Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáčkova cesta do Moskvy: Spráskaný pes, hloupost i Babišova výhoda, zaryli si senátoři

Aktualizováno -
20. května 2021
15:50
Autor: sova - 
20. května 2021
14:40

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) cestu do Moskvy skutečně plánoval. Vyplývá to ze středečního vystoupení šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna na senátním výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Seznam Zprávy o tom informoval senátor Václav Láska (SEN 21), podle kterého Hamáčkovo konání rozhodně nebyla žádná kamufláž, ale velká hloupost a naivita, která mohla vážně poškodit Českou republiku. Blesk Zprávy mluvily s místopředsedou výboru Tomášem Jirsou (ODS) a jeho členem Tomášem Czerninem (TOP 09). Sám Hamáček zareagovat na slova Lásky odmítl s tím, že věc je předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení,

Senátní výbor v čele se senátorem Pavlem Fischerem (nezávislý) si pozval hosty kvůli novým zjištěním, která se objevila ve věci cesty ministra vnitra a předsedy ČSSD do Moskvy v době, kdy Hamáček stejně jako další představitelé Česka disponoval informacemi, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na podzim roku 2014 stojí agenti ruské tajné služby GRU.

Kromě Berouna byli na jednání výboru pozváni i ministr obrany Lubomír Metnar a bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO).

Hamáček odejde jak „spráskaný pes“, soudí Láska. Vicepremiér: Bez komentáře

Podle tvrzení webu Seznam Zprávy chtěl Hamáček v Moskvě vyměnit vrbětickou kauzu za dodávky vakcíny Sputnik V, která v Rusku byla připravena pro transport do Česka a summit amerického prezidenta Joea Bidena s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Praze. Hamáček takovou interpretaci opakovaně odmítl a chce se bránit i soudně.

Jak po schůzi informoval Láska, členové výboru se měli ptát právě i na klíčovou schůzku s představiteli bezpečnostních složek v Hamáčkově pracovně 15. dubna, kde měl návrh z úst vicepremiéra padnout.

„Víme, co se tam na tom jednání odehrálo, a to poměrně podrobně. Ale nemohu to reprodukovat, to bych se dostal za hranu toho, co můžu říct,“ řekl Seznam Zprávám Václav Láska.

„Ale já to řeknu trošku jinak: Pokud by to samé, co zaznělo dneska (ve středu) na jednání výboru, zaznělo při soudních sporech, kterými pan vicepremiér vyhrožuje, tak je všechny do mrtě projede a odejde od toho soudu jak spráskaný pes,“ dodal. Narážel na skutečnost, že Hamáček podal kvůli zveřejněným informacím trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a hrozí i podáním žaloby na vydavatele, od kterého by chtěl 10 milionů.

Pro Blesk Zprávy Hamáček uvedl: „Nevidím důvod vyjadřovat se k výrokům pana senátora. Celá věc je předmětem výšetřování orgánů činných v trestním řízení.“

Jirsa: Neměl to domyšlené

Na Hamáčkově místě by se nesoudil ani místopředseda senátního výboru Tomáš Jirsa (ODS).

„Já si myslím, že nejvíc celá ta aféra slouží panu premiérovi (Andreji Babišovi (ANO), pozn. aut.), protože nikdo se nebaví o jeho problémech a dotacích včetně Čapího hnízda, ale všichni se baví o Hamáčkovi. Takže jestliže jsme před čtyřmi lety měli kauzu lithium, kdy pan premiér zabil ČSSD, tak teď máme kauzu Hamáček, i když si to způsobil trochu sám,“ řekl Blesk Zprávám Jirsa.

Ve svém hodnocení Láska také narážel na to, že nazývání Hamáčka vlastizrádcem, jak činili někteří představitelé opozice, bylo přehnanou reakcí. Tvrdou kritikou na adresu vicepremiéra ale ani on nešetřil.

„Možná jsem si trošku poupravil dojem na motivaci toho, co činí Jan Hamáček. Možná bych ho dnes už nenazval vlastizrádcem, ale neskutečně naivním hloupým člověkem, který škodí této republice pro svoji hloupost a naivitu. To prostě asi nemá v dějinách českých vlád obdoby, jak tento člověk smýšlí a co plánuje, nebo neplánuje,“ sdělil Seznam Zprávám.

„Nepovažuju pana Hamáčka za vlastizrádce, nicméně pravděpodobně neměl své plány domyšlené,“ uvedl pro Blesk Zprávy senátor Jirsa.

Czernin: Z naší strany to určitě nevyšumí

Podle Lásky by měl vicepremiér na svůj post ve vládě rezignovat. „On je na postu, na kterém je nebezpečný České republice. My jsme z té věci mohli vyjít perfektně. Vyšli jsme z ní dobře. Znovu zopakuji, že postup vlády jako celku byl správný a má naši podporu. Ale ty vidle, které do toho hází Hrad, a naivita pana Hamáčka, nám přidělaly úplně zbytečné problémy,“ řekl senátor.

Další jednání výboru, jak Blesk Zprávy informoval senátor a člen výboru Tomáš Czernin (TOP 09), se bude konat 2. června.

„Tam, jak doufám, dorazí další pozvaní, kteří nám tu situaci snad více osvětlí. Takže pokud by ta kauza měla vyšumět, tak z naší strany určitě ne,“ uvedl Czernin.

Video  Epicentrum - Jan Hamáček  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

luder ( 23. května 2021 10:26 )

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor/-Okecat-takovy-do-oci-bijici-nesmysl-a-prevratit-naruby-Jaroslav-Hasek-by-mel-zne-Ivan-Vyskocil-se-vysmal-Bakalove-novinarce-A-to-byl-jen-zacatek-664850

arid ( 20. května 2021 17:34 )

arid ( 20. května 2021 17:33 )

Dobře to podal Netolický, kdo čte i mimo bulvár. Zaryli pravdou.

arid ( 20. května 2021 17:32 )

Vy tu taky nezáříte,ani léčba nepomohla a nepomůže. K článku nemáte NIC.

esprit ( 20. května 2021 17:09 )

Je to tak, vědí že to všichni vidí a techtlí drze dál. Blbce dělají ze svých voličů. Ti to vidí taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa