Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Končící šéfka státní kasy Schillerová pro Blesk: Sociální sítě mě baví… a chci do vedení ANO!

Autor: Jakub Tomek - 
15. prosince 2021
05:00

Do historie se zapíše jako ministryně, která nadělala největší rozpočtové schodky v dějinách Česka. Alena Schillerová (57, ANO) vstoupila do politiky nejprve jako úřednice, ale jak v rozhovoru pro Blesk prozradila, politika ji začala bavit a chtěla by zamířit do vedení ANO. Nahradí v budoucnu Andreje Babiše?

Až do voleb jste říkala, že jste celoživotní nestranička a že nechcete vstupovat do žádné strany. Tak proč jste najednou změnila názor? Zatlačil na vás pan premiér?

Vůbec ne. Naopak premiér vždycky zastával názor, že je to naše věc a že pro něj není stranická placka podstatná. Jak říká pan prezident, jen blbec nemění své názory. Někam jsem se posunula a stranickou legitimaci jsem nikdy nepotřebovala. Nicméně se situace změnila, jdeme do opozice a byla jsem jednomyslně zvolena předsedkyní poslaneckého klubu. Stala jsem se, troufnu si říct se vší pokorou, druhou nejviditelnější tváří hnutí ANO, tak jsem dospěla k názoru, že je správné, abych toho byla součástí.

Budete kandidovat i do předsednictva ANO?

Zvažuji to. Cítím podporu jihomoravské organizace. Byli by rádi, aby znovu měli zástupce ve vedení hnutí.

Dovedete si představit, že byste třeba hnutí ANO vedla?

Pan premiér bude kandidovat na předsedu, takže tahle otázka není vůbec na stole. Já ho určitě podpořím.

Kdyby tedy za vámi přišel pan Babiš, že z čela hnutí odstupuje kvůli prezidentské kampani, tak byste to za něj vzala?

To se nestalo a já nikdy žádné kdyby neřeším. Každé kdyby je podmíněno nějakými okolnostmi. Já jsem člověk, který žije tady a teď.

Tak mluvilo se i o vás, že byste mohla jít do prezidentské volby.

Ono se toho namluví.

„Nemůžeme si dovolit tady složit ruce do klína a čekat“

Před volbami to bylo celkem téma a teď po volbách najednou se do té pozice staví spíše pan Babiš. Nemrzí vás to?

Mě nemrzí nikdy nic. Já mám takovou povahu. Kdykoliv jsem kdekoliv byla, vždycky jsem byla šťastná a našla tam svoje uplatnění. A hnutí ANO opakovaně řeklo, že postaví jednoho kandidáta, takže pokud se rozhodne pan premiér, že bude kandidovat na Hrad, tak bude jasně naším kandidátem.

A pokud se nerozhodne?

To je zase to pokud, které není na stole a nemá cenu to řešit.

Víte, jak dlouho ještě budete na ministerstvu?

Já pevně věřím, že se to už nebude protahovat. Stále pracujeme na sto procent a nemůžeme si dovolit tady složit ruce do klína a čekat. Nicméně tady není vláda s důvěrou a je tady velká krize. Čím dříve nová vláda nastoupí, čím dříve získá důvěru, jenom lépe pro tuto zemi vzhledem k té krizi, kterou procházíme. Pan premiér Fiala musí ukázat své vyjednávací schopnosti a přesvědčit pana prezidenta.

Už jste s panem Stanjurou řešila předání ministerstva?

Mluvili jsme spolu několikrát, ale ohledně předání úřadu ne. Řešili jsme zatím jen obsazení postů ve Sněmovně. Při naší poslední návštěvě jsme se lehce dotkli financí, ale bylo na něm vidět, že dokud není potvrzen jako ministr, tak se o tom nechtěl moc bavit, ale řekla jsem mu, že mu připravuji podrobný předávací protokol. Co se udělalo, co se neudělalo a bude na něm, jak s ním naloží.

Budete instagramová blogerka i nadále?

Určitě budu. Mě to strašně baví. Jinak bych to tak moc nedělala. Bude to odvislé od témat, jaké budu mít. Až se tam trošku zabydlím, tak s tím opravdu naplno budu pokračovat.

Berete si s sebou do týmu i vašeho dvorního fotografa, kterého jste zaměstnala tady na ministerstvu?

V mém týmu samozřejmě bude. Zaměstnancem ministerstva už ale není a nadále pracuje pro hnutí ANO.

„Už jsem si našla pronájem“

A co váš služební byt v Salvátorské ulici poblíž Pařížské ulice, za který jste byla často kritizována. Zůstanete v něm? (Schillerová bydlí ve stometrovém apartmá v Salvátorské ulici, jen kousek od Staroměstského náměstí. Luxusní byt patří Ministerstvu pro místní rozvoj a náklady platí stát, pozn. red.)

 Ze služebního bytu se odstěhuji. Už jsem si našla pronájem.

Než jste se ujala funkce ministryně financí, tak jste byla náměstkyní. Jak se změnil váš život?

Naprosto od základů. Pro mě bylo jednodušší, že já v rezortu ministerstva financí pracuji přes 30 let. Ministryní jsem se stala po dvou letech, co jsem dělala náměstkyni pro daně a cla, takže jsem znala přesně chod ministerstva a věděla, co chci. Znala jsem kolegy, což byla obrovská výhoda. I přes ty diskuze, které jsem si vyslechla, tak úřednická zkušenost pro mě byla k nezaplacení a nikdy ji nikde nezískáte. Máte naučené návyky a mechanismy. Vždycky jsem považovala za nejcennější to, že jsem si ve své kariéře vždycky všechno poctivě odpracovala. Za tím si naprosto stojím a považuju to za naprosto nejcennější.

Ze začátku vaše vláda byla k podnikatelům docela tvrdá. Začali jste hojně využívat zajišťovací příkazy, stáli jste si za EET. Šlo o správný krok, když je teď EET pozastavena a nic se vlastně neděje?

Já bych neřekla, že jsme byli tvrdší k podnikatelům. Spíše nekompromisní k šedé ekonomice. A když se stal ministrem financí Andrej Babiš, tak si tehdy vytyčil, že daně nebude zvyšovat, ale že je bude lépe vybírat. A k tomu potřeboval nástroje. Jako bývalý finanční úředník si pamatuji ty nekonečné frustrace z podvodů s DPH, na které jsme se museli dívat a nic jsme dělat nemohli. Tehdy byl ministrem financí Kalousek a my jako úředníci stále apelovali, aby se s tím něco dělalo. Zachytili jsme vždycky jen kapky v moři. Tak se začaly hledat nástroje, jako kontrolní hlášení, zajišťovací příkazy, EET a další. Najednou to přineslo do státní kasy desítky miliard korun, díky kterým jsme mohli daně snižovat.

Ale často došlo i na nějaké zakleknutí, které nebylo zrovna oprávněné.

Zajišťovací příkazy jsou speciální věc a je potřeba s ním nakládat jako s šafránem. Třeba když Finanční analytický úřad zjistí, že chodí divné transakce, mizí peníze, a než by finanční správa udělala kontrolu. Troufnu si říct, že finanční správa se hodně posunula od doby, kdy je tam paní ředitelka Richterová. Skutečně se to teď využívá jen částečně.

„Počítáme, že příští rok bude průměrná inflace 6,2 procenta“

Proč jste s tím tedy tak nenakládali na začátku?

Finanční správa se nemůže bránit a musí do sebe nechat kopat, pokud jí ta firma nezbaví mlčenlivosti. Netvrdím, že se všechno dělalo dobře, na druhé straně do toho úřadu nebudu kopat. Všechno prošlo nějakým vývojem a těžko to paušalizovat.

Nakonec se zapíšete spíše jako ministryně s nejvyššími rozpočtovými schodky. Stále si stojíte za tím, že takové zadlužení bylo potřeba? I Nejvyšší kontrolní úřad často kritizuje, že rozhodně ne všechno je díky covidu.

Před pandemií jsem rozhodně patřila ke skrblíkům, hádala jsem se o každou miliardu a v podstatě jsem snižovala schodek. Chtěla jsem směřovat k vyrovnanému hospodaření, ale nikdo nečekal, že přijde taková zdravotní krize a pro mě na prvním místě byli vždycky lidé. Dali jsme spoustu peněz hasičům, policistům, zdravotníkům a učitelům. To se také ekonomice vrátí a ve finále předávám veřejné finance v lepší kondici, než když je hnutí ANO přebíralo v roce 2013 po pravicové vládě. Tehdy míra zadlužení byla 44,4 procenta HDP, pak to klesalo a teď jsme na 43,3 procenta. Takže přes tu obrovskou míru peněz, kterou jsme dali do ekonomiky, pořád předávám zemi v lepší kondici.

Ekonomové ale často kritizovali, že jste si naplánovali schodek mnohdy vyšší a výsledek byl úplně jiný. Není tohle také špatné plánování?

To jsou hloupé řeči tzv. pop ekonomů, je to pořád stejná skupina lidí, která mě kritizuje. Většinou jde o ekonomy bank a některé věci, které jsem udělala, se bankám možná úplně nelíbily. Jako třeba úvěrové moratorium v době pandemie. My vždycky každý první den v měsíci zveřejňujeme i přímou covidovou pomoc, celkově to teď bylo 619 miliard, za letošní rok je to asi 325 miliard. Já na tu kritiku NKÚ říkám jen jedno. Covid je věc, co nikdo nečekal, ze dne na den s ním přišla i ekonomická krize a přišla inflace. Když jsme v takové obrovské krizi, tak jsem byla nucena posilovat položky v sociálních dávkách, nemocenské a mohla bych pokračovat v čem ještě.

Ale také jste do pandemické pomoci zakomponovali pět tisíc pro důchodce, které nebylo ničím podloženo.

Ale to má ekonomické důvody. Nemám ráda výraz rouškovné, nebo dárečky před volbami, to je úplná hloupost. Zdražil tehdy spotřební koš pro seniory, například cena ovoce, prodražila se doprava a to všechno se projevilo na jejich životní úrovni, jde také o nejzranitelnější skupinu lidí. Takže jsme jim dali příspěvek, ale zase jsme od nového roku 2021 důchody nezvyšovali nad zákonnou valorizaci, což jsme vždycky dělali. Příští rok ta situace bude poprvé po mnoha letech jiná, protože se bude dokonce valorizovat dvakrát.

Kvůli vysoké inflaci?

Protože inflace stoupne nad 5 procent a zákon o důchodovém pojištění počítá s mimořádnou valorizací v případě, že inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne tuhle hranici. My počítáme, že příští rok bude průměrná inflace 6,2 procenta. Počítá se zhruba, že se ta částka bude pohybovat kolem 700 korun a bude to výdaj, který bude stát asi 15 miliard korun.

„Budeme proti provizoriu“

Prominula jste za listopad a prosinec DPH kvůli vysokým cenám energií. Nehrozí nám sankce ze strany EU?

Já jsem napsala panu komisaři pro hospodářství Gentilonimu, že jsem prominula za listopad a prosinec DPH na energie a že chceme do naší legislativy dát nulovou sazbu na celý příští rok, abychom lidem pomohli. Jsme totiž jednou z nejpostiženějších zemí a ve směrnici je možné DPH snížit jen na nejnižší sazbu. Začátkem minulého týdne jsem s ním mluvila osobně a zopakovala jsem mu, že chceme jen jako dočasnou výjimku a on mi řekl, že pro to má pochopení. Což je v politické řeči hodně silný vzkaz. Důležité je, aby to bylo dočasné, tak si myslím, že by nám sankce nehrozily. Proto jsme požádali o mimořádnou schůzi Sněmovny, abychom ten zákon ještě projednali. Současná většina ho totiž z posledního jednání nepochopitelně vyřadila.

Co chcete ve Sněmovně dělat následující čtyři roky?

Musíme přísně hlídat vládu, budeme určitě hodně slyšet a samozřejmě chceme také brzdit návrhy, se kterými nebudeme souhlasit. Například se zrušením EET. To je věc, se kterou rozhodně souhlasit nebudeme.

Budete tedy obstruovat a zdržovat, jak jste si vždycky stěžovali, že opozice zdržuje vás?

Já bych to takhle nenazývala. Využijeme nástroje jednacího řádu, budeme vysvětlovat a budeme chtít znát argumenty, tak třeba ta debata bude velmi dlouhá. Ale pak přijdou návrhy, které podpoříme. Pro mě je naprosto nepřijatelná politizace covidu a klidně mě na toto téma hlídejte. Když s něčím nebudu souhlasit věcně, tak to řeknu, ale abychom dělali naschvály ohledně nouzového stavu, tak vládě házet klacky pod nohy nebudeme.

Video  Rozhovor s Alenou Schillerovou ve volebním štábu ANO  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Bude něco, v čem budete nesmlouvaví?

Například rozpočtové provizorium. Proč v této těžké krizi vést zemi do provizoria, protože nová vláda neuváženě slíbila něco, co stejně nebudou schopni dodržet?

Nenabízela jste třeba nové vládě, aby upravila stávající rozpočet?

Nabídla jsem to na půdě rozpočtového výboru, že by to bylo mnohem lepší, aby udělali pozměňovací návrhy a pak by třeba udělali novelu rozpočtu. V provizoriu nebude například možné realizovat covidové programy dotačního charakteru a to považuji za velký problém. Ti lidé, ti trhovci, kterým slibujeme úhradu nákladů, tak pokud vůbec dosáhnou na nějaké peníze v ořezaném rozpočtu, tak peníze budou mít někdy v létě. To je prostě trestuhodné. Aspoň že bude možné čerpat kompenzační bonus. Dalo by se tomu všemu předejít, kdyby nebyli v zajetí své pýchy.

Našla jste v politice některé přátele?

Já jsem velice komunikativní člověk a já se bavím s každým napříč Sněmovnou. Nebyl člověk, se kterým bych se nedokázala bavit. Samozřejmě máme každý svůj názor, zaútočíme na sebe na mikrofon, ale dokážeme se spolu bavit. Troufnu si říct, že jsem člověk s velkým koaličním potenciálem. Ale přátelství bych to nenazývala.

Ani v rámci vašeho hnutí?

Já mám s celou řadu lidí velmi přátelské vztahy, ale myslím, že přátelství musíte pěstovat, získávat důvěru a na to upřímně v politice není moc čas.

Takže se třeba neděje, že si třeba s někým z jiné strany napíšete, pojďme večer na víno?

To se neděje, ale ne z důvodu, že bych si s nimi neměla co říct, ale já na to nemám čas. Ale to nevylučuje, že s řadou politiků mám přátelské vztahy.

Zklamal vás někdo?

Celá řada lidí. Ale já si věci nikdy neberu osobně. Třeba v té nové vládě je jeden politik, který bude zastávat celkem významnou funkci, ale jeho jméno neřeknu, a se kterým jsem si třikrát podala ruku na nějakou politickou dohodu a nikdy to neplatilo. Já to neberu jako bolístku, ale jako fakt, že mu nemůžu věřit.

Levsalonu ( 15. prosince 2021 18:39 )

Schillerka ma v kancliku nejak prevanocneno, zlate svicky, fialove svicky, elektricke svicky, vanocni hvezda, vanocni stromecek...uplne jak kdyz stojite u stanku vietnamskeho trhovce. Jediny rozdil je v tom, ze vitnamsky trhovec vic rozumi financim.

ingmarie ( 15. prosince 2021 14:07 )

AO , za její ožebračení republiky a jejích občanů budeme dlouho trpět všichni. Asi tu funkci vykonávala tím svým vzdělaným masitým kolenem

ingmarie ( 15. prosince 2021 12:45 )

Chápu , že tato neschopná účetní je nikde nezaměstnatelná . Musí to do důchodu doklepat ve službách Babiše.

UFO1 ( 15. prosince 2021 09:35 )

Výše sebevědomí by měla být v rovnováze se schopnostmi a zevnějškem.

santikxauz ( 15. prosince 2021 06:48 )

Bude pokračovat v čumění do mobilu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa