Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáček: Balíček uškodí i důchodcům, ČSSD ho nepodpoří. Babiš chce obměkčit Zemana

Aktualizováno -
11. prosince 2020
16:40
Autor: ČTK - 
11. prosince 2020
12:40

Vládní ČSSD ve Sněmovně nepodpoří senátní verzi daňového balíčku, uvedl v pátek vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na tiskovce po jednání krizového štábu. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přitom chtějí jednat o balíčku s Milošem Zemanem, aby nedošlo na prezidentovo veto. Schůzka s hlavou státu se uskuteční v úterý, potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Senát ve čtvrtek po zhruba desetihodinové debatě schválil pozměněnou verzi daňového balíčku. Pokud upravený návrh schválí i poslanci, nahradí superhrubou mzdu dvě sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Právě to v posaneckkém návrhu navrhoval Andrej Babiš (ANO), podle kterého na tom vydělají zaměstnanci, zaměstnavatelé i živnostníci. 

Horní komora také souhlasila se zvýšením daňové slevy na poplatníka. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Hamáček: Schválili, s čím přišel Babiš

ČSSD se před projednáváním daňového balíčku s ANO na jeho podobě neshodla, Sněmovna navrhovala původně sazby 19 a 23 procent, zatímco Babiš 15 a 23 procent.

„Senát schválil v podstatě to, s čím přišel pan premiér Babiš do Sněmovny. Je tam přidána kompenzace pro kraje, takže místo 90 miliard to bude stát 105 miliard,“ řekl v pátek předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Znamená to podle něj obrovskou ránu pro následující rozpočet v příštím roce, ale i ten následující. „Ten rozpočet na příští rok je ještě sestaven tak, jak je, ale pro rok 2022 to bude obrovský problém,“ doplnil.

Problém i pro seniory, míní šéf ČSSD

Senátní verze podle něj znamená taky problém pro seniory, protože kvůli kombinaci přijatých změn porostou méně platy a bude nižší tlak na valorizaci důchodů.

„My jsme nemohli hlasovat pro 90 miliard, tak těžko můžeme hlasovat pro 105 miliard. Takže sociální demokracie to nepodpoří,“ shrnul Hamáček.

Babiš se Schilerovou chtějí za Zemanem

Premiér Andrej Babiš dnes v Bruselu uvedl, že prezidentovi Zemanovi chce vysvětlit okolnosti schvalování balíčku. Předseda vlády již požádal o termín setkání. Zeman avizoval, že pokud by se sněmovní návrh nezměnil, je připraven jej vetovat. Schůzka se podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka uskuteční v úterý na Pražském hradě. 

Babiš schválení senátory uvítal, ač ho kritizovali, že v Senátu vydržel pouze dvě hodiny navzdory předchozímu slibu, že do Bruselu neodletí, dokud nebude balíček schválen. „Jsem rád, že byla schválena ta alternativa, která méně zatíží rozpočet,“ řekl dnes Babiš.

Senát pozměněnou verzi daňového balíčku schválil po asi desetihodinovém jednání. Zemanovi vadí pozměňovací návrh Pirátů, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Nelíbí se mu také, že zákon neobsahuje jeho podmínku, aby změna daně z příjmů trvala jen dva roky. Pokud by se v tomto zákon nezměnil, chce jej vetovat.

Babiš dnes řekl, že o schůzku Zemana požádal i s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO). „Budeme mu vysvětlovat, co tomu předcházelo, jak k tomu došlo,“ poznamenal. Sejít by se měli v úterý na Pražském hradě.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

strejda777 ( 11. prosince 2020 17:12 )

Proč zrovna do Rakouska?

Covid_19 ( 11. prosince 2020 16:01 )

proč nás komanči nechtěli pouštět do Rakouska? Jezdil jsem do pohraničí, kde nás soudruzi honili, Lipno, Vranovská přehrada. Protože nás tady otročili za pár peněz, holky šily za 1100 Kčs hadry pro západ, komanči si jezdili na západ a za bony nakupovali v Tuzexu, jim nic nechybělo, měli i SANOPZ, kde byly léky, které jinde v nemocnicích nebyly

Covid_19 ( 11. prosince 2020 15:35 )

za komoušů jsem měl 3 000 Kč, stejně měl i kluk na obráběcím centru ve Švýcarsku, také měl 3 000, ale švýcarských franků, začátek roku 1990, byl jsem tam služebně ve fabrikách, jejich výroba byla tak o 20 let před námi. Za komunistů se měli lépe komunisti, dnes si většina u nás polepšila, hlavně pendleři

Covid_19 ( 11. prosince 2020 15:15 )

sleva na poplatníka se nezměnila 12 let, její zvýšení by pomohlo všem, ale lidem s nadprůměrnými příjmy ( i poslancům) jen málo

strejda777 ( 11. prosince 2020 15:07 )

Hamajdo, vrať se do hrobu.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa