní území,“ apeloval Vystrčil s narážkou na dění na Ukrajině.

Pekarová i Babiš na Národce

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila 17. listopad za jeden z nejvýznamnějších českých státních svátků. Připomněla, že právě v tento den začala v roce 1989 sametová revoluce, která podle ní skončila až okamžikem, kdy z Československa odešel poslední okupační voják, který tady od roku 1968 byl. Vyzvala k podpoře Ukrajiny, dokud její území neopustí poslední ruský voják.

Video  Markéta Pekarová Adamová o svobodě slova během 17. listopadu  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

Babiš na Národní třídu podle svých slov přišel vzdát úctu lidem, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a hlavně demonstrantům, kteří byli na Národní třídě zmláceni komunistickou policií. Výročí podle něj znamená hlavně svobodu pohybu a svobodu slova.

Na místo dorazil kolem 08:00 ráno. V ranních hodinách přicházel i v minulých letech, loni ještě za tmy. Babiš v minulosti opakovaně čelil při oslavách 17. listopadu protestům veřejnosti.

Video  Babiš si postěžoval na Národce: Lidé jsou vyděšení, jako prezident povedu debatu  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

K památníku na Národní třídě dopoledne dorazila i řada dalších prezidentských kandidátů, kromě Babiše květiny položili i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podnikatel Karel Janeček, senátoři Pavel Fischer (nezávislí) a Marek Hilšer z klubu Starostů či bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Krátce po poledni pak dorazila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Většina z nich zdůrazňovala, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí.

17. listopad 2022 - státní svátek
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:35
17. 11. 2022
!

Koncertem na Václavském náměstí a karnevalovým průvodem dnešní akce k připomínce výročí, připadajícího na 17. listopad, vrcholí celé dnešní dění. Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu, další informace přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

Koncert na Václaváku za účasti ruských feministek Pussy Riot a řady tuzemských hudebníků můžete sledovat živě ZDE

17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze
18:09
17. 11. 2022
!

Z řečníků na Václaváku vystoupila na pódium konaného koncertu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „V roce 1989 mi bylo 28. V listopadu a v následujících dnech a týdnech jsem dostala obrovský dar. Dar svobody. Svobody žít, jak chceme, říkat, co chceme. Svobody starat se od sebe. Od té doby žijeme v otevřené, úspěšné tolerantní zemi, která si váží druhých lidí,“ sdělila.

„Svoboda je ten nejvzácnější dar, který máme. Musíme ho chránit nejen pro sebe, ale i pro ty okolo nás, také pro ty, kteří přijdou po nás. Je naším úkolem udržovat soudržnost, protože bez soudržnosti svobody nebude,“ pověděla za všeobecného aplausu.

18:00
17. 11. 2022
!

Souhrn: Národní třídu zaplavily opět davy lidí. Dešti navzdory

  • I přes nepříznivé počasí si dnes tisíce lidí našly cestu na pražskou Národní třídu, aby oslavily 33. výročí sametové revoluce. I v dešti, zkrápějícím jejich hlavy od poledne asi do čtvrté hodiny odpolední, lidé zapalovali u pietního místa svíčky a připomínali si studentský protest ze 17. listopadu 1989, který vedl k pádu totalitního komunistického režimu.
  • Na třídě směřující od Vltavy k Václavskému náměstí od rána a hlavně v podvečer panovala poklidná atmosféra. Lidé se zahřívali teplými nápoji a mnoho si připnulo na oblečení trikoloru. České vlajky měli lidé spíš výjimečně, občas se objevila zástava Ukrajiny či Evropské unie.
  • V programu nazvaném Korzo Národní, letos s heslem O svobodu se musíme starat zazněla ve 13:00 státní hymna. Už v tradičním a symbolickém čase 17:11 z Paláce Metro se ulicí nesla Modlitba pro Martu, tentokrát v podání herečky a zpěvačky Bereniky Kohoutové.
  • Největší koncentrace byla jako vždy u pietního místa u Kaňkova paláce. Vedle politiků a prezidentských kandidátů zde zapalovaly svíčky tisíce lidí. Zapálit svíčku bylo možné i na dálku, stačilo napsat a dobrovolníci svíčku zapálili a donesli na místo. I letos se pieta dočkala sokolské a skautské stráže.
  • Mnozí pamětníci vzhledem k nevlídnému počasí vzpomínali, že před 33 lety byla větší zima. Ale tehdy jsme to nevnímali a soustředili se na jiné věci, znělo z hovorů zpod deštníků. Přicházelo i hodně dětí a mladých lidí.
  • Program spolku Díky, že můžem, který akci organizoval, měl 90 bodů. Mimo jiné se po dvou letech vrátily na Národní třídu dvě menší hudební scény. K vidění byly různé instalace, třeba uvnitř vozu Anton VB (Veřejné bezpečnosti, jak se tehdy nazývala policie) zněly autentické výpovědi účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek ze 17. listopadu 1989.
  • Svíčky lidé zapalovali i u Srdce pro Václava Havla na počest prvního českého prezidenta. V Obýváku Václava Havla v podchodu pod Novou scénou Národního divadla se odehrával literární program a četly se úryvky z knih.
  • Připomínky sametové revoluce tentokrát doplňovala aktuální témata, především ruská invaze na Ukrajinu. Kousek od opravovaného obchodního domu Máj poutal zájem například autovrak zničený při bojích na Ukrajině.
17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze 17. listopad 2022 na Národní třídě v Praze
17:47
17. 11. 2022
!

Desítky lidí v maskách se v Praze účastní 11. ročníku Sametového posvícení, které má tentokrát kvůli válce na Ukrajině odlišnou podobu. V předchozích deseti letech byla akce spíše satirickým karnevalem, letos se ale pořadatelé chtěli obejít bez satiry. Motto akce zní Výlet ještě neskončil. Odkazuje na to, že řada ukrajinských rodin je téměř devět měsíců na nuceném útěku ze své země. Do práce na maskách se zapojilo mnoho z nich, včetně ukrajinských výtvarnic.

Podle jedné z organizátorek Kateřiny Lánské jsou v současné situaci humor a satira spíše nemístné. „Hledali jsme proto jiné téma. Nejdřív jsme se bavili o pohádkách a postavách z nich. Pak jsme ale došli k tomu, že bychom do průvodu chtěli zpracovat emoci, kterou Ukrajinci prožívali, když se museli sbalit a narychlo odjet do bezpečí, ale vlastně do neznáma,“ řekla ČTK Lánská.

Důležitou symbolickou roli mají v letošním průvodu laterny čápů a masky nejrůznějších amuletů, osobních předmětů a hraček. Čápi se objevují v ukrajinské poezii a literatuře často jako symbol naděje a svým každoročním příletem brzy zjara pro Ukrajince symbolizují příslib nového života. Řada lidí v průvodu zvolila právě masku čápa.

Průvod nakonec kvůli počasí vyšel se zpožděním až po 17:00. Průběh je poklidný. Trasa vede z Kampy přes Karlův most a Betlémské náměstí na Národní třídu. Poté účastníci zamíří přes ulici Na Příkopě do Kampusu Hybernská, kde se uskuteční afterparty.

17:32
17. 11. 2022
!

Na protestní pochod Prahou před budovu ČT na Kavčích horách dohlíželi policisté, až na drobné slovní střety se ale akce obešla bez konfliktů.

Řečníci na demonstraci kritizovali obsah zpravodajství ČT. Podle nich není nestranné, protože v době pandemie covidu-19 příliš kladlo důraz na informace o očkování proti nemoci a v době války na Ukrajině dává málo prostoru ruským názorům. Demonstranti také kritizovali vládu, která podle nich žene Česko do války. Akce již skončila, ohlédnutí za ní najdete ZDE.

Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT
17:06
17. 11. 2022
!

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí je v plném proudu. Moderují jej Jindřich Šídlo a Linda Bartošová.

V rámci pětihodinového programu se na pódiu vystřídá řada řečníků a hudebníků. Lidé neustále přicházejí a kromě hudby si vychutnávají také svařené víno a jiné teplé nápoje. Přišli se podívat lidé všech věkových kategorií, jak pamětníci roku 89, tak rodiny s dětmi, ale i starší lidé nebo také teenageři.

V programu si každý najde to své, například Kateřina (27): „Já se nejvíce těším na Annet X a Bena Cristovao. Ostatní hudebníci mi moc neříkají, ale ráda si je poslechnu. Oslavy 17. listopadu mám moc ráda, mezi lidmi je cítit pochopení a smír. V naší rodině je 17. listopad významný svátek, moji prarodiče mi o událostech z tohoto dne vyprávěli celé dětství,” pověděla Blesku.

17. listopad 2022: Koncert na Václaváku. Na koncertu pro budoucnost vystoupil například známý písničkář Michal Horák. (17. listopad 2022) 17. listopad 2022: Koncert na Václaváku. Na koncertu pro budoucnost vystoupil například známý písničkář Michal Horák. (17. listopad 2022) 17. listopad 2022: Koncert na Václaváku.
16:34
17. 11. 2022

Účastníci průvodu za svobodu a demokracii stále přicházejí na Václavské náměstí. Zaplněná je celá horní polovina. Vpodvečer 17. listopadu zde zazní koncert pro budoucnost, který je zlatým hřebem oslav svobody a demokracie.

Účastníci průvodu za svobodu a demokracii stále přicházejí na Václavské náměstí. Zaplněná je celá horní polovina. Vpodvečer 17. listopadu zde zazní koncert pro budoucnost, který je zlatým hřebem oslav svobody a demokracie.
16:18
17. 11. 2022

Generál Petr Pavel upozornil, že demokracie není jednou provždy daná a může se začít drolit. „Musíme se snažit, aby demokracie demokracií zůstala,“ zdůraznil. Podle něj je třeba stmelovat společnost, poučit se z minulosti a neopakovat to špatné, co se dělo.

17. listopad 2022: Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Národní třídě 17. listopad 2022: Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Národní třídě 17. listopad 2022: Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Národní třídě
16:05
17. 11. 2022

Pochodu z Albertova na Václavské náměstí se účastnilo na tisíce lidí. Než had účastníků přešel rušné komunikace v centru města, musela auta čekat dlouhé minuty.

Pochod z Albertova na Václavské náměstí se táhl několik set metrů. Auta místy musela čekat i 10 minut, než průvod do posledního účastníka přešel rušné komunikace v centru města. (17. listopad 2022)
Video  
Video se připravuje ...
15:58
17. 11. 2022

K památníku na Národní třídu dorazil také generál Petr Pavel, který kandiduje na prezidenta. Společnost mu dělala manželka. 

17. listopadu 2022: Na Národní třídu dorazil také kandidát na prezidenta Petr Pavel 17. listopadu 2022: Na Národní třídu dorazil také kandidát na prezidenta Petr Pavel
15:46
17. 11. 2022

Od Albertova směrem k Václavskému náměstí se v 15:30 vydal tisícihlavý průvod. Jeho účastníci kromě českých vlajek také často mávají vlajkou ukrajinskou, nebo vlajkou Evropské unie. Průvod se táhne od Albertova až ke Karlovu náměstí.

Video  
Video se připravuje ...
V 15:30 vyrazil z Albertova na Václavské náměstí organizovaný pochod Prahou. Mnozí účastníci mají s sebou vlajyk Ukrajiny či Evropské unie. (17. listopad 2022)
15:38
17. 11. 2022

U pamětní desky, ale také u Národního divadla, je již přeplněno lidmi, ale i svíčkami a věnci. 

17. listopad 2022: Památníky na Národní třídě a u Národního divadla byly odpoledne zcela plné svíček, věnců a kytic 17. listopad 2022: Památníky na Národní třídě a u Národního divadla byly odpoledne zcela plné svíček, věnců a kytic 17. listopad 2022: Památníky na Národní třídě a u Národního divadla byly odpoledne zcela plné svíček, věnců a kytic
15:26
17. 11. 2022

Tisíce demonstrantů míří z centra Prahy k budově ČT, zablokovali magistrálu. 

Protestní pochod zkomplikoval dopravu v Praze, policie uzavřela magistrálu ve směru z centra a dopravní podnik odklání i náhradní autobusovou dopravu za metro C ve vyloučeném úseku mezi Florencí a Pražského povstání.

17. listopad 2022: Protestní pochod na budovu ČT. Demonstranté zablokovali magistrálu 17. listopad 2022: Protestní pochod na budovu ČT. Demonstranté zablokovali magistrálu 17. listopad 2022: Protestní pochod na budovu ČT. Demonstranté zablokovali magistrálu
15:22
17. 11. 2022

Premiér Petr Fiala (ODS) po položení věnce u památníků na Národní třídě slavnostně poobědval. „Jako každý rok dnes obědvám s osobnostmi listopadových dní. Považuji za velmi důležité mluvit o době, kdy svoboda nebyla samozřejmostí. Ti, kteří aktivně bojovali za demokracii proti totalitě, jsou skutečnými hrdiny a svým odhodláním nás stále inspirují,“ napsal předseda vlády na twitteru. 

15:03
17. 11. 2022

Podle vyjádření České televize na twitteru žádají demonstranti, aby odvysílala desetiminutový projev jejich představitele na ČT1 a ČT24. „Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude,“ uvedli představitelé televize ve středu na twitteru. Vrabel přitom novinářům řekl, že protest na Kavčích horách bude poklidný, před budovou vystoupí asi 12 řečníků.

Podle zpravodajky ČTK na místě demonstranti mají české vlajky a transparenty s nápisy „ČT patří všem“ nebo „Svoboda končí tam, kde začíná signál ČT“. Při pochodu pokřikují „už je to tady“ a „demisi“ a hvízdají.

14:48
17. 11. 2022

Demonstranté, kteří žádají vystoupení v České televizi. 

17. listopad: Protestní pochod demonstrantů k budově České televize 17. listopad: Protestní pochod demonstrantů k budově České televize 17. listopad: Protestní pochod demonstrantů k budově České televize 17. listopad: Protestní pochod demonstrantů k budově České televize
14:35
17. 11. 2022

Blesk Zprávám se podařilo na Národní třídě odchytit většinu prezidentských kandidátů, včetně senátora Marka Hilšera. Ten v komentáři pro média podotknul, že jako hlava státu by nadále docházel na Národní třídu během oslav 17. listopadu.

Rozpovídal se i o aktuální situaci ve společnosti. „Lidé ztrácejí důvěru v demokracii a to musíme napravit, musí to napravit politici, kteří si ten stát občas snaží přivlastnit na úkor zájmu ostatních,“ uvedl. 

Video  
Video se připravuje ...
14:30
17. 11. 2022

V pražské Opletalově ulici poblíž Hlavního nádraží se dnes odpoledne sešli účastníci protestního shromáždění, které svolal organizátor protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Krátce po 14:00 se vydali na pochod, přes magistrálu chtějí dojít k budově České televize, kde chtějí demonstrovat „za umožnění vystoupení ve vysílání ČT“.

Na křižovatce Politických vězňů a magistrály demonstranty krátce zastavila policie a řešila jejich další postup. Policisté z magistrály poté ve směru z centra města začali odklánět dopravu a poté umožnili demonstrujícím další pochod.

14:17
17. 11. 2022

Podívejte se na záznam rozhovoru s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, předsedkyní poslaneckého klubu Alenou Schillerovou (ANO) a místopředsedou Sněmovny Karlem Havlíčkem (ANO). 

Video  
Video se připravuje ...
14:01
17. 11. 2022

Necelá stovka lidí dorazila na protivládní setkání, které dnes na pražské Letné uspořádalo Hnutí PES. Akce, která měla být zahájená v poledne, začala s hodinovým zpožděním poté, co přestalo pršet. Cíl naplnit Letnou, který si vytkl Jakub Olbert z Hnutí PES, však ani po odložení naplněn nebyl, zjistil zpravodaj ČTK na místě.

13:59
17. 11. 2022

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) se během připomínky 17. listopadu 1989 rozmluvila na Národní třídě o svobodě slova. 

„Máme svobodu, demokracii a jsme sami zodpovědní za své chování, můžeme se rozhodovat, kde chceme pracovat, žít a studovat a nerozhoduje o tom stranická knížka,“ poznamenala a dodala, že je ale člověk zároveň za své činy a slova zodpovědný. 

Svátek jako takový považuje za nejdůležitější v české historii a stejně tak události, které následovaly v dalších dnech poté, co lidé vyšli do ulic. Více v záznamu jejího komentáře pro média. 

Video  
Video se připravuje ...
13:44
17. 11. 2022

Stovky lidí se dnes podle organizátorů účastní protestního pochodu, kterým vyvrcholila studentská stávka za klima. Žádají řešení klimatické krize.

17. listopad 2022 na Národní třídě: Protest univerzit kvůli klimatu 17. listopad 2022 na Národní třídě: Protest univerzit kvůli klimatu 17. listopad 2022 na Národní třídě: Protest univerzit kvůli klimatu
13:41
17. 11. 2022

Předseda ČSSD Michal Šmarda zašel na Národní třídu u příležitosti oslav 17. listopadu. Blesk Zprávy jej krátce vyzpovídaly. Podle něj je svoboda ohrožená vždycky, je ohrožena válkou a i extremistickými proudy, které se nyní ve společnosti probouzejí a je nutné tak vést sociální politiku. Ač jej mrzí, že nyní není sociální demokracie ve Sněmovně, aby v tomto ohledu pomáhala, tak podotknul, že nyní není čas plakat nad rozlitým mlékem a ČSSD si za to může sama. Nyní musí strana zamakat a znovu ukázat, že podle Šmardy prostě stojí na straně lidí. 

Video  
Video se připravuje ...
13:39
17. 11. 2022

17. listopad byl pro paní Evu (73) vždy nezapomenutelný, jak se svěřila redaktorovi Blesku. Jeden z jejích příbuzných totiž zemřel v důsledku nacistických represálií v roce 1939, proto si jej každoročně připomínala. Inkriminovaný den v roce 1989 však netrávila v Praze. A dost toho litovala.

„Že bylo shromáždění svoláno oficiálně, pro mě bylo znamením, že tentokrát už se nemůže nic stát, teta nám tenkrát říkala, že po Václaváku běhá reportérka rakouské ORF,“ svěřila se. „Cítili jsme, že se něco děje, zevnitř jsem cítila, že se něco mění, a do očí mi vyhrkly slzy. Všichni jsme tak nějak cítili, že tentokrát se nemůže nic stát a že policie a armáda nebudou mít odvahu v tento den zasáhnout,” zavzpomínala na Albertově paní Eva pro Blesk. Policie sice zasáhla, ale jen tím napomohla pádu zkostnatělého nedemokratického režimu.

13:32
17. 11. 2022

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) rovněž uctila památku lidí, kteří 17. listopadu 1989 vyšli do ulic a napomohli převratu, díky kterému máme v ČR svobodu. Pecková se svěřila Blesk Zprávám, že v ulicích také byla a to po boku svého tatínka jako čtrnáctiletá dívka. „Byly to pro mě hezké okamžiky, o to více s tím, že tatínek o dva roky později zemřel,“ řekla. 

Sama pak dětem neustále připomíná, že nebylo běžné studovat a žít v zahraničí a už vůbec nebylo běžné se v zahraničí vidět s celou rodinou kvůli výjezdním doložkám. Podle hejtmanky je nyní složitá a náročná doba a právě proto musíme podle jejích slov držet při sobě a podporovat se. „Měla jsem trošku tendence mezi ty hádky tady vlítnout a říct, ať se lidé zklidní a jsou k sobě slušní, protože bychom na sebě měli být slušní,“ řekla Blesku. Více v našem videorozhovoru. 

Video  
Video se připravuje ...

 

 

jajas ( 20. listopadu 2022 18:39 )

Tak pokud umíš číst, tak ne. Problém?

nespokojeny ( 18. listopadu 2022 19:11 )

Proto ji často píšou Myrka, to bude asi dle té (_I_).
Jo, to jsem se od srdce zasmál, trochu se mně ulevilo.

nespokojeny ( 18. listopadu 2022 18:49 )

Jak sleduji Markétu, tak ta nic jiného neřeší než módu a vizážisty.
Spíše dá na to jak vypadá, než na to co říká.

salto ( 18. listopadu 2022 09:50 )

Pokud se uráží pan Babiš, je všechno OK. Jestliže se zvedne vlna odporu proti vládnoucí Pětikoalici, tak MV "tasí líné demokraty", ještě mi chybí vyjádření paní Pekarové-Adamové a paní M. Němcové a taky pan Vystrčil by měl přijít se svou troškou do mlýna. Kvituji odvahu Blesk.cz, že se o tom nebál napsat na rozdíl od Seznam Zprávy a Novinky. Inu tito mají opravdu, ale opravdu vyvážené zpravodajství.

provokaterka ( 17. listopadu 2022 23:41 )

Proč,je ti tam smutno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa