Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česká vláda jednala v Praze s Poláky: Ukrajina musí zvítězit, válka se nesmí přelít do našich zemí!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. června 2022
15:29
Autor: ČTK, simao - 
3. června 2022
07:12

Česká a polská vláda se dnes dopoledne sešly v Praze k sedmému společnému zasedání. Hlavními tématy rozhovorů zástupců vlád Petra Fialy (ODS) a Mateusze Morawieckého byly ruská agrese na Ukrajině a také energetická bezpečnost. Válka se nesmí přelít do našich zemí, Ukrajina musí zvítězit, poznamenal Morawiecki na společné tiskovce s Fialou.

„My máme s panem premiérem Mateuszem se setkávat poměrně často a tohle byla speciální věc, protože se mohlo uskutečnit společné jednání našich vlád,“ uvedl Petr Fiala (ODS) na tiskovce. „V důsledku covidu a některých dalších okolností zde byla poměrně velká přestávka,“ poznamenal.

„My se setkáváme ve velmi složité situaci pro celou Evropu, kdy čelíme důsledkům ruské invaze na Ukrajinu. Jsou to obrovské výzvy pro obě naše země, ale je to také situace, ve které se právě ukazuje, že Polsko a ČR mají na řadu zemí stejný názor, že vycházíme ze stejných hodnot, že se na ruskou agresi díváme stejnýma očima a že jsme schopni společným hlasem dosáhnout i velmi silných výsledků např. při tom, když se snažíme o společné stanovisko evropských zemí třeba na půdě EU,“ pokračoval Fiala.

Se zástupci polské vlády mluvili o tom, jak ještě silněji podpořit Ukrajinu, co se dá udělat společně pro povzbuzení dalších zemí k maximální pomoci Ukrajině, uvedl Fiala. „Řešením, které se nebojíme pojmenovat, to, že Ukrajina v tom svém zápase o svobodu a nezávislost zvítězí a že pro to budeme dělat všechno, co můžeme,“ vzkázal Fiala.

Morawiecki: Nebezpečná hypnotizace Putinem

Morawiecki jednání v Praze označil za velice významné a dobré, během kterého se představitelé vlád dohodli na konkrétních krocích, ale „také jsme se podělili o své strategické připomínky, reflexe toho, co se děje na východ od nás“.

„Polsko a ČR nejenom sdílí stejné hodnoty, ale také máme stejný pohled na strategické výzvy, myslím zde zejména otázku Ukrajiny a barbarského útoku na ní, ale také všechno, co je s tím spojené. Hovořili jsme např. o inflaci a působení proti ní. V ČR je inflace ještě o trošičku vyšší, než v Polsku. Všechny ty útoky, které inflaci připisují působení našich vlád a vyplývající z interních důvodů, jsou motivovány politicky a jsou chybné ve své podstatě,“ poznamenal Morawiecki.

Připomněl dodávky obranné techniky a zbraní, které „mají umožnit ubránit suverenitu Ukrajiny proto, aby se válka nepřelila do našich zemí“. „Ukrajina musí v této válce zvítězit,“ uvedl Morawiecki.

„Pomáháme ukázat západní Evropě, jak byla nebezpečná ta hypnotizace Putinem, fascinace Ruskem. Tvářili se: my jsme Rusko, normální stát, nebojte s, kupujte náš plyn a další produkty. ČR a Polsko usilují o to, aby ukázaly, jak tato politika byla chybná. Mohu s určitým uspokojením říci, že dnes většina západoevropských zemí náš náhled na situaci sdílí,“ doplnil polský premiér.

Obnova plynovodu Stork II?

Česko přitom bude s Polskem dál intenzivně jednat o energetické infrastruktuře, především o obnově projektu plynovodu Stork II nebo o využití kapacit polských LNG terminálů pro Česko, uvedl Fiala na tiskové konferenci s Morawieckým. Česko podle Fialy v posledních letech nedělalo dost pro zajištění své energetické bezpečnosti a je výrazně závislé na ruských surovinách. Polsko může České republice pomoci se této závislosti zbavit, míní Fiala.

„Budou pokračovat intenzivní jednání o infrastruktuře v oblasti energetiky, především o plynovém propojení mezi Polskem a Českou republikou, tedy obnova projektu Stork II, který byl před lety z české strany zastaven, ale také diskuse o možnosti využít budované a rozšiřované kapacity v LNG terminálech na polské straně pro Českou republiku,“ poznamenal český premiér.

Současná vláda Spolu a Pirátů se STAN i dřívější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizují bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO), že nezajistil výstavbě česko-polského plynovodu Stork II dostatečnou politickou podporu. Babiš či bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) kritiku odmítají, podle nich ztratili zájem Poláci.

„Polsko se vynasnaží pomoci České republice v takových projektech, jako je Stork II, které jsou pro Českou republiku důležité, aby nebyla závislá na Rusku, na těch, kdo začali válku,“ řekl Morawiecki. Česko by se také chtělo podílet na polských terminálech umožňujících dovoz zkapalněného zemního plynu. Po dubnovém jednání ve Varšavě premiéři oznámili, že vznikne pracovní skupina, která by měla na starosti další postup pro případ ruského rozhodnutí zastavit ropu do rafinerií v Česku, které vlastní polská firma PKN Orlen.

Přivítání před Kramářovou vilou

Delegace polského premiéra dorazila do Kramářovy vily kolem 09:30. Domácí vládu při ceremoniálu vedle Fialy zastoupili ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS), průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), obrany Jana Černochová (ODS) či dopravy Martin Kupka (ODS).

Premiéři a jejich delegace zasedli k jednání krátce po přivítání v Kramářově vile. Další ministři budou jednat v Lichtenštejnském paláci, kde se také po 11:15 uskuteční společný pracovní oběd. Na 12:30 je plánována tisková konference, jejíž součástí by mohl být i podpis memorand ministerstev obrany a dopravy.

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

12:12
Dnes
!

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka, a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

Zobrazit celý online

Fialova vláda se v prvním půlroku od svého jmenování vztahům s Polskem intenzivně věnuje. Podle českého premiéra se podařilo „odvalit těžký balvan“ v česko-polských vztazích únorovým podpisem mezistátní dohody o podmínkách pokračování těžby v dole Turów poblíž českých hranic.

Spolu s Morawieckým se Fiala v polovině března vypravil do obléhaného Kyjeva. Koncem dubna Prahu navštívil polský prezident Andrzej Duda, začátkem května byl ve Varšavě ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Obranná spolupráce Česka a Polska

Mezivládní dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany dnes podepsali ministryně obrany Černochová a její polský protějšek Mariusz Blaszczak. Dokument již v prosinci 2020 schválila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Oficiální podpis dokumentu se uskutečnil při příležitosti společného zasedání české a polské vlády. ČTK to dnes sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Účelem dohody je podle Zechmeisterové vytvořit nový rámec pro vzájemnou spolupráci v oblasti obrany mezi oběma zeměmi. Dokument nahradí předchozí ujednání z roku 1996. Předchozí smlouva byla uzavřena pouze na úrovni ministerstev, nový dokument je vládní dohodou.

„Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů. Ukazuje to i krize kolem Ukrajiny, kdy bychom se při dodávkách vojenského materiálu bez hladké spolupráce neobešli,“ uvedla Černochová. Dohoda podle ní umožní vztahy dále prohlubovat.

Zechmeisterová doplnila, že nová dohoda podrobně vymezuje oblasti a formy spolupráce či způsob komunikace. Dokument rovněž specifikuje, že ke spolupráci bude možné v nezbytném rozsahu vzájemně využívat vojenská zařízení a infrastrukturu. „Pokud jde o právní postavení ozbrojených sil, ochranu utajovaných informací a ochranu osobních údajů během spolupráce, dohoda řeší tyto záležitosti odkazem na platné mezinárodní smlouvy a vnitrostátní právo obou smluvních stran,“ uvedla mluvčí.

Fiala předtím jednal v Polsku

Setkání obou kabinetů pak navazuje na návštěvu českého premiéra v Polsku, při které v závěru dubna Fiala obnovení tradice každoročních mezivládních konzultací avizoval. Poslední, šesté jednání se konalo ještě před epidemií covidu-19 v srpnu 2019, kdy do Varšavy vyrazilo devět členů menšinové vlády ANO a ČSSD pod vedením Andreje Babiše (ANO).

Společné vládní konzultace pořádá Česká republika také se Slovenskem a Izraelem. Polští ministři ve středu absolvovali podobné jednání v Kyjevě, kde se ve společném formátu setkaly poprvé polská a ukrajinská vláda. Zasedání se zúčastnil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který udělil státní vyznamenání Morawieckému a místopředsedovi polské vlády Jaroslawu Kaczyńskému.

Video  Polský prezident: Oceňuji, že Zeman odsoudil ruskou agresi.  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 7. června 2022 20:48 )

No jasně,že musí zvítězit,už kvůli vám,co by jste si počali?To jsou hrozný kecy od "naší" vlády.

doktormediciny ( 5. června 2022 12:21 )

To jsou takove uvahy, na ktere nas prijde vic.Ovsem uktajinci nejsou Cesi. budou bojovat az do uplneho zniceni. K jednani /myslim/ me,maji chut

doktormediciny ( 5. června 2022 11:50 )

Neutralita plati az do toho dne, kldy nas nekdo napadner. Pak je po neutralite..

horaIysa ( 5. června 2022 11:10 )

Slafa, my jsme Putinovy děti nebo žáčci?

horaIysa ( 5. června 2022 11:07 )

Neutralita? Takle mrňavá zemička neutrální? No, ostatně dlouho bychm malí a neutrálni nebyli, když bychom se stali součástí RF. To bys chtěl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa