Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Obstrukce ve Sněmovně: Poslanci ponocovali, Schillerová hrozí inspektorátem práce

Aktualizováno -
4. května 2022
18:15
Autor: ČTK, for, jt - 
2. května 2022
14:53

Ve Sněmovně je v plném proudu další náročný den, noc a zase den. Dolní komora se sešla na mimořádné schůzi svolané zejména ke kontroverzním koaličním předlohám v úterý dopoledne. Obstrukce a průtahy byly očekávané dopředu, prakticky nepřetržitě poslanci jednali 18 hodin, poté měli dvě dvouhodinové pauzy. A obstrukce pokračovali dál - poslanci nakonec omezili vystoupení na dvakrát deset minut, to se ale nevztahuje na řečníky s přednostním právem. Od rána tak byl u mikrofonu téměř čtyři hodiny předseda ANO Andrej Babiš (ANO), který mimo jiné mluvil i o kolonoskopii. Po odpolední pauze se nejvyšší vedení Sněmovny dohodlo, že ve středu skončí poslanci v deset večer, přičemž stávající schůze se přeruší v šest večer, aby se stihla zrušit pandemická pohotovost. Zítra v osm ráno započne mimořádná schůze svolána hnutím ANO k cenám energií. 

Na pořadu schůze je hned několik bodů - vedle zrušení elektronické evidence tržeb, zavedení korespondenční volby a zpřísnění střetu zájmů zasednou poslanci také ke zrušení pandemické pohotovosti a k snížení plateb státu do zdravotnictví za pojištěnce.

Podle předsedkyně opozičního klubu ANO Aleny Schillerové je program arogantní vůči lidem, koalice podle ní řeší malichernosti. Za ANO navrhnula schůzi do 21:00. Teprve ve tři odpoledne se ale poslanci dostali k samotnému programu a odhlasovali si noční jednání. Poslanci měli mezi čtvrtou až osmou ranní pauzu, od té doby je u pultu předseda ANO Andrej Babiš, který dlouze hovořil o prevencích rakoviny - včetně kolonoskopie. Babiš jakožto poslanec s přednostním právem mohl hovořit neomezenou dobu, ostatní zákonodárci mohou mluvit maximálně dvakrát po deseti minutách. 

Benda zmínil zbraně hromadného ničení

„Uděláme maximum pro to, abychom obstrukce překonali. Dřív nebo později se k tomu dostaneme,“ uvedl šéf klubu Pirátů Jakub Michálek na tiskové konferenci k novele o střetu zájmů před zahájením schůze. „Bojují proti jiným bodům, nikoli penězům ve zdravotnictví,“ podpořil jeho názor Marek Benda (ODS).

Benda odmítl uvést, kdy by vládní koalice přistoupila na silové přerušení debaty o zákonech a hlasování. „Nebudeme říkat, kdy použijeme zbraně hromadného ničení,“ uvedl s použitím přirovnání, které zaznělo v novinářské otázce. Pro Blesk později doplnil, že dnes očekává, že se schůze protáhne a pro všechny případy si vzal spacák a karimatku. 

Opozici je podle něj „třeba vysvětlit, že přestala vládnout“. Připomenul, že zrušení elektronické evidence tržeb zavedené za vlády hnutí ANO je součástí programového prohlášení vlády, nepřineslo slibované daňové výnosy a pouze obtěžuje živnostníky. Uvedl, že v tomto případě by menší opoziční strana - hnutí SPD, neměla koalici v projednávání návrhu „škodit“.

Schillerová: Budeme diskutovat, seč nám síly budou stačit

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová čeká dlouhé debaty na plénu Sněmovny o zrušení elektronické evidence tržeb či snížení plateb za státní pojištěnce. Podle Schillerové se u EET snaží vláda „zastavit prokazatelně efektivní nástroj proti šedé ekonomice, který je navíc přínosný pro příjmy státního rozpočtu,“ uvedla pro Blesk. Rozumné ji nepřijde ani snižování výdajů do zdravotnictví. 

Budeme diskutovat, seč nám budou síly stačit, řekla na úterní tiskové konferenci. Je podle ní možné, že vystoupí hodně poslanců ANO s dlouhými projevy, vždy pak půjde o tematickou diskusi. Ještě před hlasováním o programu vystoupil i expremiér Andrej Babiš. „Strategie vlády je lhát a přisvojovat si naši práci,“ prohlásil lídr ANO

„Program schůze, tak jak ho navrhuje vládní koalice, je arogantní vůči lidem. Místo toho, abychom řešili, jak omezit dopady ekonomické krize, tak máme řešit takové malichernosti, jako je korespondenční volba? Opravdu je toto nyní ten hlavní problém?“ reagovala již dříve pro Blesk Schillerová.

ANO chce mimořádně probrat i krizi

Po průtazích během úterý a středy se nejvyšší představitelé Sněmovny dohodli na tom, že mimořádná schůze hnutí ANO se bude konat nikoliv po mimořádné schůzi koalice, ale ve čtvrtek od osmi od rána. Poslanci hnutí na ní chtějí projednat osvobození dodání plynu a elektřiny od daně z přidané hodnoty, využití části výnosu z prodejů emisních povolenek na zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií a zavedení náhrad domácnostem za část regulované ceny elektřiny.

Tyto novely už prosazovala někdejší vláda Andreje Babiše (ANO) a poslanci se k nim mimořádně sešli v prosinci. Nová koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů ale neumožnila schválení programu této schůze a Fialův kabinet pak předlohy ze Sněmovny stáhl.

Poslanci ANO podali předlohy znovu a přidali k nim i osvobození benzinu a nafty od daně z přidané hodnoty. Je pravděpodobné, že dolní komora i tentokrát návrh programu schůze k těmto plošným podporám neschválí. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu omezenou na řečníky s přednostním právem.

Ponocování vadí Schillerové, chce se obrátit na vedení Sněmovny

Zákonodárcům ANO se už před zhruba měsícem podařilo zablokovat úvodní debatu o zpřísnění střetu zájmů, které míří i na předsedu hnutí Babiše, a o zrušení elektronické evidence tržeb, jež byla už dřív kvůli koronavirové epidemii pozastavena a tento stav trvá.

Projednání zavedení korespondenční volby oddálilo v lednu obstrukcemi hnutí SPD, obává se možné manipulace s hlasy. Podle zastánců naopak usnadní volební akt krajanům. Hnutí Tomia Okamury předem ohlásilo také zdržování debaty o snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce od července tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Poslanci SPD poukazují na možné omezení dostupnosti zdravotní péče, což vláda popírá.

Obstrukce se řešily i během úterního a středečního jednání. Poté, co si poslanci schválili vůlí koalice jednání do pozdních nočních hodin, krátce vystoupila Schillerová, která tento krok značně zkritizovala. „Stala se z toho zvyklost. Je to ale vaše vůle, kterou prosadíte, protože máte většinu, ale nedochází k porušování zákoníku práce?“ uvedla exministryně financí.  „Obrátíme se na vedení sněmovny a inspektorát práce, není to v pořádku, o zdravotním hledisku nemluvě,“ dodala.

Na její vystoupení reagoval předseda klubu KDU-ČSL, který podotknul, že pokud se povede probrat alespoň tři z pěti bodů programu, udělá vše proto, aby se zbytek projednal až po noční pauze. Nakonec ale nestihli poslanci projednat ani jeden z bodů programu a nepřetržitě jednali 18 hodin. Předsedové opozičních SPD a ANO si od čtyř od rána vzali hygienickou dvouhodinou pauzu, odpočinuli si tak dohromady na čtyři hodiny. 

Po osmé ranní pokračovaly obstrukce, které se vyznačovaly sáhodlouhými projevy politiků s přednostním právem. Nakonec došlo na svolání nejvyššího vedení Sněmovny, kde se poslanci dohodli na tom, že schůzi přeruší ve středu v deset večer. Vedle toho v šest večer započali schůzi ve schůzi, aby ukončili pandemickou pohotovost. 

tekyIa ( 5. května 2022 09:13 )

To je sice fakt ale nevím proč to tady donekonečna omíláš ve sto různejch verzích. To je nějakej tvůj fetiš?

sarina ( 5. května 2022 03:34 )

Nevím o tom že bych napadala Ústavu ČR, že nazývám slepencem "dnešní vládu" a DOKONCE věřím že je koalice povolena, FAKTEM JE, ŽE BY SE TĚMTO STRANÁM BEZ SLEPENÍ NIKDY VLÁDNOUT NEPODAŘILO!!!

Alibabanakole ( 4. května 2022 16:10 )

To, co vy nazýváte slepencem je Ústavou povolená Koalice stran, takže vlastně napadáte a urážíte Ústavu České republiky. I sám velký Milouš doporučoval, aby ANO a KSČM vytvořili koalici, což Andrej odmítl, protože se domníval, že volby lehce vyhraje.
Korespondenční volbu už měla schválit sněmovna dávno, ale Babiš se hrozně bál výsledku voleb, protože je známo, že jeho drzost a nadutost je jinde ve světě absolutně nemyslitelná.

PPP150W ( 4. května 2022 14:23 )

Aha, už jsem pochopil. Bod č. 1 sarina má vždycky pravdu. Bod č. 2 v případě, že pravdu nemá, platí bod č. 1. P.S ta poslední věta vysvětluje vše.

sarina ( 4. května 2022 09:28 )

Je mi úplně jedno z čeho vycházejí moje domněnky, prostě DOTEĎ ŽÁDNÁ VLÁDA KORESPONDENČNÍ VOLBU NEPOTŘEBOVALA, ALE MOC JI POTŘEBUJE TA SLEPENÁ!!! Protože SE JEN DÍKY SLEPENÍM STALA SLEPENOU, jinak se slepili 3 strany kterým by se NIKDY VLÁDNOUT NEPODAŘILO!!! Potřebují se nějak udržet a k TOMU POTŘEBUJÍ TU KORESPONDENČNÍ VOLBU-volbu ze zahraničí a taky aby měli možnost si volby upravovat podle potře­by!!!!­!!!!!!­!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa