Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman zve Macrona a jeho ženu Brigitte do Prahy. Podpořil jeho kroky vůči Putinovi a Rusku

Autor: ČTK - 
25. dubna 2022
10:42

Prezident Miloš Zeman v dnešní gratulaci Emmanuelovi Macronovi podpořil aktivity znovuzvoleného prezidenta Francie směrem k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vybídl k diplomatickému úsilí o ukončení bojů na Ukrajině. V přání, které zveřejnil Hrad, Zeman uvedl, že druhý mandát získal Macron ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině.

„Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,“ napsal Zeman v gratulačním dopisu Emmanuelu Macronovi.

Macronovo znovuzvolení a veřejná popularita jsou podle Zemana jasným důkazem jeho úspěšného působení v čele státu i skvělé reprezentace Francie. Zmínil také výbornou úroveň vztahů mezi Českou a Francií a rozvíjející se spolupráci a také návaznost českého předsednictví EU na francouzské.

„Pevně věřím, že se nám podaří v druhé polovině letošního roku úspěšně navázat na velmi aktivní francouzské předsednictví v Radě Evropské unie,“ uvedl.

13:03
26. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
26. 4. 2024

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
26. 4. 2024

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Kompletní online

Zeman pozval Macrona a Brigitte do Prahy

Prezidenta Francie pozval Zeman i s chotí na Pražský hrad. „Jsem přesvědčen, že z moci ze svých funkcí budeme mít možnost přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi,“ uvedl.

Macron v nedělních volbách porazil Marine Le Penovou, vnímanou jako spojenkyni Putina.

Francouzský prezident si v minulých týdnech s Putinem několikrát telefonoval ve snaze přispět k ukončení ruské invaze na Ukrajinu. Aktivní na diplomatickém poli byl směrem k Rusku i před vypuknutím válečného konfliktu.

Také Putin dnes Macronovi ke znovuzvolení popřál, stejně učinili americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz či představitelé Evropské unie.

Video  Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte  - Videohub
Video se připravuje ...

pindal ( 6. května 2022 15:50 )

Kdo je hlavní "sup",to nevím.A také nevím o co mu jde.Jediná moje naděje je, věřit mu,třeba to dokáže.Určitě bude vysoce inteligentní a jeho inteligence mu nedovoluje,zneužít nevědomé a ani ty,kteří si to nedovedou uvědomit.A to je podstatné.Třeba naše volby jsou zalo­ženy"­demo­kratic­ky" na tom,že tě na to upozorní,ale zároveň počítají s tím ,že většina lidí si to neuvědomuje,jinak by dopadli jinak.Já si říkám,proč tohle vůbec píšu.Je to proto,že nemám rád zlé lidi,ale nakonec si říkám,jsou to v podstatě oběti,podle čeho by jsme poznali kdo je dobrej.

pindal ( 6. května 2022 15:21 )

Podle mého názoru,většina politiků jsou teoretici a myslím,že i náš pan prezident.Změnít teorii se dá relativně lehce.Mužů činu je velmi málo,škoda.Horší je ,že muže činu,když nemá dostatečnou podporu zlikviduje vyšší muž činu,který ji má.Myslím,že lidem vůbec nevadí boháči,ale velmi by jim mělo záležet na tom,k čemu to bohatství využívají.Jestli s nim chce pomáhat jinak uvažujícím lidem,kteří se nikdy nebudou snažit,přespříliš, stáhnout peníze pro sebe a tím pádem je stáhnou jiní­.tzv­.supo­vé,do­brá.Za jednoho,vůbec z mála pozitivních a asi bohatých mužů činu, považuji Babiše.Přeji mu pevné zdraví.V Čechách unikát.Ale pro ty ,co nasyslovali méně,je to ukrutný zloděj a to jsou skoro všichni "supi".Jinak politici flexibilní,jsou pro hlavního"supa" velmi cenění.Ale každý může mít názor jiný.

horaIysa ( 26. dubna 2022 12:55 )

Ty jsi se prostě začala divit dřív, než jsi došla na konec článku...

Jaryn19 ( 26. dubna 2022 11:57 )

moje mátí je již přes 20 let vdovou, ve světě se běžně ženy dožijí vyššího věku než muži. Tato dáma pochopila, že s mladým mužem nebude vdovou....

horaIysa ( 26. dubna 2022 07:17 )

Rodrigos, ty asi nemáš moc velký přehled o tom, co se děje v Evropě a hlavně od kdy, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa