Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajina zřídila horkou linku, kde můžou Rusové kapitulovat: Volaly už tisíce vojáků

Autor: DVL - 
7. října 2022
05:00

Ukrajina zřídila ruským vojákům horkou linku s názvem „Chci žít“, Rusové se na ní mohou vzdát. Mluvčí vojenské rozvědky Andrij Jusov prohlásil, že na linku zavolaly již 2000 lidí, někteří z nich se ještě zdržují v Rusku a chystají se na frontu. Stalo se tak poté, co ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci, která se týkala 300 000 mužů. Informoval o tom deník Daily Mail.

Tisíce ruských vojáků již zavolaly na horkou linku zřízenou Ukrajinou, aby se vzdali. Mluvčí vojenské rozvědky Andrij Jusov řekl, že během pár týdnů zavolalo na linku zvanou „Chci žít“ již 2000 lidí, aby kapitulovali. Byli mezi nimi ruští vojáci na Ukrajině, vojáci v Rusku, kteří čekali na povolání na frontu, pak tam také byli někteří, kteří ještě nedostali povolávací rozkaz, ale chtěli zkontrolovat postup, tvrdí Jusov. Stalo se tak poté, co Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci.

Ruský prezident se snaží udržet území, které jeho armáda okupovala během více než 7 měsíců. Jeho vyčerpaní vojáci mají nicméně potíže s udržováním fronty. Na začátku září ukrajinské jednotky prolomily ruskou frontovou linii v severním Charkově a vyvolaly porážku, která jim umožnila znovu dobýt tisíce čtverečních mil území během několika dní.

Ruská armáda utrpěla další porážky. Za posledních 48 hodin Ukrajina dobyla zpět desítky měst a vesnic v severní Chersonské oblasti. Ruské jednotky se mezitím stahovaly, během několika hodin ustoupily o více než 10 mil. Jusov řekl, že hovory na horkou linku se od charkovské ofenzívy značně zvýšily a od té doby stále rostou.

V rozhovoru pro ukrajinskou Freedom TV Jusov uvedl: „Od té doby jsme začali dostávat hovory nejen od vojáků, kteří jsou již na území Ukrajiny, ale také od těch, kteří byli nově zmobilizováni a nacházejí se stále na území Ruska, případně nám volali jejich příbuzní, nebo dokonce lidé, kteří se domnívali, že by mohli být v dohledné době povoláni. Chtěli si objasnit informace.“

Podle sousedních zemí také asi 370 000 ruských civilistů uprchlo ze své domovské země, než aby čelili možnosti být povoláni. Většina zamířila do Kazachstánu, přičemž tamní ministerstvo vnitra uvedlo, že jich během pouhých dvou týdnů dorazilo asi 200 000. Dalších 93 000 odešlo do Gruzie, uvedl ruský zpravodajský portál Fontanka, zatímco EU uvedla, že 66 000 zamířilo na její území – přičemž většina z nich dorazila do Finska poté, co pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva uzavřely své hranice. Mongolsko, které na Dálném východě hraničí s Ruskem, uvedlo, že tam dorazilo 16 000 lidí.

Putin také prohlásil, že okupované oblasti Ukrajiny jsou nyní součástí Ruska od té doby, co uspořádal falešná referenda s lidmi, kteří byli požádáni, aby šli hlasovat, zatímco jim za zády stáli vojáci se zbraní v ruce. „Cherson, Doněck, Luhansk a Záporoží budou součástí Ruska už navždy,“ prohlásil Putin minulý týden ve velkém projevu, ve kterém také narážel na Západ. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov však od té doby nebyl schopen přesně říci, kde bude „nová“ ruská hranice nakreslena, a Rusko od Putinova projevu ztratilo území ve třech z těchto čtyř oblastí.

Video  Expert pro Blesk o Putinově jaderném arzenálu: Vlak je jen dezinformace. Co by předcházelo skutečnému útoku?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa