Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus slaví 80: Pivo se Zemanem a opulentní party na Hradě. Dorazil i ruský velvyslanec

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. června 2021
21:42
Autor: Jakub Veinlich, mav - 
18. června 2021
11:03

Bývalý prezident Václav Klaus byl zpět na Hradě. V pronajatých Jižních zahradách slavil 80. narozeniny. Pozvánku mohlo dostat podle smlouvy až 500 hostů. Blesk Zprávy byly na odpolední party také. Už v pátek dopoledne popřál nezvykle dlouhým textem jeho nástupce Miloš Zeman, na oslavu pak dorazil v 16 hodin, svému předchůdci daroval pero a knihu s věnováním. Naopak část hostů se kvůli úpornému vedru omluvila, což potvrdil sám Klaus.

„Milý Václave, když prezident píše prezidentovi k významnému životnímu jubileu, většinou se použijí osvědčené zdvořilé věty, které se jistě dobře vyjímají na hlavičkovém papíře a v médiích. Nyní jsme ale v opravdu unikátní situaci, protože prezident píše dopis prezidentovi, především však jde o list určený příteli a názorovému oponentovi,“ začíná svůj blahopřejný dopis pro Václava Klause od Miloše Zemana.

Blahopřání zveřejnil na webových stránkách Pražského hradu v den Klausovy oslavy. Oficiálně má ale bývalý prezident narozeniny až v sobotu 19. června.

Na oslavu mohlo dorazit až na pět set hostů, kteří dostali pozvánky a měli potvrdit svou účast. „Zase se těším na košile, kravaty a pásky,“ žertoval v pátek dopoledne bývalý prezident v rozhovoru pro TN.cz. Po 16. hodině reportéři Blesk Zpráv odhadují účast na zhruba 150 lidí.

Klaus s dárky a horké počasí

První hosté dorazili v pátek krátce po 14. hodině, mezi nimi i Klausova rodina - manželka Livia a syn Jan. Ten strávil party u nealka. „Mám první útok dny, tak pít nemohu,“ řekl Blesk Zprávám. Václav Klaus junior dorazil později.

Mezi pozvanými byl i ombudsman Stanislav Křeček, který už oslavil 83. narozeniny. „Když mi bylo osmdesát, tak to bylo dobrý, teď už se to zhoršuje,“ řekl po příchodu.

Dárky pro bývalého prezidenta skrývali hosté v taškách a zabalené. Poslanec Jan Zahradník (ODS) v předstihu prozradil, čím Klause obdaruje. „Nesu panu prezidentovi knihy s historickými památkami, které přežily rok 2000,“ řekl Blesk Zprávám. Z pozdějších čelních osobností ODS přišel také expremiér Petr Nečas s manželkou Janou.

Oslavenec Klaus dorazil do prostor Pražského hradu krátce před 15. hodinou. Blesk Zprávám potvrdil, že kvůli horkému počasí se část hostů nezúčastní. Odhalil také, že první dárek, který dostal, byl malý cestovní kufr do letadla. Nicméně protože nesouhlasí s koronaopatřeními, nejspíš nikam za hranice letos nevyrazí. Dokonce je možné, že se létání vzdá do konce života, řekl exprezident.

Video  Václav Klaus slaví 80. narozeniny  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Rouhání o oteplování

„Nejdřív bych vám chtěl moc poděkovat, že jste udělali tu oběť a v tomto úžasném počasí, které na mě určitě seslali bohové jako trest za mé rouhání se proti myšlenkám globálního oteplování, kvůli tomu se určitě překvapivě oteplilo,“ zahájil svůj projev oslavenec a pokračoval rýpnutím do pozvaných hostů, kteří se omluvili kvůli počasí.

„Co byste ve svém životě udělal jinak?“ ptalo se prý Klause k nadcházejícímu jubileu mnoho novinářů. „Já protestuji a říkám, že to je blbá otázka, což je taková známá klausovská odpověď. A ona je to fakt hloupá otázka, protože život není šachová partie, kterou nějak odehrajete a večer si ji znova přehrajete, vyzkoušíte a říkáte, že v 31. tahu jsem místo střelcem z C1 mohl hrát pěšcem tam a tam. Tak to v životě není, život se odehrává v reálném čase. Člověk dělá konkrétní kroky, ty se zpátky brát nedají, ať o to ani nikdo neusiluje. Samozřejmě u těchto lidí, většinou u těch nepřejícníků, je to ‚Teď dostaneme argument, co můžeme na věky věkův Klause kritizovat, on přiznal, že tohle bylo špatně‘. Tu radost já jim nikdy neudělám,“ pronesl Klaus. 

„Takže nechme těchhletěch věcí, žijeme život tak, jak jsme se v každé vteřině rozhodovali, udělat krůček doleva nebo doprava. Takže co bylo špatně, nechci říkat. Možná co bylo snad dobře: Asi jsme to měli probojovávat nemilosrdněji, radikálněji, méně se ohlížet doleva, doprava, dozadu, měli jsme to prosadit ještě dál.“

Vysloužilý politik také potvrdil, že se na penzi hodně věnuje knihám: „Před několika týdny jsem za večerů napsal takové mini, mini, minipaměti, minimemoáry. Je to taková knížečka zamyšlení k narozeninám. Nechali jsme ji vytisknout, takže za ty krásné dárky a květiny, které nesete, si odneste tuhle knížku. Je to z mé strany pokus o jistý pohled zpět na těch osm desetiletí, za kterých se toho už hodně stalo.“

Na oslavu 80. narozenin exprezidenta Václava Klause dorazil i ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij (18.6.2021) Na oslavu 80. narozenin exprezidenta Václava Klause dorazil i ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij (18.6.2021) | Blesk: Karel Kopáč

Mezi hosty se nacházela také významná část staré gardy ODS, mimo jiné exministři Vlastimil Tlustý, Petr Gandalovič, Ivan Langer a bývalý pražský primátor Pavel Bém. Ale také bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný, místopředseda vlády z 90. let Miroslav Macek, hudebník Ivan Mládek, ekonom Jiří Weigl, moderátor Luboš Xaver Veselý, po 15. hodině dorazil kandinál Dominik Duka. Reportér Blesk Zpráv rovněž mluvil s režisérem Jurajem Jakubiskem, ten uvedl, že si myslel, že je Klaus starší. V neposlední řadě se dostavil ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. 

Zemanovo přání

Mezi pozvanými nechyběla ani současná hlava státu Miloš Zeman, dorazil pogratulovat Václavu Klausovi okolo 16. hodiny: „K tvým osmdesátinám jsem ti přivezl tři dárky: Jeden je nehmotný a dva jsou hmotné. Ten první - jak ses po bombardování Jugoslávie sešel se srbským velvyslancem a popsal jsi, jak ses cítil. Při omluvě srbskému prezidentovi jsem myslel i na tebe,“ připomněl Zeman, kterak se před měsícem při setkání s Aleksandarem Vučičem omluvil za bombardování Jugoslávie v roce 1999 ze strany NATO, které tehdy podpořilo i čerstvě přistoupivší Česko.

Poté Zeman zavzpomínal na epizodu z prezidentování svého předchůdce: „Už dlouho jsi nebyl v Chile, tedy jsem se ti rozhodl věnovat pero z palisandrového dřeva, kde je vygravírovaný tvůj podpis.“

Video  Václav Klaus si v Chile "vypůjčil" pero  - Youtube.com, ČT
Video se připravuje ...

Třetím darem byla kniha s věnováním. „Měl by ses do aktivní politiky vrátit,“ apeloval na oslavence Zeman. „Jo, a abych nezapomněl, nech se očkovat!“

„Myšlenku, že bych se nechal očkovat proti této pofiderní nemoci touto pofiderní vakcínou, to ode mě nikdo rozumný nemůže čekat,“ kontroval Klaus.

Prezident nakonec z oslavy svého předchůdce odjel krátce před 18:30. 

Video  Odjez prezidenta Miloše Zemana z oslavy Václava Klause  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Osud, Bůh, dějiny, můžeme použít různá pojmenování, prostě výslednicí běhu času bylo, že jsem se stal Tvým nástupcem ve funkci prezidenta republiky. Byl jsi po celých deset let výrazným prezidentem s jasnými názory, žádný zaprášený oleandr někde v koutku, žádná nic neříkající prázdná schránka bez špetky odvahy. Nejen v šedi politického průměru jsi byl výjimečným prezidentem republiky, což vyvolávalo zlost neschopných, ale i všehoschopných. Jistě sám vidíš, že v tomto se doba nezměnila. Možná, že těch šedivých myší poněkud přibylo,“ píše Zeman dál ve svém přání Klausovi.

V předešlých letech pořádal Václav Klaus oslavy většinou v zahradě svého institutu, nebo v Občanské plovárně. Vloni kvůli koronavirové pandemii narozeninovou party nepořádal. Za pronájem Jižních zahrad Pražského hradu zaplatil Institut Václava Klause Správě Pražského hradu přes 260 tisíc korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cervena_sedma ( 21. června 2021 10:31 )

Paní Ivana žeprej kalí úplně stjeně jako její manžel.

jerryce ( 19. června 2021 13:00 )

Prognostičtí kámoši

jerryce ( 19. června 2021 12:58 )

Současná první dáma s manželem dávno nikam nechce, jen u svíčkové akce na nádvoří byla. Paní Ivanu chápu.

Covid_19 ( 19. června 2021 11:17 )

sponzoři jsou ti, kterým něco Klaus přihrál, to je taková skrytá korupce, praní peněz atd

Covid_19 ( 19. června 2021 11:16 )

stačí si přečíst sponzory Institutu, to je taková skrytá korupce, stejně jako vydané knihy Václava Klause

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa