Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 rad, jak získat příspěvek 5000 Kč na dítě. Aplikace má výpadky, Jurečka se omluvil

Aktualizováno -
15. srpna 2022
20:58
Autor: ČTK, jko, simao - 
15. srpna 2022
07:01

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého mohou oficiálně ode dneška začít žádat o příspěvek 5000 korun na dítě. Žádosti je možné podávat on-line přes aplikaci na webu ministerstva práce, nebo osobně v Czech Pointech na radnicích či v krajských úřadech. O dávku nemusí žádat domácnosti s přídavky na děti, dostávají ji automaticky. Podávání žádostívšak provázejí potíže. Aplikace má výpadky, přihlášení přes e-identitu může trvat déle, uvedlo MPSV. Fronty se tvořily i v některých Czech Pointech, kde lidé mohou o dávku žádat osobně. Velký zájem očekává vedení ministerstva i v dalších dnech. K pondělnímu odpoledni přijaly úřady zhruba 70 tisíc žádostí na příspěvek pro 100 tisíc dětí.

5 rad, jak získat 5000 korun

  • Kde a jak žádat? Jsou dvě možnosti – buď osobně, na vybraných místech Czech Point (na krajských, městských a obecních úřadech a od 1. 10. i na poštách), nebo prostřednictvím on-line formuláře.
  • Jak se přihlásit do on-line formuláře? Samotný formulář je na stránkách ministerstva práce www.mpsv.cz, aby se do něj ale žadatel mohl přihlásit, potřebuje k tomu ještě jednu věc. A to buď tzv. mobilní klíč eGovernmentu (ten si lze zařídit na každém CzechPointu), nebo datovou schránku, případně se může přihlásit přes bankovní identitu – tedy svůj přístup do internetového bankovnictví.
  • Co všechno formulář obsahuje? První stránka formuláře obsahuje obecné podmínky, za jakých okolností žadatel na jednorázovou dávku dosáhne. V samotném dokumentu pak dotyčný vyplňuje osobní údaje, kontakt, způsob platby, osobní údaje dětí i manžela/manželky, partnera/partnerky či přítele/přítelkyně.
  • Musí se něco dokládat? Ne, na konci formuláře se pouze odkliknou políčka s čestným prohlášením o výši příjmů domácnosti (stát si je ověří) a také, že vyplněné údaje jsou správné. Pokud bude vše v pořádku, peníze by měly přijít do 30 dnů po podání žádosti.
  • Kdy se žádat nemusí? Pokud rodič pobírá přídavek na dítě, o jednorázovou dávku žádat nemusí. Ta mu bude vyplacena automaticky.

„K dnešnímu odpoledni jsme přijali žádosti o příspěvek pro víc než 100.000 dětí, žádostí bylo víc než 70.000. Naprosto převažují on-line žádosti. Žádostí přes Czech Pointy bylo do 10.000,“ uvedla mluvčí MPSV Eva Davidová.

Výpadky na startu

„Systém jsme spustili během víkendu. K dnešní 09:00 máme víc jak 45.000 odbavených, přijatých žádostí zhruba na víc jak 75.000 dětí a zhruba 1700 žádostí, které jsme přijali přes síť Czech Pointů,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dnes přišel ostrý start. Podle Jurečky se v posledních dvou hodinách přijímání žádostí zpomaluje, když se ověřuje elektronická identita. Na ověření se čeká pár minut.

„Problém je v komunikaci mezi servery... Systém běží, žádosti přijímáme,“ uvedl šéf resortu. Za potíže se omluvil. Větší nápor žadatelů očekává dnes přes den, po jeho opadnutí by měl systém fungovat bez průtahů.

Do 11:00 pak ministerstvo evidovalo přes 55.000 žádostí. Jen mezi 10:00 a 11:00 přijalo dalších 1600 žádostí z Czech Pointů. Předtím ministerstvo na twitteru uvedlo, že přihlášení přes elektronickou identitu může trvat déle. „Víme i o výpadcích. Problém nevznikl na naší straně, ale intenzivně jej řešíme,“ napsalo ministerstvo.

Ministerstvo na twitteru uvedlo, že přihlášení přes elektronickou identitu může trvat déle. „Víme i o výpadcích. Problém nevznikl na naší straně, ale intenzivně jej řešíme,“ napsalo ministerstvo. Žadatelům radí zkusit se přihlásit později.

 

Rodiče musí s dítětem žít

Jednorázovou podporou chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Podle zákona je příspěvek pro rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého.

Poskytne se na potomka, kterému 1. srpna nebylo ještě 18 let. Stát peníze vyplatí i na děti, které se do konce roku teprve narodí. Nárok na 5000 korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku.

Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se započítává výdělek ze zaměstnání a podnikání, výživné, výsluhy, náhrady mzdy či platu, odměny, pojistné plnění, dávky, důchody, nájmy či ostatní příjmy, které se v Česku daní. Zohledňovat se nebudou případné výhry.

On-line formulář je možné vyplnit jen s elektronickou identitou, tedy třeba s tou bankovní. Řada údajů je v žádosti už vypsaná. Lidé pak musí zadat případně adresu skutečného pobytu.

Vyberou způsob doručení peněz a komunikace s úřadem. Doplní jména a rodná čísla dětí a údaje o partnerovi, nebo zaškrtnou, že jsou samoživitelé. Na závěr potvrdí čestná prohlášení o příjmu a členech domácnosti.

V Czech Pointu by k podání žádosti měl stačit občanský průkaz a rodná čísla dětí. Pěstouni či jiní pečující by měli dodat doklady, které potvrzují vztah k dítěti. Je to třeba rozhodnutí o svěření do péče. Kopie je možné nahrát i do on-line žádosti. Při střídavé péči by měl žádat jeden z rodičů.

Jurečka: Příspěvek můžeme dávat znovu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nevyloučil, že by se mohlo k vyplácení příspěvku přistoupit ještě jednou. „Vyloučeno to není (zopakování jednorázového příspěvku). V tento okamžik s tím nepočítáme. Pokud by to situace vyžadovala, můžeme to udělat,“ řekl v České televizi. 

Novela o letošním státním rozpočtu, kterou kabinet schválil a kterou projedná Sněmovna, zahrnuje výdaje na nynější vyplacení příspěvku. Podle podkladů je na něj v sumě na dávky státní sociální podpory do konce roku navíc osm miliard korun. Podle dřívějších odhadů by dávka měla vyjít asi na 7,8 miliardy korun. Na její zopakování ministerstvo práce ve své pokladně ale pro letošek prostředky nemá. Podle Jurečky případné opětovné vyplacení „není vázáno“ na rozpočtovou novelu a v rozpočtu je rezerva. „Z ní může vláda mimořádné výdaje vykrývat,“ dodal ministr.

Ministerstvo práce v zákoně o pětitisícovém příspěvku původně navrhovalo, aby bylo možné vyplacení dávky zopakovat. Vláda by jen stanovila podmínky ve svém nařízení, nemusel by se přijímat nový zákon a nemusel by rozhodovat Parlament. S tím nesouhlasilo ministerstvo spravedlnosti. Podle něj by takové zmocnění pro kabinet do budoucna v normě pro jednorázové letošní vyplacení podpory bylo protiústavní. Opatření pak z připravované předlohy vypadlo.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Dostat by ji mohlo asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240 000 pobírá dětské přídavky. Výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun.

Někteří experti na sociální problematiku příspěvek kritizují. Podle nich je příliš plošný. Poukazují také na to, že jednorázová podpora rodinám v potížích příliš nepomůže. Doporučovali navýšení dětských přídavků a příspěvků na bydlení. Někteří kritici mluví také o uplácení voličů před podzimními volbami.

Video  Příspěvek 5000 korun na dítě  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 16. srpna 2022 19:16 )

To jako vypsali státní zakázku za nějaký peníz a vyhráli to tito čutálisti? Nebo se to dalo nějakým kámošům, aby si polepšili a teď na tom budou průběžně pracovat za další "drobáky"? Když haprovalo IT přihlášení na očkování, tak měla opět tehdejší opozice spoustu poznámek, nadávek a hlavně rad...teď si v tom máchají huby také, ale to samozřejmě nic není, to je jiné a hlavně "normální"....!

srpmistr ( 16. srpna 2022 11:54 )

👍👍👍👍👍

srpmistr ( 16. srpna 2022 11:53 )

No hlavně že tady máme přehršel IT expertů se statisícovými platy. Co projekt nebo aplikace, to nefunkční paskvil.

Vítejte v Čechystánu.

Staroduchodce ( 16. srpna 2022 11:35 )

Mají to pěkně vymyšlené. Většina z 5ti byli zvyklí na plat od státu, který chodil automaticky, a většina zvyklá na rozdávání veřejných peněz, zvlášť Stan a přilepení z různých místních hnutí. Nyní nutí potřebné do řady s prosíkem (cvičení v poslušnosti...) a doufají, že i ti co mají nárok, se z různých důvodů do té řady prosebníků nepostaví.

Jirik-ta ( 16. srpna 2022 03:24 )

jen tak dál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa