Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan: Turci otevřeli uprchlíkům stavidla, Erdogan sem pouští Syřany. Situace je vážná

Autor: ČTK, simao - 
10. září 2022
11:52

O zvyšujících se počtech syrských utečenců přicházejících v posledních měsících do států Evropské unie z Turecka chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jednat s unijními protějšky. Je třeba vytvořit tlak na Turecko, míní. Radě ministrů v tomto půlroce předsedá. 

Letos do konce srpna bylo při tranzitní nelegální migraci odhaleno v Česku 5386 běženců, z toho 4716 Syřanů, přičemž 90 procent z nich přišlo z Turecka, uvedl ministr vnitra Rakušan tento týden při sněmovních interpelacích.

„Nejedná se v drtivé většině přesahující 90 % případů o Syřany přicházející sem do střední Evropy ze Sýrie, ale jedná se o Syřany přicházející k nám z Turecka, kde už nějakou dobu pobývali a kde Turecko ruší institut té v uvozovkách dočasné ochrany, kterou tam měli. V té době ekonomické krize, která dopadá i na Turecko, se Turecko snaží najít i nějaké cesty, aby řekněme ne úplně ten život těmto lidem na jejich území zjednodušilo. A ta dohoda, která tady na evropské úrovni byla historicky uzavřena, přestává pozbývat platnosti. To je věc, která je neřešitelná jinak než na celkové evropské úrovni. To znamená, že za prvé musí Komise jednat s Tureckem. To je první věc, která se musí zákonitě stát,“ upozornil Rakušan.

Podle něj do Česka míří denně řádově stovky uprchlíků, v případě Rakouska jsou to tisícovky. Situace je podle ministra řešitelná pouze na evropské úrovni.

Rakušan: Erdogan jim otvírá cestu do Evropy

„Erdogan sem v této chvíli před prezidentskými volbami pouští Syřany. Otvírá tak cestu do Evropy,“ varoval na sněmovním plénu Rakušan. „Jsou to lidé, kteří nepřicházejí ze země původu – tedy ze Sýrie –, ale z Turecka. Je to prokázané,“ upozornil.

Pro Právo Rakušan uvedl, že se migrační situace v Evropě skutečně zhoršila: „Zhoršila se migrační situace v Evropě. Je to primárně tím, že Turecko otevřelo stavidla. (...) Přicházejí z Turecka, kde už nějakou dobu pobývali. Česko-slovenská hranice je přirozená migrační cesta tímto směrem, protože Rakousko výrazně zpřísnilo dohled u svých hranic s Maďarskem.“ Právě proto má nyní dojít k lepší kontrole na hranicích Česka a Slovenska.

Lepší kontrola kamionů na hranicích se Slovenskem

Rakušan o dohodě, která jednotlivým zemím ukládá přebírat zpětně uprchlíky, a české pomoci na hlídání společné hranice jednal ve středu v Brně se svým slovenským protějškem Romanem Mikulcem.

S Mikulcem se Rakušan dohodl na posílení hlídek na česko-slovenských hranicích. „Budou zavedeny společné česko-slovenské hlídky, které na obou stranách hranice budou provádět zvýšené kontroly. Nejedná se o obnovení hraničních kontrol,“ uvedl ministr ve Sněmovně. Podle něj Slováci v minulých týdnech hlídali z českého pohledu na své straně území před společnou hranicí „vlažně“.

Slovenský ministr podle Rakušana také slíbil, že se tam bude policie víc věnovat kontrolám kamionů, které migranti k cestám využívají. Od jednotlivých zemí Rakušan očekává zodpovědnost, že se o běžence postarají na svém území.

Video  Jihomoravští policisté zadrželi za jediný den 74 nelegálních migrantů.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

V minulosti Turecko po dohodě s EU migranty po nějakou dobu dál nepouštělo. „Je potřeba, aby Evropská komise byla o mnoho aktivnější v uplatňování readmisních dohod (o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob) s třetími zeměmi. My už čelíme sekundární migraci, kdy se uprchlíci dostanou do Evropy. Musíme řešit problém intenzivněji tam, kde vzniká,“ varoval Rakušanův slovenský protějšek Mikulec.

„Se Slovenskem máme velmi dobré vztahy, pan ministr nám výrazně pomohl v hašení požáru v Českém Švýcarsku, ale musíme být důslední. Chápu, že Slovensko musí být zase důsledné proti Maďarsku a podobně. Jenom tak zastavíme dominový efekt a další putování,“ poznamenal nyní Rakušan a k tomu, jak slovenská strana na výtky reagovala, dodal: „Přislíbili především lepší dohled již na jejich straně hranice. My budeme mapovat, jestli jsou readmisní dohody plněny.“

Česko také kvůli posílení hlídek stáhne část svého kontingentu z Makedonie, kde policisté pomáhají s ochranou unijních hranic. Makedonskou stranu informoval Rakušan o záměru v úterý dopisem.

„Situaci máme pod kontrolou, ale je vážná. Česko zareagovalo velmi brzy a reagujeme na všech frontách, které máme. Posílili jsme kapacity Správy uprchlických zařízení, to jsou ta zařízení, kde se lidé ocitnou v podmínkách, které nejsou k dlouhodobému žití, ale předtím, než opustí ČR,“ ujišťuje Rakušan v Právu.

„Musíme také nastartovat reformu evropské azylové legislativy, ocitáme se totiž ve slepé uličce. Máme i Evropu zasaženou ukrajinskou uprchlickou krizí, což je úplně jiný typ krize, to jsou lidé, kteří sem přicházeli po mezinárodní dohodě za nějakým právním titulem,“ dodal.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. září 2022 22:18 )

Nazdar žebroto 👘🧣

Jirik-ta ( 10. září 2022 22:16 )

ty budou lhát až do hořkého konce

buban ( 10. září 2022 21:12 )

To Krejčířová: a kdo jako myslíte, že je dostane z kola ven? Vždyť tam ruka ruku myje, bohužel.

Jirik-ta ( 10. září 2022 20:14 )

Ty budou lhát až do úplného konce.

Jirik-ta ( 10. září 2022 20:09 )

Asi si by to chtělo nějaký ruble na plyn a vůbec energie. Tahle žebrota žádnej plyn z Ruska nevyjedná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa