Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman má problém s játry, „propálil“ Klaus. Mynář: Národ prezidenta uvidí v pátek u voleb

Aktualizováno -
6. října 2021
19:35
Autor: vr, jt, vei, ČTK - 
6. října 2021
05:00

Není to lékař, ale svého přítele dobře zná. Bývalý prezident Václav Klaus (80) se rozhodl suplovat roli mlčenlivého Hradu a prozradil, co je za aktuálními potížemi jeho nástupce Miloše Zemana (77). Zeman má podle Klause problém s játry a podepsal se na tom jeho životní styl, jak řekl Rádiu Impuls. Za Zemanem dokonce jel jeho lékař a šéf Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Hradní kancléř Vratislav Mynář pro Frekvenci 1 ve středu uvedl, že prezident je v Lánech, pracuje a národ ho uvidí v pátek u voleb, což potvrdil i pro Blesk Zprávy. V neděli má pak prezident od 11:00 živě okomentovat volební výsledky na CNN Prima News.

Klaus pro Impuls k Zemanovu zdraví uvedl: „S jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé to souvisí, to ví každé malé dítě.“

Bývaký prezident se pozastavil i nad tím, zda je jeho nástupce schopný vykonávat svůj úřad. „Jestli má problémy s játry, a to asi má, ale nejsem lékař, se zdravým úsudkem to nemá nic společného,“ uvedl Klaus, aby dodal: „Jakkoliv jsem s tím jeho zdravým úsudkem v posledních třiceti letech v politice mnohokrát nesouhlasil, tak schopnost racionálního politického úsudku Miloš Zeman i při svém jaterním problému podle mého názoru má.“

Klaus připustil, že komunikace Hradu drhne: „Diagnóza Miloše Zemana je složitá a nechal bych to spíš na lékaře, než na Ovčáčka. Ten tomu samozřejmě vždycky dá svou amatérskou dodatečnou interpretaci.“ Zkritizoval ale šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jeho chování označil za hyenismus. Vystrčil patří mezi ty politiky, kteří chtějí donutit Hrad, aby o zdraví prezidenta informoval víc.

Během posledních dvou dní se objevovaly informace o tom, že se v Ústřední vojenské nemocnici, kde Zeman nedávno údajně kvůli vyčerpání strávil osm nocí, připravují na další pobyt hlavy státu. A že tentokrát by mohlo jít o zásadnější problém, než je dehydratace.

Hradní mluvčí Ovčáček nakonec napsal na sociální síť Twitter: „Pan prezident, který v těchto dnech velmi pečlivě připravuje strategii v Lánech, se již teď nesmírně těší na povolební vyjednávání!“ A dodal: „Je dojemné, kolik novinářů a politiků z obou koalic projevuje zájem o zdraví pana prezidenta! Můžete být v klidu, drazí.“

Měl říct: Nechci!

Své stanovisko neupravil ani tehdy, když Deník N přišel s informací, že do Lán vyrazil ředitel ÚVN Miroslav Zavoral (67). Chtěl prý, aby se Zeman podrobil dalším vyšetřením. „Miloš mu řekl: Nechci,“ cituje deník prezidentova blízkého spolupracovníka, který si nepřál být jmenován. Zavoralovu návštěvu potvrdila Ústřední vojenská nemocnice s tím, že Zavoral dorazil do Lán v pondělí „kvůli poskytování zdravotní péče“.

Tlumit spekulace nepomáhal ani fakt, že dosud není jasné, kde a v kolik bude prezident volit - tradičně vždy chodil dát svůj hlas do základní školy v pražských Stodůlkách, kde má trvalé bydliště. Ani v této škole podle zdroje Blesku zatím nic nevědí, přičemž v minulých letech už byli touto dobou o všem informováni. Kancléř Mynář pro Frekvenci 1 ke spekulacím uvedl: „Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám.“ Pro Blesk Zprávy kancléř dodal: „Pan prezident je v pořádku, pracuje v Lánech a v pátek se tradičně chystá k volbám.“

V pátek u voleb, v neděli v televizi

Hradní mluvčí Ovčáček ve středu přidal pak další prohlášení: „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek.“

K výsledkům voleb se Zeman vyjádří v neděli v 11:00 v televizi CNN Prima News a Prima v živě vysílaném pořadu Partie Terezie Tománkové. Informoval o tom ve středu mluvčí CNN Prima News Matěj Štýs.

Babiš a Zeman se do voleb už nesetkají

„Mluvil jsem ráno s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice a pan prezident je v pořádku. Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl premiér Andrej Babiš.

„Není v pořádku, když se stále zpochybňuje schopnost pana prezidenta vykonávat úřad,“ řekl Babiš. Před volbami do Poslanecké sněmovny, které se konají v pátek a v sobotu, se premiér s prezidentem už nesetkají.

Žaloba na Stehlíkovou?

Podle bývalé ministryně pro lidská práva a psychiatričky Džamily Stehlíkové přitom Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou.

„Informace objevující se v současné době o zdravotním stavu prezidenta republiky se nezakládají na pravdě. Jedná se o úmyslné dezinformace nebo přímo cílené lži,“ uvedla v prohlášení Kancelář prezidenta republiky.

 

„Autoři a šiřitelé těchto spekulací a dezinformací jsou vedeni politickým aktivismem, snahou o vlastní zviditelnění a často také nenávistí k prezidentu republiky. Typickým příkladem je bývalá ministryně pro lidská práva paní Džamila Stehlíková, která bez jakékoliv znalosti skutečného zdravotního stavu prezidenta republiky a přístupu k jeho zdravotní dokumentaci vydává autoritativní veřejná lékařská stanoviska, která přitom nemají žádný základ ve skutečnosti,“ ohradila se hradní kancelář.

„Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům. Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,“ uvedl v prohlášení hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Zdravotní stav prezidenta: Kolik toho máme vědět?  - Blesk TV, Mall TV
Video se připravuje ...

Ocicko ( 6. října 2021 23:07 )

To byla chyba pánové, měli jste si to poslechnout. Babiš byl skvělý a Fiala byl vedle něj, s těmi opakovanými kecy" jak bl.ec. Tak Fialu rozhodně za premiera nechci.

ingmarie ( 6. října 2021 22:44 )

Naprosto logické! Našim občanům je místo toho jakýmsi podržtaškou z prezidentova okolí oznámeno, že ho uvidíme( možná )
v pátek !? a pak (snad) v neděli v TV. Proč nemluví za sebe sám a na kameru? Nejde to? Zastlali ho v Lánech omylem do peřin a nemůžou ho najít?

1917 ( 6. října 2021 21:10 )

Nikomu nic zlého nepřeji, ale udělám vyjímku! Škoda, že ten tuneldědek neklofnul Coronáč. Byla by to jedna z mála dobrých věcí!!!!!

kakamilek ( 6. října 2021 21:05 )

Je to zhruba 1 nebo 2 roky,co byl Prasedent na kompletním vyšetření ve VN, kdy potom kašpárci z hradu a dokonce i ošetřující lékař do kamer TV PROHLAŠOVALI "pan Prasedent má testy jater jako kojenec".!!!!!!!

clovekdobry ( 6. října 2021 20:16 )

Koukejte na Superdebatu na ČT1, Babiš se zase bude vyplakávat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa