Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z Farského je „Lufthonza“. „Radost z toho nemám!“ vzkázal Fiala, STAN bude jednat

Aktualizováno -
19. ledna 2022
18:10
Autor: J. Tomek, J. Slabý, Mii - 
19. ledna 2022
05:00

Navzdory kritice opozice i vládních představitelů odcestoval poslanec Jan Farský (42, STAN) na půl roku do amerického Oregonu na stáž. Plat prý začne posílat na charitu. Ale co jeho práce? Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu po jednání vlády přiznal, že z celé situace šťastný není.

Poslanecký plat 90 800 hrubého chce Farský věnovat neziskovým organizacím. Ale všechny dodatečné peníze (tzv. náhrady) na asistenty, provoz kanceláře či ubytování si ponechá. Jejich výše může atakovat i stotisícovou sumu. Navíc mu zůstane i byt ve sněmovní ubytovně.

„Komunikace mezi námi probíhá jednoduše, tak jako dosud. Jen chybí ten osobní kontakt,“ řekl v pondělí Farského asistent Jan Pekárek, jehož Blesk zastihl v poslanecké kanceláři v Semilech (tam má Farský také mandát zastupitele). Pokud by od zákonodárce někdo potřeboval pomoci, Pekárek prý informace šéfovi předá i přes devítihodinový časový posun.

Odložená cesta

Na půlroční stáž do USA, kde získal prestižní Fulbrightovo stipendium, odletěl Farský nakonec v neděli. Bývalý šéf poslaneckého klubu STAN chtěl původně do zámoří odcestovat už ve čtvrtek. Jenže kvůli průtahům ve Sněmovně během jednání o důvěře vládě musel cestu odložit. V tentýž den pak oznámil, že jeho agendu prvního místopředsedy hnutí dočasně přebere ministr školství Petr Gazdík (47, STAN).

Farského rozhodnutí, tedy opustit republiku a dělat poslance na dálku, přitom nadzvedlo mandle nejen prezidentu Zemanovi či opozičním poslancům, ale i některým příznivcům vládní koalice, kteří ho začali obviňovat z pohrdání voliči a na sociálních sítích mu vytvořili přezdívku „Lufthonza“.

Dostane 75 tisíc

Poslanec na dálku Farský očekává, že zkušenosti, které na stáži získá, využije po návratu ve své poslanecké práci. Fulbrightovo stipendium, jež částečně hradí jak Česko, tak USA, by mu mělo pokrýt životní náklady, životní pojištění a příspěvek na výzkum. Stipendisté dostávají měsíčně kolem 3500 dolarů (cca 75 tisíc korun).

Co zvládne

  • brát poslanecký plat
  • brát poslanecké náhrady
  • brát náhrady na prázdný byt v poslanecké ubytovně
  • platit asistenty
  • číst zákony
  • komunikovat online

Co jen tak nezvládne

  • hlasovat o zákonech
  • chodit na zastupitelstvo Semil
  • chodit na jednání výborů
  • účastnit se jednání poslaneckého klubu
  • podílet se na vytváření zákonů ve Sněmovně
  • interpelovat ministry
  • osobně komunikovat s voliči
  • vystupovat v televizních debatách a vysvětlovat práci koalice
  • v zákulisí vyjednávat podporu pro klíčové normy
  • pomáhat při koaličních jednáních
  • krytí zad předsedovi hnutí

Video  Fiala: Farský mě ujistil, že tu bude na důležitá hlasování  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Piráti: Chceme to řešit!

Rozhodnutí Farského silně rezonuje i u Pirátů, kteří se Starosty uzavřeli před volbami koaliční smlouvu. Dokument přitom jasně říká, že v případě zvolení se mají poslanci oprostit od aktivit, které by jim znemožňovaly dělat poslaneckou práci na plný plyn, zmiňují tam například studium.

„Naše koaliční smlouva dál platí. Samozřejmě jsou mechanismy v případě, že dojde k vybočení z tohoto smluvního standardu,“ řekl v neděli na ČT vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš (41). „Ačkoli je to osobní rozhodnutí Jana Farského a STAN, tak to vnímám velmi negativně. Chci o tom stále jednat,“ dodal. A přisadil si i další vicepremiér, Marian Jurečka (40, KDU-ČSL).

„Toto si politik dovolit nemá. Já bych se touto cestou nevydal,“ řekl. Koaliční partnery tak zřejmě ani nepřesvědčil poslancův slib, že na důležitých hlasováních přítomen bude.

Nejásá ani premiér Petr Fiala (ODS). „Pan poslanec Farský mě informoval, že má v úmyslu odjet do spojených států a využít toho přiděleného stipendijního pobytu, sdělil mně, že se bude účastnit všech podstatných hlasování ve Sněmovně. Já jsem toto vzal na vědomí a samozřejmě žádnou radost z toho postupu nemám a jsem si vědom všech těch problémů, které z toho vyplývají,“ uvedl ve středu po jednání vlády.

„Myslím si, že názory našich koaličních partnerů jsou jasné a my jako předsednictvo STAN o tom budeme v nejbližší době jednat až se nám podaří operativně se spojit samozřejmě i s Janem Farským, který v současnosti není v České republice,“ navázal na Fialu šéf STAN Vít Rakušan. Výsledky tohoto jednání dá podle svých slov k dispozici v následujích dnech.

Video  Fiala a Rakušan o kauze odletu Farského do USA  - ČTK
Video se připravuje ...

milan59 ( 21. ledna 2022 10:01 )

HAHAHAHAHA a stejně na to koukáte,abyste mohl/a KRITIZOVAT

milan59 ( 21. ledna 2022 09:59 )

No tak když vám nevadí denní NAVÁŽENÍ se do p.Babiše,tak proč by mělo vadit u p.Farského? Velká škoda,že se češi jezdí UČIT do USA tohle mě vadí nejvíc.Tolik prestižních VŠ co máme v ČR a ne oni se budou UČIT v USA

milan59 ( 21. ledna 2022 09:54 )

UFFF ještě že ty NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚCI ZVLÁDNE ........
Co zvládne
brát poslanecký plat
brát poslanecké náhrady
brát náhrady na prázdný byt v poslanecké ubytovně
platit asistenty
číst zákony
komunikovat online

cid2000 ( 20. ledna 2022 14:55 )

Školení nových kádrů, CIA agentů v USA je potřeba. Další Páánekk a spol. No, agent se alespoň přiznal. Podobných co jsou,, tichá voda břehy mele", těch jsou tady v Práglu stovky, kteří pracují na ministerstvech, Tv a v neziskovkách ! Každá doba a režim mají své agenty, spolupracovníky, udavače. Nic nového. Stejná zrádná ve.rb.ež ! Musí si je vychovat ty své hlídací psi co budou hlídat zdejší lidsko-ovčí stádečko aby šlo správným směrem a dělalo co má a co chtějí podobní jako Sorroossoové a nosatí vakcino-Pffizzerrové . Bohužel.......je to jen business....

E M ( 20. ledna 2022 10:15 )

tak nevím, jestli by to byla sranda nebo tragedie, kdyby Lufthonza položil vládu. Vážně nevím Co myslíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa