Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Drahé energie: Vyřizování příspěvků na bydlení drhne? Jurečkův rezort zjednodušení nechystá

Autor: ČTK - 
11. února 2022
13:31

Ministerstvo práce teď nepočítá se zjednodušením vyřizování příspěvků na bydlení, které mají lidem pomoci zvládnout zdražování energií. Administrativu považuje za nezbytnou k dosažení adresnosti podpory, uvedla mluvčí rezortu Eva Davidová. Podle expertů na sociální problematiku dávku pobírá jen část domácností, které by na ni měly nárok. Jako jeden z důvodů vidí odborníci složitost vyřizování. Kvůli prudkému růstu cen energií vláda prosadila novelu, která příspěvek pro letošek zvyšuje a rozšiřuje okruh jeho příjemců. Ministerstvo uvedlo, že by tak o peníze od státu mohlo žádat 100 000 až 200 000 lidí. Od začátku roku do 4. února úřady práce přijaly 17 000 žádostí.

Formuláře k vyřízení příspěvku na bydlení najdou žadatelé na webu úřadu práce či na webu www.energetickyprispevek.cz. K žádosti musí doložit náklady na bydlení a čtvrtletní příjem všech členů domácnosti.

Úředníci pak požadují případně i prohlášení osob bez příjmu, potvrzení o nezaměstnanosti, o zdravotním stavu dítěte, o studiu či doklad o výživném. Tiskopisy se dají vyplnit on-line. Podle expertů sice žadatelé na úřad práce nemusí, k žádosti ale musí přiložit jiná naskenovaná či ofocená potvrzení.

„Momentálně nepočítáme s úpravou příspěvku na bydlení ani mimořádné okamžité pomoci. I když se vlivem novely zákona rozšířil okruh lidí, kteří mají nárok na pomoc s vysokými cenami za energie, je vždy nutné prověřit každého žadatele. Protože nejde o plošnou podporu, ale o takzvanou testovanou dávku, vždy je třeba dokládat například údaje o příjmech domácnosti nebo nákladech na bydlení,“ uvedla mluvčí Eva Davidová.

Dodala, že administrativa je tedy nezbytná, aby úřady poskytovaly podporu pouze lidem, kteří mají s vysokými platbami za energie vážný problém.

Na příspěvek na bydlení mají nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, podnájemníci i lidé ve zkolaudovaných objektech k rekreaci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýš do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu. Podle údajů ministerstva úřady práce vyplatily loni v prosinci 153 700 příspěvků na bydlení. O rok dřív jich poskytly 160 400. Celkem se minulý rok na tuto dávku vydalo 6,6 miliardy korun. Bylo to o 335 milionů korun méně než v prvním covidovém roce 2020.

Iniciativa Za bydlení ve své zprávě o bytové nouzi v Česku za rok 2021 uvedla, že dávku mělo asi 40 000 seniorských domácností a 70 000 rodin s dětmi do 18 let, podmínky pro přidělení by splňovalo ale ještě dalších asi 380 000 seniorů a 150 000 rodin s dětmi.

Podle iniciativy lidé nevědí, zda mají na podporu nárok a „jestli by všechno papírování a vyřizování za těch pár stovek měsíčně stálo“. Poukazují na to, že rodina může přitom získat i několik tisíc korun. Podle analýzy agentury PAQ Research a think tanku IDEA by příspěvek mohl teoreticky pomoci dalšímu půl milionu lidí, kteří na něj nárok mají, ale dosud o něj nežádali. Průzkum ukázal, že důvodem bylo mimo jiné to, že lidé nevěděli jak žádat, obávali se nesplnění podmínek či nechtěli chodit po úřadech. Experti doporučili „zpřístupnění jednodušší on-line žádosti“.

Příspěvek se pro letošek kvůli zdražování energií zvýšil. Novelu prosadila před nedávnem vláda, před koncem ledna zákon podepsal prezident. „Počet žádostí se zdvojnásobil v týdnu, kdy novelu schválil Senát a podepsal ji prezident,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Podle něj se úřad práce na vyřizování připravil a s větší administrativou s vyhodnocováním nároku na dávku vypomůžou případně kolegové z jiné agendy či poboček.

Jak vysoký příspěvek na bydlení by lidé mohli případně dostat, si mohou spočítat na kalkulačce. Úřad práce připravil i videa s návody. K dispozici je speciální linka 950 180 070. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) informaci o dávce dostali teď všichni příjemci SIPO. Šéf rezortu už dřív řekl, že všechny lidi s penzí bude informovat Česká správa sociálního zabezpečení, a to v dopise o mimořádné valorizaci důchodů.

Video  Tisková konference po jednání vlády (9.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdenek ( 11. února 2022 23:28 )

Ing. Marian Jurečka Vystudoval Střední zemědělskou školu v Přerově a následně obor rostlinolékařství (se specializací na ochranu rostlin) na Mendelově univerzitě v Brně. Od roku 2002 se živí jako soukromý zemědělec na rodinném statku v Rokytnici na Přerovsku. Mezi lety 2005 a 2010 navíc působil jako vedoucí distribučního střediska agrochemie ve společnosti Lukrom, s.r.o ---- 12. a 15. ministr zemědělství ČR
Ve funkci:
29. ledna 2014 – 13. prosince 2017
Předseda vlády Bohuslav Sobotka
Předchůdce Miroslav Toman
Nástupce Jiří Milek
Ve funkci:
17. prosince 2021 – 3. ledna 2022
Předseda vlády Petr Fiala
Předchůdce Miroslav Toman
Nástupce Zdeněk Nekula ...... dobre TOMU mozna rozumi ...

ALE - 14. ministr práce a sociálních věcí ČR
Úřadující
Ve funkci od:
17. prosince 2021 ¨- tomu rozhodne nemuze rozumet

Zdenek ( 11. února 2022 23:22 )

V cenách energií se odráží vývoj na trhu energií i veškeré chyby v řízení energetiky. V dobách energetické krize se dopad chyb násobí. Politici i česká média často uvádějí, že energetická krize postihla ČR stejně jako jiné státy. Analýzy však ukazují pravý opak a také to, že si za to můžeme sami. Faktem je, že ČR má o 50 % vyšší ceny elektřiny a plynu než SR, Polsko i Maďarsko. V ČR se zvýšily ceny energií o 300 %, v ostatních státech o 30 %. Důvodů, proč je v ČR nejvyšší nárůst cen energií, je více. Mj. i proto, že dodavatel plynu Innogy prodává plyn odběratelům v ČR dvakrát dráž než v SR, odběratel v ČR zaplatí při ročním odběru plynu 1 500 m3 o deset tisíc korun více. Proč je v ČR dvakrát vyšší cena, co na to státní úřady, proč to neví ERÚ a neupozornil na to? Proč je ruský plyn pro Čechy nejdražší?

Plyn se stal klíčovou energií pro střední Evropu pro období minimálně do roku 2040. Na rozdíl od Německa, Itálie, Rakouska, Francie, států V4 a řady dalších nemá ČR uzavřenou dlouhodobou smlouvu na nákup levného ruského plynu. Odběratelé plynu v ČR proto zaplatí o cca 80 mld. Kč za rok více.

Zdenek ( 11. února 2022 23:21 )

Proč je česká elektřina pro Čechy tak drahá?

V elektřině je pak situace neméně tristní. ČEZ vyváží až 20 TWh elektřiny do zahraničí, elektřina se pak dováží z burz za výrazně vyšší ceny. Toto není volný trh. Spekulace ovládla evropské energetické burzy spíše než tržní principy, a to prostřednictvím emisních povolenek a nelogickým svázáním cen plynu cenami elektřiny. Odběratelé v ČR tak zaplatí o cca 30 mld. Kč za rok navíc. Nyní, kdy navíc po uzavření dalších zdrojů v Německu nemusí být elektřina na burzách k dispozici a její cena se dále výrazně zvýší. Je nutné informovat veřejnost, že výstavba Dukovan ceny elektřiny v ČR nijak nesníží. Celkem tedy odběratelé ČR zaplatí přes 100 mld. Kč za rok za plyn a elektřinu více než v ostatních státech. ČR bude také podporovat zavření ukrajinského tranzitního systému a jeho převod na dopravu zeleného vodíku? I když kancléřka Merkelová slíbila, že i po zprovoznění Nord Stream 2 bude zachována kapacita tranzitního systému ve výši více než 30 mld. m3 za rok.

Zdenek ( 11. února 2022 23:20 )

Proč jenom ČR nepřijala s výjimkou sociálních žádná jiná opatření na ochranu odběratelů?

ČR nyní prodělává nejvíce ze všech států EU díky energetické politice státu. Na rozdíl např. od Francie ČR nechá ČEZ vyvážet elektřinu ze svých levných zdrojů do Německa, a odběratelé v ČR budou platit i nadále deformované burzovní ceny. Zde je potřeba upozornit, že Francie snížila ceny elektřiny pro odběratele o 25 %, protože se zvýšily ceny od dodavatele o 30 %. V ČR se zvýšily o 300 %, a stát ve prospěch odběratelů nereaguje. Průmysloví odběratelé již reagují ukončením výroby, řada z nich hlásí, že tak vysoké ceny energií, jako jsou v ČR, udrží již jen několik měsíců, nebo přesunou výrobu do zahraničí. Činnost skončí i velká část poskytovatelů služeb. Tyto subjekty již jen čekají nejdéle do léta, zda stát urychleně přijme účinná opatření, stát ale žádná nepřipravuje.

Zdenek ( 11. února 2022 23:19 )

klasika A P A R A T N I C K A - totalne katastroficke mysleni cloveka - ktery vidi jen a jen reseni pres PREROZDELOVANI PENEZ - spodina-dolnich 10 milionu obcanu v Cesku se musi PLAZIT a Z E B R A T penize - podporu pres UREDNIKA ... a UREDNIK se o to vic citi jako BUH !!!!


reseni je jednoduche - ale proc to delat jednoduse, kdyz to jde delat slozite !!!!!

Řešení energetické krize v ČR může být relativně rychlé a levné
Při všech výše uvedených dramatických dopadech na ČR je možné řešení energetické krize pro ČR rychlé a relativně levnější, než by se zdálo, v energetice lze totiž ušetřit 100 až 200 mld. Kč za rok. Základními nástroji jsou výrazné omezení vývozu elektřiny státem vlastněné společnosti ČEZ a uzavření dlouhodobého kontraktu na dovoz plynu s Gazpromem bez prostředníka.

Využít lze např. státní společnost ČPP Transgas a pak levně přeprodávat tento plyn obchodníkům a teplárnám. Je zcela zásadní stabilizovat ceny energií včetně toho, že stát musí koupit podzemní zásobníky plynu od společnosti RWE, a tím zamezit spekulacím obchodníků.
Skupina odborníků sdružená pod názvem Energie není luxusní zboží nabízí pomoc a vyřešení uvedených problémů. Stejně tak jsme schopni nezávisle posoudit kontrakty ČEZ na vývoz elektřiny, ČR nemá žádnou legislativní povinnost dodávat elektřinu na burzy, je to jen osobní odpovědnost ČEZ a státu jako vlastníka. Je také nutné založit nezávislou burzu pro obchod s elektřinou a plynem pro státy V4 a omezit deformaci cen energií i jejich dramatického kolísání. Ostatní státy V4 již výše uvedená opatření v principu přijaly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa