Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Červený koberec na Hradě: Polibek Ursule, přivítání s Macronem či Scholzem. A slova o pomoci Ukrajině

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. října 2022
18:50
Autor: ČTK, simao - 
6. října 2022
12:02

V zamračeném počasí a za občasného mrholení vítal dnes premiér Petr Fiala (ODS) desítky evropských státníků na prvním nádvoří Pražského hradu, kde odpoledne začalo historicky první jednání Evropského politického společenství (EPC). U vstupu do Hradu při té příležitosti vlála česká a ukrajinská vlajka, na nádvoří se tísnily stovky novinářů a další stovky jich sledovaly přenos z příjezdů politiků v tiskovém středisku v Jízdárně Pražského hradu.

Zahájení summitu se dnes zhruba o 45 minut zpozdilo kvůli delší době, po kterou účastníci přijížděli.

Například nejočekávanější politici, francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz, dorazili na Hrad až po 13:00, kdy už podle původního plánu mělo jednání začít. Rakouský kancléř Karl Nehammer se kvůli většímu zdržení slavnostního uvítání nezúčastnil.

Scholz zdůraznil, že setkání nemůže odhlédnout od ruského útoku na Ukrajinu.

„Ale je také dobré vidět, že všichni společně velmi rozdílným způsobem, ale přece Ukrajinu podporujeme - finančně, humanitární pomocí a mnozí také dodávkami zbraní, jak to činí i Německo,“ prohlásil Scholz.

„A myslím, že je velmi dobře vidět, že všichni, kteří se tu scházejí, vědí, že ruský útok na Ukrajinu je brutálním porušením bezpečnostního a mírového pořádku, který jsme v Evropě měli v posledních desetiletích,“ dodal německý kancléř.

Video  Emmanuel Macron v Praze: Takhle ho vítal premiér Fiala na supersummitu  - ČTK
Video se připravuje ...

Fiala: Je mi ctí

„Je pro mě velkou ctí, že tady mohu hostit 45 lídrů z celé Evropy, a je to samozřejmě důležité i pro české předsednictví. Doufám, že nás čeká velmi efektivní setkání,“ uvedl český premiér Fiala v momentě německý kancléř Olaf Scholz mizel v útrobách Pražského hradu.

Fiala měl za sebou přivítání s plejádou významných hostů - včetně unijních špiček Ursuly von der Leynové a Charlese Michela.

„Večer se potom setkáme na společné večeři, kde shrneme to, k čemu jsme dospěli. V žádném případě nechceme nahrazovat nějakou už existující evropskou strukturu, nejde nám o to, abychom vytvářeli nové evropské instituce, těch máme už dost. Ale jde nám o to, abychom vytvořili prostor, platformu pro otevřenou diskuzi všech evropských lídrů,“ poznamenal.

„Témata, kterým se budeme věnovat, jsou také jasná – je to mír a stabilita v Evropě, je to migrace, samozřejmě na jednom z předních míst energie a energetická bezpečnost a také evropská ekonomika. Naším cílem je samozřejmě vrátit mír a prosperitu do Evropy. Já se těším na jednání, těším se na diskuze a věřím, že to je velký den pro Evropu,“ dodal Fiala.

Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki  - ČTK
Video se připravuje ...

Podpora Ukrajiny a tlak na Rusko

„Ruská válka proti Ukrajině ovlivňuje nás všechny v oblastech bezpečnosti a ekonomiky kvůli rostoucím cenám energií,“ uvedl při příchodu lotyšský premiér Karinš. Je podle něj nutné spolupracovat nejen v rámci Evropské unie, ale se všemi evropskými státy.

Litevský prezident Gitanas Nauséda poznamenal, že státníci budou dnes hledat společné pozice a nastaví společné cíle. Prioritou číslo jedna je podle něj podpora Ukrajiny, jde podle něj i o osud celé Evropy. Čím více zemí to pochopí, tím rychleji se podaří zastavit ruskou agresi, míní Nauséda. Vyzval k další podpoře Ukrajiny, a to jak vojenské, tak ekonomické. Za důležité pokládá také vyřešení fungování evropského energetického trhu.

Také estonská premiérka Kaja Kallasová hovořila o tom, že je důležité na Rusko vytvořit politický tlak. Evropa je podle ní v nejnebezpečnější bezpečnostní situaci za poslední roky. Je podle ní třeba poslat Rusku silnou zprávu, že se mu agrese nemůže vyplatit.

Video  Sanna Marinová v Praze: Fiala vítal premiérku Finska. Z Ukrajiny přijel premiér Šmyhal  - ČTK
Video se připravuje ...

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video se připravuje ...
Kompletní online

e.lesanova ( 6. října 2022 19:23 )

Franto, vy máte dost... No, ale vzhledem k tomu, že jste jediný, který říká pětikolce "úspěšná vláda" jste i vtipálek

e.lesanova ( 6. října 2022 19:21 )

Vysmáté obličejíčky spokojených politiků, jimž vše pod rukama v celé EU jen kvete....žádná krize, žádní migranti, žádný problém....to potěší, ne??

frantacizek ( 6. října 2022 16:29 )

jsem první?? žádný příspěvek zdejší sovětské kliky?? aha, vy vlastně ještě boucháte u pásů.. další úspěšná akce zorganizována touhle naší úspěšnou vládou a jasný vzkaz do Kremlu.. Evropa je jednotná a vy jste loseři na tom Východě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa