Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Předseda Nejvyššího soudu se sešel s Mynářem. Řešili spolu kauzu Zemanova muže?

Autor: Mii, ČTK - 
11. srpna 2022
09:36

Šéf Nejvyššího soudu Petr Angyalossy se v posledních týdnech opakovaně bez přítomnosti prezidenta Miloše Zemana setkal s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Informaci přinesl Deník N. Právě Nejvyšší soud se bude v blízké době zabývat případem, ve kterém figuruje omilostněný šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Angyalossy nicméně odmítá, že by o tom spolu s Mynářem hovořil.

Předseda pro server potvrdil, že seMynářem v průběhu posledních dvou let sešel několikrát, mělo jít o 5 až 10 schůzek. Dva roky jsou doba, kdy Angyalossy pozici předsedy Nejvyššího soudu zastává. Naposledy se dvojice sešla před několika týdny, předseda říká, že byl náhodou v té době v Praze.

„Řešili jsme účast pana prezidenta na kolokviu, které bude v Brně v polovině října. Řešili jsme, že pan prezident přijede. Ale časově to přesně nezařadím, je to nějaký pátek,“ cituje Deník N Angyalossyho. Zmiňovanou akcí má být schůzka šéfů evropských nejvyšších soudů v rámci českého předsednictví EU.

Co spolu podle slov šéfa Nejvyššího soudu neřešili, je kauza v Lánech. Načasování ale stejně vyvolává otázky. Tento soud se totiž záležitostí bude zabývat, jde o případ dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

V něm byl ke třem letům vězení pravomocně odsouzen šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který následně dostal od Zemana milost. V rámci kauzy byl udělen trest i firmě Energie - stavební a báňská (ESB), která musí zaplatit 5,4 milionu korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Její manažer Libor Tkadlec vinu popírá a Nejvyššímu soudu podal společně s ESB dovolání, jak uvedla v červenci Česká televize.

Balák s Tkadlecem ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

Video  Kancléř Vratislav Mynář přišel vypovídat k okolnostem hospitalizace prezidenta  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pollo ( 12. srpna 2022 07:13 )

Co to zase meleš? Nejvyšší soud nebude řešit omilostněného Baláka, ale jiné dva ODSOUZENÉ ze stejné kauzy.🙈

Pollo ( 12. srpna 2022 07:08 )

Proboha, grafomane, zřiď si blogstránku a nezapleveluj diskuze v bulváru.

hafblaf ( 11. srpna 2022 21:13 )

Kují pikle, spekulují, intrikují, ostatní ať na ně poctivě pracují.

Babisova_drahota ( 11. srpna 2022 20:10 )

Hnis teče z Hradu.

Jirik-ta ( 11. srpna 2022 14:26 )

je čas odejít a nikdy se už nevracet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa