Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajemství Zemanovy vládní „otočky“. Fiala se před schůzkou s prezidentem sešel s Mynářem

Autor: ČTK, vei - 
14. prosince 2021
12:30

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech jednal na Pražském hradě s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. Uvedl to dnes server Deník N. Mluvčí ODS Václav Smolka serveru řekl, že Fiala s Mynářem řešili organizační otázky jmenování vlády.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Serveru ji potvrdil Smolka. Naplánována podle něj byla už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády „na méně tradičním místě v Lánech“. Politických témat, která následně Fiala probíral se Zemanem, se setkání s kancléřem netýkalo, dodal Smolka. Vyloučil zároveň to, že by se jednání účastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček podle Deníku N schůzku nekomentoval. Předseda STAN Vít Rakušan o setkání s Mynářem nevěděl, sdělil serveru. Blesk Zprávy oslovily i Mynáře, ten zatím nereagoval.

Fiala jednal se Zemanem v pondělí od 16:00. Hlavní otázkou byl spor o post ministra zahraničí, na který koalice navrhla Jana Lipavského (Piráti). Zeman proti němu má ale výhrady a odmítal ho jmenovat. Koalice proto hrozila kompetenční žalobou u Ústavního soudu. Deník N připomněl, že před jednáním premiéra s prezidentem proto nebylo jasné, zda se vůbec páteční jmenování vlády uskuteční. Fiala po setkání se Zemanem oznámil, že prezident vládu jmenuje v pátek jako celek včetně Lipavského. Podmínky pro změnu svého postoje Zeman podle premiéra nekladl.

„Ke spekulacím to svádět může. Pan premiér mohl samozřejmě s kancléřem řešit technické, organizační detaily vlády, to samozřejmě, ale zase si člověk říká, že na takovou práci by mohl mít nějaké spolupracovníky a nemusel by to řešit osobně. Když už něco řeší osobně, tak to bude asi něco, na čem mu hodně záleží,“ reagoval na další tajnou schůzku Petra Fialy pro Blesk Zprávy politolog Lukáš Jelínek. Fiala se sešel v minulém týdnu tajně také s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku přiznal až po té, co o ní informovala Frekvence 1.

Video  Fiala přesvědčil Zemana: Nová vláda bude v pátek. I s Lipavským  - ČTK
Video se připravuje ...

denisz ( 16. prosince 2021 12:36 )

Zeman zabodoval jako velký státník. Upozornil na problematického Lipavského. Nechtěl ale blokovat jmenování nové vlády v těžké době krizí epidemické, finanční, zdražování a jiné. Fiala si bere na Úřad vlády i lidi, kteří mají odlišné názory než Lipavský, jsou konzervativnější. Premiér se na schůzce presidentovi zaručil, že se Lipavského pokusí držet v určitých mezích. Zahraniční politiku si bude hlídat a nedopustí nic, co by bylo proti českým zájmům, jak je chápe i prezident, aby Lipavský neškodil české zahraniční politice a národním zájmům. Pirátům vyhověl v jejich nestoudném vlivu na ministry, vzhledem k propadu ve volbách. Je lepše je mít na své straně, neboť se opravdu dovedou brutálně mstít. Proto si premiér k sobě vzal některé lidi, co budou zahraniční politiku více či méně také řešit, např. bývalý velvyslanec v Izraeli a bezpečnostního experta Tomáš Pojar. Fiala bude zahraniční politiku s prezidentem pravidelně konzultovat a scházet se s ním častěji. Kdyby k excesům přece jen docházelo, může sáhnout k personálním opatřením a Lipavského vyhodit, čímž by se zbavil nechtěných Pirátů z vlády. Dá se předpokládat, že Piráti budou hodní a Lipavský se do žádných svých akcí nepohrne. Piráti mají v plánu upíchnout velkou část svých nezvolených poslanců na místečka politických náměstků na různá ministerstva. Sám premiér Petr Fiala potvrdil, že chce mít s hlavou státu dobré pracovní vztahy a budou se pravidelně scházet ke konzultacím. Tak jak to dělal i Babiš. Chce diskutovat a domlouvat se i s lidmi, i když mají jiné politické názory. Jan Lipavský se bude řídit, pokud jde o zahraniční politiku, koaliční smlouvu, kde zrovna ty věci, které panu prezidentu vadily, jsou ošetřené. Ať už se to týká vztahu k visegrádské čtyřce nebo vztahu k Izraeli a jiných. President zabodoval ve prospěch země. .

Jirik-ta ( 14. prosince 2021 17:50 )

naočkuj svoje potomstvo

jajas ( 14. prosince 2021 16:25 )

sasaje tak bleskurychlý, že nu nikdo nestačí reagovat na ty jeho "myšlenky"! Tak to tady válí sám se sebou!

jajas ( 14. prosince 2021 15:54 )

Jak jsem se dočet na novinky.cz, tak: "O setkání Fiala neinformoval veřejnost, ale ani koaliční partnery." Fialo, Fialo, a kde je ta transparentnost? To začínáš brzy......

jajas ( 14. prosince 2021 15:42 )

A....??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa