Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kauza se Zemanovým omilostněným mužem Balákem: Případ lánské zakázky posoudí Nejvyšší soud

Autor: ČTK - 
21. července 2022
13:28

Kauzou dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava se bude zabývat Nejvyšší soud. V případu, ve kterém byl ke třem letům vězení pravomocně odsouzen šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, podali dovolání společnost Energie - stavební a báňská (ESB) a její manažer Libor Tkadlec, uvedla dnes Česká televize.

Miloš Balák dostal milost od prezidenta Miloše Zemana. Tkadlec, kterého Balák při tendru zvýhodnil, byl odsouzen k podmíněnému dvouapůlletému a peněžitému trestu. Firma ESB musí zaplatit 5,4 milionu korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Všichni vinu u soudu odmítli.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák, který je podřízeným kancléře Vratislava Mynáře, byl v březnu odsouzen Krajským soudem v Praze k tříletému trestu, zaplatit také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím následující týden vše prominul. Prezident za to sklidil kritiku od zástupců justice i politiků.

Balák s Tkadlecem ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. Balák podle soudu mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční.

Balák u kladenského soudu čelí také obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře.

Video  Zeman v Lánské oboře otevřel novou lávku. Šéf lesní správy upozornil na známé prase  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

horaIysa ( 22. července 2022 14:39 )

Mýlíš se chlapče. Král lánské obory je už dávno Mynář.

horaIysa ( 22. července 2022 11:13 )

Jenže ten článek není dehonestující o Zemanovi, je o Balákovi, tak proč meleš o prezidentovi. Ten tomu gaunerovi jen udělil milost.

horaIysa ( 22. července 2022 11:08 )

Pro tebe postrádá diskuze smysl v okamžiku, kdy ti dojdou argumenty. Já se za Havla nestavím, jen jsem se tě ptal, kde bereš podklady pro svá tvrzení. Když kritizuju Zemana, obvykle napíšu proč. A u něj to není tak složité, protože on se diskredituje sám a někdy v přímém přenosu.

blue_Moon ( 21. července 2022 23:25 )

Balák pochybil a byl odsouzen justicí, Zeman mu dal milost a tím zpochybnil verdikt justice. Pak zcela nechápu k čemu je výrok soudu.
Připadá mi to jak u blbech na káře a kolik těch nejvyšších soudů ještě bude.Sám pan prezident se vyjádřil, že Balák staral dobře o "jeho" oboru, chabý argument pro šutrování peněz ze státní kasy.

blue_Moon ( 21. července 2022 23:02 )

Nehodlám dále diskutovat o Havlovi bubane, Havel je dávno v urně, ale byl první co chtěl dát lidem šanci po dobách mlčení, je mi fuk na co ty jsi skočila, ale v mém cítění to byla volnost projevu. Dopadlo to výborně, zažitá letitá politika má své vycvičené následníky .To co bylo před Havlem no blábol všech blábolů "Všichni jsme si rovni" pouze ukázal co se dělo před Havlem. Nic se nezměnilo, akorát boj politiků o svá dočasná koryta a proto nechodím k volbám, nemám výběr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa