Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Václav Klaus slaví 80. Přejí Kalousek, Nečas i „prázdný Topol“, kdo si neodpustil rýpnutí?

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    17. 6. 2021
    05:20

    Bývalý prezident Václav Klaus chystá na pátek velkolepou oslavu. O den později totiž oslaví úctyhodných 80 let. Gratulanty sezval do Jižních zahrad Pražského hradu. Za jejich pronájem platí prezidentův institut přes čtvrt milionu korun i s dalšími službami. Už teď bývalému prezidentovi ale přejí k životnímu jubileu politici z různých etap historického vývoje České republiky. Ti, se kterými vycházel, i ti, se kterými vedl spory.

  • 1.Schillerová: Občas kontroverzní, ale svůj

    Současná ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová se s Václavem Klausem politicky nestřetla. Přesto šéfka státní kasy vidí exprezidenta vlastně denně. Na fotostěně ministerstva, kde jsou portréty všech dosavadních ministrů financí. 

    „Na tabuli ministrů financí, která je pověšena před vstupem do mé kanceláře, jsou desítky fotografií a jmen. Pan Klaus je pro mě jedním z nejváženějších. Nesmírně obdivuji, s jakou upřímností a vervou zůstal veřejnému dění, společenským a ekonomickým otázkám věrný ve svém aktivním životě i po odchodu z politiky. Občas sice kontroverzní, ale o to více svůj,“ zhodnotila Václava Klause současná šéfka státní kasy. 

    „Pane prezidente, přeji Vám všechno nejlepší a těším se na další milá setkání, třeba na dni otevřených dveří na Ministerstvu financí, kde budete vždy vítaným a čestným hostem,“ přidala Schillerová k přání také pozvánku pro Václava Klause, který byl ministrem financí od 10. prosince 1989 do  2. července 1992. 

  • 2.Dostálová: Hodně elánu

    S Václavem Klausem jako aktivním politikem se nestihla potkat ani ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Přesto i ona vnímá bývalého prezidenta stále jako výraznou osobu, která má stále co říct. 

    „Bývalý prezident Václav Klaus je stále výraznou osobností veřejného života. Přeji mu ke kulatinám hlavně hodně zdraví a dalšího elánu do života,“ připsala ministryně svůj vzkaz. 

  • 3.Dlouhý: Pracovitý a schopný

    Vladimír Dlouhý patřil po revoluci k blízkým spolupracovníkům Václava Klause. Seděl v jeho obou vládách na postu ministra průmyslu a obchodu. V roce 1997 ale v politice skončil, a to chvíli před tím, než se objevil problém okolo financování Dlouhého mateřské strany ODA. V roce 2012 oznámil dnešní prezident Hospodářské komory kandidaturu na prezidenta, právě po Václavu Klausovi, ale ministerstvo vnitra odmítlo jeho archy s nominačními podpisy. 

    „Václavu Klausovi přeji k jeho životnímu jubileu zejména pevné zdraví a radost z práce. Měl jsem možnost s ním dlouhá léta pracovat, zejména během transformace naší ekonomiky. Během této doby jsem jej poznal jako velmi schopného, pracovitého člověka s pevnými názory,“ přeje dnes Dlouhý Klausovi. 

  • 4.Vondráček: Klaus je jako etalon

    Přeseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se s jedním ze svých předchůdců, pozdějším prezidenem Václavem Klausem setkal na půdě dolní komory Parlamentu oficiálně v roce 2018. Tehdy Vondráček u příležitosti 100. výročí vzniku komory pozval postupně všechny její dosavadní předsedy. 

    Klaus se tak do malostranských paláců, kde řídil svého času 200 poslankyň a poslanců, vrátil po osmi letech. 

    „V souvislosti s Václavem Klausem mě napadá slovo etalon, tedy měřidlo vysoké kvality, které definuje standard měřící jednotky. Pana prezidenta Václava Klause považuji za etalon české politiky, je jím už třicet let. Podle něj se vždy určovalo, kdo je na politickém spektru víc vlevo a kdo napravo, kdo je konzervativní apod. Václav Klaus je stále stejný. Ke kulatým narozeninám mu přeji pevné zdraví, a aby byl stále svůj,” připojil přání předseda Sněmovny.

  • 5.Mirek Topolánek: Ostré pero, hbitý jazyk

    Druhý předseda ODS, který nastupoval do čela strany právě po Václavu Klausovi. „Prázdný a falešný Topol.“ SMS zpráva, kterou Václav Klaus odeslal už před 19 lety ze stranického kongresu ve Františkových Lázních. Komentoval tak zvolení svého nástupce, o 15 let mladšího Mirka Topolánka, tou dobou místopředsedu Senátu, do čela stany. V srpnu 2006 to byl právě prezident Klaus, který jmenoval Topolánka premiérem. ODS pak vedl Topolánek do dubna 2010.

    „Přeji Václavu Klausovi k osmdesátinám hodně zdraví, ostré pero a hbitý jazyk,“ gratuloval Topolánek Klausovi prostřednictvím Blesk Zpráv.

  • 6.Kalousek: Hlavně zdrví do deváté dekády

    Miroslav Kalousek byl ministrem financí v druhé vládě Mirka Topolánka. Tu tehdejší prezident jmenoval 9. ledna 2007. V poslední dekádě na sebe Klaus s Kalouskem nenechali nit suchou. Někdejší šéf státní kasy a předseda TOP 09 označil například v roce 2019 exprezidenta Václava Klause za ruského agenta, aktivovaného po roce 2010.

    „Určitě mu přeji hodně zdraví do deváté dekády,“ popřál nyní Klausovi. 

  • 7.Schwarzenberg: Wellcome in the club

    Nejstarším aktivním politikem v České republice je čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (83). Většinu času své politické dráhy stál na opačném politickém břehu než Václav Klaus. I dnes se někdejší ministr zahraničí hlásí spíše k Havlovskému odkazu. Někdejšímu prezidentovi Klausovi často připomínal jeho náklonnost k Rusku. I proto se Schwarzenberg ucházel v roce 2013 o post prezidenta. Nakonec ho ve druhém kole porazil Miloš Zeman. Po letošních volbách s politikou Schwarzenberg skončí a odejde do důchodu. 

    Video  Jedna šleha za druhou: Zeman a Klaus nakládají Valachové, Bruselu i Sobotkovi  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    „Wellcome in the club. Přeji Vám, aby Vás zdraví po 80ce méně zlobilo než mě,“ popřál kníže bývalé hlavě státu. 

  • 8.Buzková: Hodně osobní spokojenost

    Bývalá místopředsedkyně ČSSD a ministryně školství jmenovaná nejdříve Václavem Havlem ve vládě Vladimíra Špidly, později Václavem Klausem ve vládě Stanislava Grosse a následně i Jiřího Paroubka. Na post místopředsedkyně sociální demokracie rezignovala v roce 2000 na protest uzavření Tolerančního patentu mezi ODS a ČSSD, které vedli Václav Klaus a Miloš Zeman. 

    „Přeji panu profesorovi hodně zdraví, štěstí a osobní spokojenosti,“ napsala Buzková redakci Blesk Zpráv v SMS zprávě přání pro Klause. 

  • 9.Škromach: Připomněl globální oteplování

    Někdejší místopředseda ČSSD a bývalý ministr práce a sociálních věcí ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. Na začátku roku 2013 jako senátor a místopředseda sociálních demokratů připodepsal žalobu na prezidenta za jeho novoroční amnestii i za to, že za poslední rok nejmenoval jediného ústavního soudce a otálel s ratifikací evropských dokumentů. 

    „Václavu Klausovi přeji k jeho kulatinám hodně zdraví, na které mu připíjím vínem, které u nás dozrává stále do vyšší sladkosti dík globálnímu oteplování,“ připojil Škromach přání bývalému prezidentovi. 

  • 10.Fischer: Hlavně zdraví

    Během svého prezidentování zažil prezident Václav Klaus celkem sedm premiérů. Tím předposledním byl Jan Fischer. Předseda úřednické vlády, kterou přebíral během českého předsednictví EU po té, kdy opoziční ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem svrhla koaliční vládu Mirka Topolánka. 

    Někdejší šéf Českého statistického úřadu a pozdější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj si vzal v této instituci neplacené volno, aby mohl kandidovat na prezidenta ČR. V té době se chýlil ke konci mandát Václava Klause. 

    „Panu prezidentovi přeji pevné zdraví. Nevím, že by cokoliv bylo důležitější,“ popřál Fischer nyní Klausovi. 

    Na úvod debaty si oba kandidáti podali ruce. Na úvod debaty si oba kandidáti podali ruce. | Blesk - David Mlaík

  • 11.Nečas: Ať s příspěvky pokračuje

    Právě Petr Nečas je posledním premiérem, kterého Václav Klaus jmenoval do čela vlády. V pořadí třetí šéf ODS se ve společnosti bývalého prezidenta objevuje čas od času také dnes. Klaus zve Nečase poměrně pravidelně také na své oslavy. Ty se až dosud konaly především na zahradě Institutu Václava Klause na pražské Hanspaulce. S manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) dorazil nečas popřát Klausovi i v roce 2019. Vloni kvůli koronaviru bývalý prezident oslavu nepořádal. 

    Video  Celý projev Zemana na Klausových narozeninách: Václave, vypadáš dobře!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    „Panu prezidentovi přeji hlavně zdraví a nám všem, aby jeho stále podnětné příspěvky k veřejné debatě pokračovaly,“ poslal Blesk Zprávám vzkaz pro Klause Petr Nečas. 

  • 12.Špidla: Jsem si příliš vzdáleni

    Naopak jako první premiér pod Václavem Klausem sloužil Vladimír Špidla. Do funkce ho ale jmenoval ještě Václav Havel. Po jeho odchodu z úřadu a nástupu Václava Klause vykonával také některé pravomoci prezidenta. Po volbách v roce 2002 odmítl pokračovat v opoziční smlouvě. Vládu sestavil se zástupci KDU-ČSL a také US-DEU. Tedy s uskupením, které vzniklo části členů ODS po takzvaném Sarajevském atentátu v rámci ODS, kdy lidé okolo Jana Rumla a Ivana Pilipa chtěli svrhnout Václav Klause z čela ODS. 

    „Jsme si příliš vzdáleni,“ popsal Špidla Blesk Zprávám svou reakci ke Klausovým 80. narozeninám. 

  • 13.Filip: Blahopřání jsem poslal

    Byl to právě Václav Klaus, který v roce 2006 poprvé od listopadu 1989 pozval na Pražský hrad zástupce KSČM. Vojtěch Filip tehdy s prezidentem mezi čtyřma očima rozebíral povolební situaci, jak odblokovat Poslaneckou sněmovnu. Vojtěch tehdy do jejího čela navrhnul zástupce ČSSD, aby ODS mohla sestavovat vládu. 

    „Pokud tady máme staré komunisty vedené stále ještě Vojtěchem Filipem, tak to nevadí, protože nejsou příliš akční a v tomto smyslu nebezpeční,“ říká dnes na adresu KSČM Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS. 

    V roce 2008 to byli také komunisté, kteří sehráli důležitou roku při volbě prezidenta. Ta proběhla naposledy na společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny. Po zdlouhavém a několikrát odkládaném jednání vzešel nakonec jako vítěz z volby Václav Klaus. Komunisté ho ale původně odmítali volit, a tak postavili do volby svou kandidátku Janu Bobošíkovou. Později se spekulovalo, že to bylo právě kvůli tomu, aby znemožnili výhru někoho jiného než Klause. 

    „Poslal jsem mu blahopřání k životnímu jubileu. Myslím, že se to sluší. V jeho věku je potřeba přát zejména zdraví,“ gratuloval Filip bývalé hlavě státu. 

  • 14.Rakušan: zaslouží si odpočinek

    Šéf hnutí STAN slaví narozeniny jen o pár dní dříve než Václav Klaus. Vít Rakušan je o celých 37 let mladší než bývalý prezident. V minulosti si bývalý prezident „rýpnul“ také do toho hnutí. „Máme tu nějaký stan, co to je?“  řekl v roce 2019 Klaus v Partii TV Prima. 

    „Panu Klausovi přeji, aby si aktivně a ve zdraví užíval odpočinku, který si už po letech naplněného pracovního života zaslouží,“ napsal šéf STAN a kandidát na ministra vnitra vzkaz bývalému prezidentovi. 

  • 15.Bartoš: Větší rozhled a vnímání současných problémů

    Šéf Pirátů a kandidát na premiéra Ivan Bartoš se příliš netají tím, že Václav Klaus není jeho krevní skupina. Platí to i naopak. Naposledy Klaus označil Piráty za novodobé komunisty. 

    „Nejextrémnější levicová strana, kterou tady máme a kterou jsme tady kdy měli, jsou Piráti,“ řekl exprezident v CNN Prima NEWS. 

    „Panu Klausovi přeju hodně zdraví a možná i trochu větší rozhled ve vnímání současných problémů a zejména jejich řešení nahlížení optikou 21. století. Život je jako cesta, na které se člověk stále učí, nehledě na to, kolikáté narozeniny zrovna slaví. Ať se mu na této cestě daří,“ připsal Bartoš. 

    Svou gratulaci naopak na výzvu Blesk Zpráv nepřipojili například bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka, bývalý premiér Bohuslav Sobotka, ministr kultury Lubomír Zaorálek, bývalý premiér a šéf senátu Petr Pithart, současný předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil (ODS), ani premiér šéf ČSSD Jan Hamáček, Karel Havlíček

jerryce ( 17. června 2021 22:45 )

dodávám táborák s trenkami, veškeré prostory Hradu, i Lány, nejsou majetkem hlavy státu ani těch kterým je dnes v područí

jerryce ( 17. června 2021 22:42 )

hlavně že se Zemanem zase zapaří, od toho přece máme hradní zahrady a kde slavil Nejedlý také víme

jerryce ( 17. června 2021 22:40 )

jsou všude, ještě jich dost žije

jerryce ( 17. června 2021 22:39 )

proškrtaná dikuze pro jednu sprostou koblihu,pak se nediv že k Ferimu nemůžeš psát

grafty8 ( 17. června 2021 22:32 )

Pahryz stál douho na Václaváku, fronta tě zmohla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa