Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se Ukrajincům u Chersonu vzdali: Poslušně jim odevzdali zbraně i techniku

Autor: rix - 
7. října 2022
13:42

Neuvěřitelné záběry z oblasti poblíž Chersonu. Ruská jednotka se i s vojenským strojem nezištně vzdala Ukrajincům. Z bojového vozu, na kterém měli bílé hadry, vojáci vylezli s rukama nad hlavami a lehli si na zem. Ukrajincům nezbylo, než je prošacovat a zmocnit se jejich techniky.

Namísto palby se měli ukrajinští vojáci čemu divit. Rusové bojové vozidlo BMP-2 ozdobili bílým hadrem, který měl znázorňovat kapitulaci jako s bílou vlajkou. Poté tři okupanti vylezli ven s rukama nad hlavou. 

Záběry kolují po sociálních sítích a slouží jako další důkaz toho, v jak špatném rozpoložení ruská armáda je. Ukrajinským vojákům nezbylo, než Rusy ušetřit. Alespoň je prošacovali a odzbrojili, načež se zmocnili jejich drahocenné techniky. 

Záznam se objevil poté, co ukrajinská vojenská rozvědka uvedla, že více než 2000 ruských vojáků zavolalo na horkou linku s tím, že se chtějí vzdát, a co pro to mají udělat.

Mluvčí vojenské rozvědky Andrij Jusov řekl, že během pár týdnů zavolalo na linku zvanou „Chci žít“ již 2000 lidí, aby kapitulovali. Byli mezi nimi ruští vojáci na Ukrajině, vojáci v Rusku, kteří čekali na povolání na frontu, pak tam také byli někteří, kteří ještě nedostali povolávací rozkaz, ale chtěli zkontrolovat postup, tvrdí Jusov. Stalo se tak poté, co Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci.

Ukrajinské jednotky mezitím zdárně postupují jak v Luhaňsku, tak Doněcku. Nejenže dobyli strategické město Lyman, ale myslí si i na velmi významný Cherson, k němuž se postupně blíží mílovými kroky. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video  Video ukrajinské Národní gardy ukazuje znovudobytí Lymana v Doněcké oblasti  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa