Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po potocích krve udělali v Praze krok k míru? S Erdoganem i Macronem se sešli znesváření lídři

Autor: ČTK, simao - 
6. října 2022
20:05

Na okraj pražského summitu Evropského politického společenství (EPC) se uskutečnilo vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo jiné s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý měsíc propukly přeshraniční boje a obě země jsou dlouhodobě znesvářené. Do jednání se zapojil i Emmanuel Macron. Přinesl supersummit krok k míru?

Podle turecké agentury Anadolu se státníci setkali po příjezdu na Pražský hrad ještě před začátkem zasedání EPC. „Prezident Erdogan se setkal s ázerbájdžánským prezidentem Alijevem a arménským premiérem Pašinjanem před zasedáním Evropského politického společenství v Praze,“ napsala agentura.

Ze zveřejněné fotografie a videa je rovněž patrné, že u diskuze byl například i maďarský premiér Viktor Orbán a s přítomnými se pozdravil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

V arménských médiích se později objevila také fotografie a informace, že Pašinjan a Alijev měli později ještě jedno jednání, tentokrát společně s Macronem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Politici seděli u kulatého stolu, za nimi byly vlajky tří zemí a EU a začátku schůzky byli přítomni rovněž novináři. O obsahu těchto rozhovorů média dosud neinformovala.

Šéf summitu Michel na twitteru tuto čtyřstrannou schůzku dopředu avizoval a napsal, že se pokusí „pokročit směrem k udržitelnému míru v regionu“.

„Za trvalý mír na Kavkaze,“ tweetovala kancelář francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Státníci se shodli na důležitosti normalizace arménsko-ázerbájdžánských vztahů, uvedl úřad ázerbájdžánského prezidenta v dnes vydaném prohlášení. Alijev podporuje bruselský formát jednání a další třístranná schůzka, tentokrát v Bruselu, je v plánu na listopad, dodal úřad.

Ostré střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem vypukly v září. Boje si na obou stranách vyžádaly několik stovek mrtvých a byly nejtvrdší od podzimu 2020. Baku a Jerevan se poté dohodly na příměří, to však bylo opakovaně porušováno.

Boje souvisejí s letitým sporem o Náhorní Karabach. Toto území je mezinárodně uznáváno jako část Ázerbájdžánu, ale do roku 2020 ho z velké části ovládali etničtí Arméni.

Video  Emmanuel Macron v Praze: Takhle ho vítal premiér Fiala na supersummitu.  - ČTK
Video se připravuje ...

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Jirik-ta ( 6. října 2022 22:03 )

military-pravda-ru

Jirik-ta ( 6. října 2022 22:02 )

laserový systém Peresvet, který je schopen zneschopnit satelitní zařízení na vzdálenost až 1500 kilometrů.
Bez satelitů jsou americké HIMARS obyčejné Kaťuše,“ shrnul expert.
použití tohoto nejnovějšího typu zbraně aliance „ztratila kontrolu nad polovinou ruských jaderných raket“.

Jirik-ta ( 6. října 2022 21:45 )

Katařan je rebel viz MIP 149

Citronel ( 6. října 2022 21:09 )

Katařana nepozvali a Turka, Ukrajince a ty dvě válčící země ano i když též nejsou v EU. Vždyť Turek též není zrovna svatý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa