Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Strach má každý, do chudoby nepadne nikdo,“ uklidňuje poslanec Tesařík. Jak pomůže EU?

Autor: vja - 
19. září 2022
05:00

Vláda po rapidním nárůstu cen energií konečně přistupuje k zastropování jejich cen. Domácnostem by opaření mělo ulevit, české firmy by se pak měly stát konkurenceschopnějšími. Mimo řešení energetické krize na statní úrovni však souběžně probíhá snaha o nalezení východiska v celoevropském rámci. Proč vláda nezastropovala ceny energií dříve? A jak řešení krize na dvou úrovních komplikuje celkový proces? Blesk zprávy k problematice nastavení cenových limitů vyzpovídaly místopředsedu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Antonína Tesaříka (KDU-ČSL).

Já osobně se domnívám, že zastropování cen v rámci národní úrovně je samozřejmě kompromisem mezi situací, která je dána snahou nezvyšovat dramaticky deficit státního rozpočtu. Ten tato vláda převzala ve velice špatném stavu a samozřejmě i snahou nezvyšovat daně,“ míní místopředseda Tesařík.

Video  Hádky o drahé energie a jednání EU: V Bruselu s námi vytřeli podlahu, míní Havlíček. Nevím, co v té sektě hulíte, kontroval Síkela  - CNN Prima News / Partie Terezy Tománkové
Video se připravuje ...

Jde podle něj o nejlepší možný krok s přihlédnutím k tomu, že vláda musí myslet i na skutečnost, že přijde penzijní reforma, kterou je potřeba řešit. Ta bude podle vládní rozpočtové rady do třicátých let jen těžko ufinancovatelná. Peníze bude podle něj potřeba nalít i do školství, zdravotnictví, dopravy a ve výsledku vlastně veškerých veřejných služeb. „Při řešení krize je potřeba počítat i s bezprostřední finanční realitou,“ dodal Tesařík.

Složité rozhodování na dvou úrovních

Při hledání řešení na národní úrovni není podle Tesaříka příliš výhodná skutečnost, že paralelně k němu běží také snahy o nalezení východiska na úrovni evropské. „Otevírá se tak ještě rámec, dokonce i v průběhu jednání vlády, třeba pro vzetí nadměrných zisků výrobců elektřiny z těch neplynových zdrojů,“ uvedl. Výsledkem těchto souběžných snah je podle něj v první řadě naprosté nedorozumění ohledně toho, co říká Evropská unie, a řešení problému na národní úrovni.

Zmíněný nesoulad podle něj tkví především v rozšířeném nepochopení toho, na koho daná opatření vlastně míří. Evropské řešení cílí především na výrobce elektřiny, kterým stanovuje cenovou hladinu za megawatthodinu (konkrétně 180 eur), při jejímž překročení se výnos považuje již za nadměrný. Cokoliv převyšující tento limit může vláda využít ke kompenzaci pro podnikatele, firmy či občany.

Zastropování cen elektřiny pro Českou republiku je přitom namířeno přímo na koncové uživatele, tedy konkrétní domácnosti. „Musíme jít prostě vedle sebe a využívat i ta řešení, které přinese například diskuse rady ministrů a další. V krátké době je to poměrně zásadní a závažný proces, který má, a počítám s tím, že bude mít, pozitivní dopad na firmy i domácnosti,“ sdělil Tesařík s tím, že při komunikaci na evropské úrovni se České republice daří i vzhledem k jejímu momentálnímu předsednictví v Radě EU.

Strach má každý, do chudoby nikdo nepadne

„Vláda reaguje na konkrétní situaci. Když se podíváte, k jak skokovému nárůstu cen v uplynulých třech měsících došlo, nastal evidentně čas pro zastropování. Řada odborníků se však shoduje na tom, že plošná opatření mají krátký účinek a jsou velmi drahá. Zase se tak dostáváme k otázce státního rozpočtu a deficitu,“ hájí Tesařík pozdější zavedení limitu cen energií. Málokdo si podle něj uvědomuje, jak je obsluha státního dluhu náročnou činností, přičemž jeho nárůst by mohl ve výsledku vést i k poklesu ratingu České republiky a mít přímý vliv na přístup k úvěrům potřebným například k budování infrastruktury. „Jsou to všechno spojité nádoby,“ vysvětluje opatrnější přístup vlády.

Strach má dnes asi každý. Každopádně strach je velice špatný rádce, jak se říká. Chtěl bych říct hlavně to, že v každém případě nikdo nepadne do chudoby. Vláda vytváří dostatečné podmínky pro to, aby domácnosti i firmy přečkaly následující zimní období bez větších negativních dopadů,“ míní Tesařík. Občanům doporučuje, aby nepropadali zbytečně panice a sháněli si aktivně informace, které jim mohou se zvládnutím energetické krize pomoci. „Byl bych rád a věřím, že projdeme bezpečně tímto složitým obdobím, po kterém nás pravděpodobně bude čekat další. Musíme je ale zvládnout,“ zakončil rozhovor Tesařík.

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:47 )

jezdí po celém světě, viděl toho víc než většina lidí. Tak může porovnávat, protože se dostává mezi obyčejné lidi ve výrobních provozech

e.lesanova ( 19. září 2022 21:04 )

Jaryn19...jaký kus RF ten váš kolega asi viděl z té obrovské země?? To je asi jako vyjádření někoho, kdo viděl Václavák a neviděl Chánov...

Jaryn19 ( 19. září 2022 17:40 )

Rusové nemají moderní technologie na těžbu ropy a plynu, ty nemá ani Čína. Bývalý kolega jezdil dozorovat stavby v potravinářském průmyslu v Rusku. Ten viděl to Rusko, kterým se Putin nechlubí

e.lesanova ( 19. září 2022 15:08 )

Tesařík "pobavil"..měli jsme skoro milion lidí v exekucích, nyní vesměs všechny mladé rodiny, které mají hypotéku a evidentně hrozí i propouštění po krachu mnoha firem, jsou za hranou svých možností, 2,5 milionu seniorů, samoživitelů už nemá rezervy žádné, potravinové banky, kde narostl počet nejchudších na 350tisíc, zejí prázdnotou, azylové domy a podobné organizace nemají na provoz. Všichni mají jít na dávky?? Co to vyřeší? Poslanci jsou stále na svých platech + náhrady, to má leckterá rodina na půl roku a více. EU, kde předsedá Leyenová v barvách Ukrajiny a předsedá slouha EU a USA Fiala, kteří by jen zbrojili a omezovali suverenitu jednotlivých států, kteří nejsou žádnými odborníky na problémy, které jsou, nás z toho srabu, kam EU díky jejich hurá sankcím dovedli, nevytáhnou

Jirik-ta ( 19. září 2022 14:53 )

no to by byla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa